zondag 27 september 2020

Administreren en archiveren voor Nijkleaster

Donderdag 24 september 2020

's Avonds in de kloosterkerk van Nijkleaster

Alles was pionieren
Vanavond komen we in klein comité van Stifting Nijkleaster bijeen in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk van Jorwert. Op het programma staat de overdracht van een deel van ons kloosterwerk, namelijk het administratieve, waaronder het documenteren en archiveren van allerhande zaken die met Nijkleaster te maken hebben. 
Als ik de kloosterkerk binnen kom, is het al schemerig geworden in deze eeuwenoude dorpskerk. Het laatste daglicht valt nog door de kleine rondbogige kerkramen naar binnen. Over enkele minuten zal het donker zijn in deze kerkzaal.
Er is in de afgelopen bestaansjaren van Stifting Nijkleaster heel veel pionierswerk gegaan, hetgeen ook heeft geresulteerd in een grote hoeveelheid van bijvoorbeeld documenten, bestanden, publicaties, brochures en uiteenlopende berichten in allerhande media, van print tot audiovisueel.
Jaren geleden zijn we al begonnen met de eerste voorbereidende werkzaamheden om een degelijke administratie op te bouwen, om stukken ook digitaal te delen, en om relevante stukken tijdig en duurzaam te archiveren.

Voorbij het pionieren
Nu we inmiddels twee nieuwe vrijwilligers hebben aangetrokken die zich bezig houden met het bestuurssecretariaat, is het moment gekomen dat we alles wat we voorheen al hebben gedaan aan het nieuw samengestelde bestuurssecretariaat gaan overdragen. Dat is de reden dat we hier vanavond bijeen zijn. 
Met een historisch resumé lopen we vanavond veel van de gedane arbeid langs, en bespreken we ook waar we nu staan in onze ontwikkeling van de totale administratie van (Stifting) Nijkleaster. 
Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat de plannen voor de komende tijd zijn, bijvoorbeeld over ICT en archiveren, en daarna sluiten we deze overdrachtsavond af. De nieuwe vrijwilligers van het bestuurssecretariaat nemen na vanavond het stokje over van de twee voorgaande bestuurssecretarissen.

Geen opmerkingen: