vrijdag 4 december 2020

Koud op afstand bijeen

Maandag 30 november 2020

'Jûnsbea' voorafgaand aan de bestuursvergadering van Nijkleaster


 









Ondanks Covid-19 en Corona
Ondanks alle gevolgen van Covid-19 en Corona wordt er in onze pioniersplek Nijkleaster hard doorgewerkt. Medewerkers en veel vrijwilligers zetten zich voortdurend en met passie in om het werken aan Stilte, Bezinning en Verbinding in Kerk, Klooster en Kroeg zoveel mogelijk voort te zetten. In de Kroeg van Jorwert mogen we dan wel niet, maar in de Kerk van Jorwert nog wel, en de voorbereidingen voor het beoogde klooster in It Westerhûs kunnen grotendeels gelukkig wel doorgaan.
En zoals er in operationeel opzicht heel veel werk wordt verzet ten behoeve van Nijkleaster, moet en kan gelukkig het bestuurswerk ook wel doorgaan, zij het op aangepaste wijze.
In heel klein comité kunnen we dan nog wel op veilige afstand van elkaar vergaderen in de Voorkerk van onze kloosterkerk in Jorwert, maar als we als voltallig stichtingsbestuur bijeenkomen, moeten we uitwijken naar de virtuele werkomgeving van Teams, of bijeenkomen in de grote kerkzaal van de Sint-Radboudkerk van Jorwert.

Avondgebed vooraf 
Dat laatste doen we vanavond, al wordt het buiten en ook binnen in de kerk zo langzamerhand wel erg koud. Maar ja, veiligheid boven alles. We hebben derhalve voor deze novembervergadering dan ook heel passend een kledingadvies gekregen: trek warme kleren aan, want we zitten in de grote koude kerkzaal en op afstand bijeen, dus bijeen 'yn waarme klean'.
Wat er om ons heen en in onze kloosterbeweging ook verandert, één ding verandert niet: we beginnen onze stichtingsbestuursvergadering ook vanavond met de gebruikelijke 'Jûnsbea'.
Voor dit Nijkleaster-avondgebed gaan we in een grote kring staan in het midden van de kerkzaal. Nijkleaster-pionierspredikant dominee Hinne Wagenaar steekt dan de eerste Adventskaars aan, want we leven momenteel al weer in de eerste week van Advent. Als die eerste Adventskaars is aangestoken, worden we stil, wordt uit de Bijbel gelezen, en wordt gebeden voor de nood en gedankt voor het goede in de wereld waarin wij leven.

In warm verband
Als de laatste woorden van heenzending ter vergadering zijn uitgesproken, gaan we allen in gedisciplineerde pas naar onze zitplaatsen, op ruime afstand van elkaar, en zo kunnen we dan toch vanuit de stilte van ons avondgebed aanvangen met deze belangrijke bestuursvergadering. 
Zo zitten we op afstand van elkaar, maar voelen we ons nauw met elkaar verbonden, en zo zitten we in een koude kerk, maar krijgen we het warm van ons waarde(n)volle kloosterwerk.

Geen opmerkingen: