zondag 15 november 2020

Creëer je eigen sfeer in Nij Tjaerda

Vrijdag 13 november 2020

Stillleven in Nij Tjaerda te Damwâld

Gepersonaliseerde gang
Vandaag zijn we op bezoek bij Durkje haar moeder in het senioren-wooncomplex Nij Tjaerda in het Friese Damwâld. Het is een groot woonblok zoals ze er zoveel zijn in Fryslân, en ook in alle andere delen van Nederland. Lange gangen over meerdere verdiepingen, met appartementen waar men in een veilige setting zelfstandig woont. 
Af en toe worden er activiteiten georganiseerd, zoals koorzang, een bijbeluurtje, koffiedrinken, nuttige handwerken, biljarten en verkoopexposities.
De lange gangen zijn doorgaans aangekleed met kleine meubeltjes of opgehangen lijstwerk, dat men niet meer in huis behoeft te hebben, maar dat buitenshuis nog wel iets kan laten zien van wat bij jou als bewoner hoort. Elke gang krijgt zo zijn eigen imago.

3D-stilleven
In de centrale hal een lift, een bankje om even op plaats te nemen voor een praatje of voor een wachtmoment, en aan de muren de binnen-brievenbussen en de mededelingenborden met huishoudelijke mededelingen en aankondigingen van activiteiten binnen of buiten het appartementencomplex.
Maar vandaag viel mij iets anders, iets nieuws op. Recht tegenover de hoofdingang heeft iemand een decoratieve opstelling gemaakt, bestaande uit een groot aantal heel verschillende zaken. Een creatief kunstwerkje op een kleine schilderezel, enkele kannen, een zelfgemaakt vogelhuisje, en een vaas met enkele lisdoddes, met hier en daar een kleedje, weldoordacht gepresenteerd, een vorm van stilleven, maar dan driedimensionaal, met zorg samengesteld om een aantrekkelijk accent aan te brengen in een hal waar je anders wellicht zo achteloos doorheen had gelopen.


Geen opmerkingen: