zaterdag 24 april 2021

Brabantse pelgrims op het Jabikspaad

Woensdag 21 april 2021

Twee Brabantse pelgrims over het Jabikspaad van Feinsum naar Stiens

















Er op uit
Aan het aantal wandelaars, fietsers, motorrijders en andere verkeersdeelnemers kun je duidelijk merken dat het voorjaar is aangebroken. Mensen hebben er duidelijk weer zin in om er op uit te trekken, hetzij voor bijvoorbeeld korte wandelingen, dan wel voor de veel langere tochten.
Na de drie langeafstandswandelaars op het Jabikspaad van vorige week, krijgen we ook deze week al weer bezoek van pelgrims op het Jabikspaad. 
Vandaag zijn dat twee pelgrimerende dames uit Brabant. Ze hebben al de nodige ervaring op pelgrimswegen. Zo hebben ze bijvoorbeeld al de Via Monastica in België gewandeld. Maar ja, als Nederlander wandelen op de buitenlandse pelgrimspaden in België, Frankrijk en Spanje is in deze tijd geen vanzelfsprekendheid, vanwege alle beperkingen die momenteel gelden in de strijd tegen de Corona-pandemie.

Pelgrimeren in Nederland
Wij merken - en horen ook regelmatig - van wandelende pelgrims dat zij hun buitenlandse pelgrimstochten tot nader order tijdelijk op 'on hold' hebben gezet. Maar omdat een pelgrim toch wil wandelen, worden ondertussen alternatieven in Nederland gezocht. En die zijn er te over, want ook door Nederland lopen ettelijke pelgrimspaden, alle met uiteindelijk Santiago de Compostela als bestemming.
Eén van die alternatieven is om ook vanuit de andere delen van het land naar Fryslân te komen om hier het Jabikspaad te gaan bewandelen, de Fries-Overijsselse aanlooproute vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie via het Overijsselse Hasselt naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
De meeste wandelaars en pelgrims lopen het Jabikspaad via de oostroute of de westroute in zuidelijke richting naar Hasselt, maar het kan ook andersom, want je kunt ook met de gids van het Jabikspaad en bewegwijzerd de route van Hasselt naar Sint-Jacobiparochie lopen. Het Bildtse Sint-Jacobiparochie wordt immers ook niet voor niets het 'Santiago aan het Wad' genoemd.

Pelgrimeren van Sint-Jacobiparochie naar Nijmegen
Vandaag krijgen we in onze Refugio Ultreia Feinsum bezoek van twee Brabantse pelgrims op het Friese Jabikspaad, die de Nederlandse pelgrimsroute vanuit het noorden naar het zuiden lopen. Het zijn ervaren wandelaars-pelgrims en ze hebben voor vandaag een traject van zo'n 30 kilometer gepland. Ze zijn vanmorgen begonnen in Sint-Jacobiparochie en zijn vandaag via Zwarte Haan (Finisterre aan het Wad) en Nieuwe Bildtzijl en Oude Bildtzijl langs Feinsum op weg naar een overnachtingslocatie in Leeuwarden.
Rond 13:00 uur komen ze bij bij ons op bezoek, en kunnen wij hen onder andere verblijden met het pelgrimsstempel van onze Refugio Ultreia Feinsum in hun pelgrimspaspoort en stempelkaart. 
Nadat we enkele pelgrimservaringen hebben uitgewisseld en met de beide dames ook hebben gekeken naar geschikte overnachtingslocaties voor de komende nachten, gaan ze weer opgewekt verder, het Jabikspaad op, over de Hege Hearewei richting Stiens, Britsum, Cornjum, Jelsum en Leeuwarden.
Hun doel is om over enkele dagen aan te komen in Nijmegen, dus deze twee ervaren pelgrims hebben nog de nodige mooie kilometers te gaan.

Geen opmerkingen: