zaterdag 8 mei 2021

Drie pelgrims in spe op het Jabikspaad via Feinsum

Zaterdag 8 mei 2021

Afscheid om over het Jabikspaad verder te gaan van Feinsum naar Stiens

















Pelgrimsstempel in Feinsum
Rond het middaguur zien we drie wandelaars met rugzak de brug van de Feinsumer Feart oversteken. Bij de entree van Feinsum op de splitsing van de Hege Hearewei en de Holdingawei blijven ze even staan. Even een moment van oriëntatie op de route. Ze zijn op zoek naar het stempeladres van het Jabikspaad in Feinsum. Dan zijn ze bij ons op het juiste adres, want wij zorgen ervoor dat wandelaars op het Jabikspaad - vaak zijn het ook pelgrims op weg naar Santiago de Compostela - met een stempel van onze Refugio Ultreia Feinsum in hun stempelkaart van het Jabikspaad en/of in hun pelgrimspaspoort van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob weer verder kunnen op de route van het pelgrimspad, van het Friese Sint-Jacobiparochie via het Overijsselse Hasselt naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Drie Jabikspaad-wandelaars
De drie Jabikspaad-wandelaars zijn vanmorgen van start gegaan bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie en hebben de eerste 21 kilometers vandaag als in een vlot tempo gewandeld. We nodigen ze binnen uit voor een kop koffie, en dan vertellen ze dat ze de westelijke routevariant van het Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie via Franeker en Jorwert eerder al eens hebben gelopen tot aan Jirnsum, en dat ze vandaag de oost-route bewandelen, van Sint-Jacobiparochie via Feinsum naar wederom Jirnsum, vanwaar de oostroute en de westroute ter hoogte van het pelgrimsmonument de 'Jirnsumer Moeting' als één Jabikspaad-route verder gaat naar het (voorlopige) eindpunt in Hasselt.

Pelgrims in spe
De drie mannen uit Damwâld, Buitenpost en Kampen zijn zeer ervaren langeafstandswandelaars, en ze vertellen dat ze eigenlijk de wens hebben om ooit nog eens met zijn drieën de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen. Omdat wij die tocht al meerdere malen hebben gelopen, kunnen we hen in elk geval antwoorden geven op hun vragen over het pelgrimeren, en bieden we ook aan om hen later nog eens nader te introduceren in het pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Ze zijn inmiddels alle drie met pensioen gegaan, dus dit is dan nu wel het jaar om de knoop door te hakken, om bijvoorbeeld volgend jaar de hele pelgrimstocht te gaan lopen. Ze kunnen prima met z'n drieën wandelen, zijn gemotiveerd om gedrieën te pelgrimeren, en ze hebben er de tijd voor, dus aan tenminste drie belangrijke voorwaarden is voldaan. Nu alleen nog het besluit nemen om te gaan pelgrimeren, en dan volgt de rest vanzelf wel.
Na een gezellige ontmoeting in onze refugio nemen de mannen afscheid van ons, want ze moeten vandaag immers nog naar Jirnsum. Ze verlaten Feinsum over de Hyltsjebrêge in de richting van Stiens, om dan over de Hege Hearewei het Jabikspaad te vervolgen richting Stiens en Leeuwarden, op weg naar Jirnsum.



Geen opmerkingen: