woensdag 10 juni 2020

Nijkleasterkerk in Coronatijd

Dinsdag 9 juni 2020
Kloosterkerk van Nijkleaster ingericht in Corona-tijd

Stilte, Bezinning, Verbinding

Nadat ook de kloosterkerk van Stifting Nijkleaster op grond van de noodverordening in het kader van de Corona-crisis wekenlang gesloten is geweest, komt er een voorzichtige kentering.
De Sint-Radboudkerk van Jorwert mag heel voorzichtig weer open, om mondjesmaat bekende en nieuwe gasten te ontvangen in deze eeuwenoude dorpskerk.
Nijkleaster staat en gaat voor de drieslag van Stilte, Bezinning en Verbinding, en vooral dat laatste element wordt wel heel moeilijk als de 'face to face'-ontmoeting niet verantwoord is.
Als pioniersplek Nijkleaster zijn we wel blijven zoeken naar andere mogelijkheden van Stilte, Bezinning en ook Verbinding, want er is altijd een oplossing die wel verantwoord is, en die ons allen ook goed doet.

Wat kan wel
Van alles is er aan gedaan om de kloosterkerk van Nijkleaster corona-proof te maken.
Inmiddels is deze kerk in Jorwert dagelijks van 9:30-18:00 uur geopend voor persoonlijke stilte en gebed. Van 9.30 – 12.00 zijn Kleasterkrachten namens Nijkleaster in de kerk aanwezig. Zij zijn beschikbaar voor een persoonlijk gesprek, en houden ook de kerk Corona-schoon.
De Sint-Radboudkerk is nu ook het begin- en eindpunt voor het zogenoemde Nijkleaster Juni Paad, voor wie rond Jorwert een kleaster-kuier van 5 of van 17 kilometer wil maken.
Iedere maandag doet Marian Nijland via de website van Nijkleaster een suggestie voor een Moment van Aandacht.
Iedere woensdagmorgen bieden we onze de website, Facebook en Instagran vanuit Nijkleaster de belangstellenden een tekst met een vraag ter bezinning aan. Zulks ter overweging thuis of tijdens een kuier, misschien met iemand samen?
Op deze - en andere - manieren proberen we als Nijkleaster onze kloostergasten toch iets goeds te bieden aan Stilte, Bezinning en Verbinding, omdat we weten dat het velen zo goed doet om in de kring van Nijkleaster en haar kleasterkrachten deel te nemen aan onze activiteiten.
We kunnen tenminste weer iets doen, alleen, of samen met iemand anders. En natuurlijk altijd en overal binnen de gestelde grenzen van alle officiƫle corona-maatregelen die op dat moment geldig zijn.

Nijkleaster van grote betekenis
Vanavond zijn we als vier bestuursleden voor het eerst sinds maart weer eens even bij elkaar in de Voorkerk van Nijkleaster. De grote Kleaster-tafel in het midden, wij op grote afstand van elkaar in beraad.
In de kerkzaal staat alles al weer klaar voor de gasten van morgenochtend.
We denken vanavond na over de manier waarop we in oktober aanstaande jaar toch de jaarlijkse Jaardag van Nijkleaster kunnen organiseren. Zoals het nu is, zal dat niet zo grootschalig kunnen zijn als in alle voorgaande jaren, maar zullen we voor de actieve Kleasterlingen in kleine kring toch wel een mooi programma produceren.
En natuurlijk willen we al die andere gasten van Nijkleaster op een of andere wijze daaraan verbinden, wetende dat ze er niet allen bij kunnen zijn in de Sint-Radboudkerk. We vinden er vast wel een oplossing voor om ook die grote groep vrienden van Nijkleaster op een of andere wijze aan en met dit programma te verbinden, want ook voor hen is Nijkleaster van grote betekenis.

Geen opmerkingen: