maandag 21 december 2020

Wurden en bylden fan ferbining

Zondag 20 december 2020

Boekomslach fan it Jierboek 2020 fan Westerwert & Nijkleaster
















Jaardag van Nijkleaster
Bij de Protestantse Gemeente Westerwert en bij Stifting Nijkleaster in Jorwert is het in de afgelopen acht bestaansjaren van Nijkleaseter traditie geworden om in de laatste zondag van oktober onze zogenoemde Jaardag te organiseren, een soort verjaardag van Nijkleaster.
Het middagvullend programma is bedoeld voor alle medewerkers en alle vrijwilligers van Nijkleaster en Westerwert, maar voor ook alle andere relaties zoals 'stipers & freonen' (donateurs), en verder is iedereen die belangstelling heeft voor het kloosterwerk van Nijkleaster dan ook van harte welkom.
Begonnen wordt altijd met een plenair programma, we drinken gezellig thee en koffie met de eigen kleasterkoek van Nijkleaster, en daarna is er een ruim aanbod van allerlei workshops, zowel binnen als buiten. Eén van de belangrijkste doelen is het zoeken en vinden van verbinding (ferbining) met Nijkleaster en vooral ook met elkaar. De middag wordt afgesloten met eerst een korte viering, en daarna nog gezellig een hapje en drankje tot slot. Kortom een middag vol 'Ferbining'. Het groot aantal bezoekers van de afgelopen jaren maakte wel duidelijk dat de Jaardag van Nijkleaster een graag bezochte bijeenkomst is.

Geen Jaardag 2020
En toen kwamen Covid19 en Corona ons land binnen, ook in Fryslân. We hebben nog heel lang gezocht naar een mogelijkheid om binnen of buiten toch iets van de traditionele Jaardag door te laten gaan, want we willen immers graag mensen verbinden. Maar ja, dat is wat je helaas dus net niet moet doen bij aanwezigheid van een besmettelijk virus dat rondwaart.
Dus geen Jaardag 2020 in onze kloosterkerk van Jorwert, ook niet online vanuit Heerenveen, en ons uiterste redmiddel van alleen met enkel tientallen vrijwilligers een alternatief programma aanbieden in die hele grote Trinitas-kerk van Heerenveen was in onze ogen vanwege de Covid19-noodverordening uiteindelijk ook al een station te ver, dus niet verantwoord, heel jammer.

Een Jaarboek voor Westerwert & Nijkleaster
Maar als we ons doel niet rechtsom kunnen bereiken, dan misschien toch wel linksom, op alternatieve wijze. Verbinden kun je immers op veel meer wijzen dan fysiek of online.
Als organiserende werkgroep van Nijkleaster & Westerwert bedachten we een ander plan. Als ontmoeten fysiek niet gaat, en wij er niet voor kiezen om elkaar met zovelen online te ontmoeten, resteren er toch nog enkele andere mogelijkheden om elkaar - zij het op afstand en zij het via een medium - met elkaar te verbinden.
Nu een Jaardag geen haalbare kaart bleek, besloten we een Jaarboek te gaan maken. We vroegen als werkgroep aan alle medewerkers en aan alle vrijwilligers van Westerwert & Nijkleaster om zelf iets te schrijven en/of een beeld, een tekst, een foto te maken of te zoeken, wat voor jou als betrokkene waardevol is, iets wat jou inspireert, wat je troost en/of hoop geeft. Dat mocht dan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld een lied, een gedicht, een foto, een verhaal, bijvoorbeeld een favoriet bijbelverhaal, of wat dan ook. De inbreng mocht in het Nederlands of in het Fries. Onze aanname was dat de dan inkomende variatie aan woorden en beelden ons bijzondere Jaarboek 2020 heel persoonlijk, en daarmee ook heel waarde(n)vol zou maken. Als titel voor dit Jaarboek kozen we voor 'Wurden en bylden fan ferbining'.

Groot aantal bijdragen
We hadden vooraf bepaald dat een inbreng van zo'n 40 bijdragen voldoende zou zijn om er een serieus en bovenal aantrekkelijk boek van te maken. En na onze oproep eind september 2020 kwamen de eerste reacties al snel binnen. En het hield maar niet op, want uiteindelijk stond de teller op nota bene 68 verschillende bijdragen, toen we over gingen tot de redactieronde op alle ingediende bijdragen. Dat er zoveel bijdragen binnen zo korte tijd binnen zouden komen, hadden we natuurlijk wel gehoopt, maar dat het ook zoveel werd, maakte ook ons als redactie duidelijk dat onze medewerkers en vrijwilligers van Westerwert & Nijkleaster letterlijk en figuurlijk echt werk willen maken van verbinding.
De besturen van Westerwert en Nijkleaster droegen beide financieel ruimhartig voldoende bij om het Jaarboek haalbaar te maken, en toen kon na de eerste redactieronde de opmaak van het Jaarboek worden uitbesteed aan een professionele vormgever. En als je dan de eerste en volgende proefdrukken krijgt toegezonden als redactie, word je overweldigd door al dat moois dat onze medewerkers en vrijwilligers hebben aangedragen.

Collectors item 
Resultaat van al het werk door velen is uiteindelijk geweest dat we in de eerste helft van december 2020 het prachtige eindresultaat van dit bijzondere Jaarboek 2020 in dit evenzo bijzondere Corona-jaar hebben aangeboden aan alle medewerkers en vrijwilligers van Westerwert en Nijkleaster. We hebben het Jaarboek als redactieleden en bestuurders zelf rondgebracht bij alle medewerkers en vrijwilligers, ook om hen te bedanken voor het vele en goede werk dat zij allen in de afgelopen jaren voor Nijkleaster hebben gedaan.
Het Jaarboek 2020 is een in eigen beheer gezamenlijk uitgegeven interne publicatie van Westerwert en Nijkleaster, die niet bedoeld is voor de verkoop, maar heel specifiek is bedoeld om alle werkers (kleaster-krachten) privé iets moois aan te bieden dat verbindt. Daarom is het voor alle nauw betrokkenen van Nijkleaster een ware 'collectors item' geworden, en uit de dankbare reacties van de ontvangers van het Jaarboek 2020 blijkt heel duidelijk dat we ons doel van 'Ferbining' met deze publicatie vol mooie 'Wurden en bylden' hebben bereikt, dank zij al die medewerkers en vrijwilligers die zich zo betrokken voelen en zich zo met kleaster-passie inzetten voor Westerwert & Nijkleaster.

Geen opmerkingen: