maandag 4 mei 2020

Rondje wandelen in Friesland: Nijetrijne en Olterterp

Maandag 4 mei 2020
Bij molen De Reiger in de Rottige Meente

















Mooiste routes
In het jaar 2019 heeft uitgeverij Lantaarn de wandelgids 'Rondje Wandelen in Friesland' uitgegeven. 
De subtitel van deze routegids luidt: '11 prachtige wandelingen door het Friese landschap'.
Dit boek bevat naast de genoemde elf wandelroutes ook zes picknickrecepten.
De ronde vorm van dit routeboekje past prima bij de titel van de gids.
De routes die in deze wandelgids staan beschreven, zijn eigendom van Mooisteroutes.nl, een website met meer dan duizend routes door heel Nederland, voor wandelaars, fietsers en kanoërs.
Van vrijwel alle routes is een gps-versie beschikbaar, ook voor smartphones.
De elf beschreven wandelroutes worden in zeven van de elf routes ook in een verkorte versie beschreven, en in één geval zelfs met twee verkorte varianten. De kortste verkorte route heeft een lengte van 6 kilometer, en de twee langste volledige routes zijn elk 18 kilometer lang.
Elke routebeschrijving begint met een topografische routekaart in kleur, gevolgd door een korte routebeschrijving, met hier en daar enige aanvullende praktische informatie of een korte toelichting bij wat je onderweg ziet. De tekst wordt verlevendigd met hier en daar een mooie foto van een representatieve plek op de betreffende route.

Mooi Fryslân te voet leren kennen
De door Durkje en mij gebruikte wandelgids voor de provincie Fryslân bevat elf gevarieerde wandelroutes door landschappelijk fraaie gebieden. Hiermee ontdek je mooie plekjes van onze prachtige provincie, want ook Fryslân heeft zo zijn eigen bezienswaardigheden en mooie landschappen.
Met deze wandelgids ontdek je bijvoorbeeld de terpen, de bossen, de meren, de paadjes en de duinen in Fryslân, en door de aanvullende informatie kom je ook meer te weten over de geschiedenis en de karakteristieke elementen van ons Friese landschap.
De twee routes die we vandaag lopen, kregen als thema:

  • Verende kraggen en Waterplak; met als startplaats: Nijetrijne (10 kilometer);
  • Feroaring fan Lucht; met als startplaats: Olterterp (16 kilometer).

Rottige Meente
Durkje en ik vertrekken om 8:15 uur met de auto vanuit Feinsum. We rijden eerst naar Nijetrijne, want hier begint vandaag onze eerste wandeling van de twee routes die vandaag op het programma staan.
Vanmorgen wandelen we 10 kilometer door de Rottige Meente nabij Nijetrijne, en vanmiddag 16 kilometer bij Olterterp en Beetsterzwaag; totaal voor vandaag dus een wandelafstand van 26 kilometers.
Onze auto parkeren we op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer bij de Rottige Meente in Nijetrijne, het startpunt van de eerste route door natuurreservaat Rottige Meente. Om 9:15 gaan we hier van start. De route begint over de parallelweg van de Pieter Stuyvesantweg, waar we eerst een bezoek brengen aan het oorlogsmonument van de in 1944 neergestorte Amerikaanse bommenwerper. Bij de nabijgelegen huizen hangen de vlaggen halfstok; het is vandaag immers de dag van de Dodenherdenking.

Richting Munnekeburen
Verderop gaan we het natuurgebied Rottige Meente in. We lopen over een bodem van kraggen, over een verende ondergrond van jarenlang aaneengegroeide en opgebouwde plantenmassa's. Voordat we het witte houten bruggetje over het kanaal van de Scheene oversteken, komt ons een andere wandelaar tegemoet. De ruim anderhalve Corona-meter afstand bij het passeren is hier heel goed mogelijk, dus die nemen we alle drie in acht.


Aan de overzijde van de Scheene lopen we over het Scheenepad richting Munnekeburen. Vlak vóór het dorp gaan we over een graspad rechtsaf, om dan iets verderop langs een lang petgat weer terug te lopen naar de Scheene. Een groep ganzen met jongen rent snel het water in, om aan de overzijde van het petgat een legakker over te waggelen, om aan de andere zijde van de legakker het naastgelegen petgat in te gaan.

De Laatste Stuiver en De Rietvink
Als we weer bij de Scheene komen, gaan we in noordoostelijke richting verder, over het schelpenpad van het Scheenepad langs de Scheene. Daarbij passeren we de informatiehut over de Rottige Meente, waar we de meegenomen koffie drinken. Een wandelende vrouw komt over de houten brug van de overzijde van de Scheene, en vertelt ons dat ze een fotospeurtocht door de Rottige Meente loopt.
Durkje en ik lopen na deze koffiepauze verder over het Scheenepad, totdat we arriveren bij de schutsluis, die dateert van 1914, op de plek waar de Jonkers- of Helomavaart een bocht maakt.
Als we het sluisbruggetje over zijn gestoken, komen we bij het voormalige café 'De Laatste Stuiver', dat momenteel een Bed & Breakfast-accommodatie is. We raken in gesprek met de eigenaar-bewoner-gastheer, die ons vertelt dat dit gast-echtpaar onlangs met hun B&B op televisie was in een tv-programma, waarin eigenaren van dergelijke gastenverblijven feedback geven door in elkaars gastenverblijf te verblijven.
Na dit gesprek wandelen we verder, langs de naastgelegen poldermolen De Rietvink (1885). Hier ontmoeten we de wandelaar weer, die we eerder vanmorgen al ontmoetten toen we nog maar net de Rottige Meente in waren gelopen. Hij woont hier al 30 jaar in de Rottige Meente en stoorde zich aan het feit dat er zojuist een drone over het natuurgebied vloog, waarvan niet bekend is van wie die drone is en met welke bedoeling de drone-vlucht over zijn woongebied vliegt.

De Reiger
We gaan verder, tussen bermen waarin het raapzaad uitbundig geel bloeit. Weer komen we langs een molen. Dit is molen De Reiger. Een vrouw is daar in de tuin met een kettingzaag bezig om de boomstam van een al onthoofde boom om te zagen.
Voorbij deze molen volgt een grindweg tot aan de Pieter Stuyvesantweg.
Met de rug naar de Oldetrijnsterbrug over de Helomavaart lopen we over de parallelweg langs de Pieter Stuyvesantweg. Al vrij snel verlaten we echter deze parallelweg om de Rottige Meente weer in te lopen.
Langs petgaten en veensloten lopen we over graspaden naar een moerasbos. Door dit moerasbos lopen we terug naar de Scheene.
Nadat we om enkele recreatiehuisjes heen zijn gelopen, gaat het over een vlonderpad en bospaden door een ander moerasbosperceel weer terug naar de Pieter Stuyvesantweg. Vlak voordat we weer bij de parkeerplaats arriveren, nemen we plaats op een houten bankje, om eerst even wat te eten en te drinken, alvorens we met de auto naar onze tweede startplaats zullen rijden.

Alpherbosch en Lippenhuisterheide
Vanuit Nijetrijne rijden we dan naar hotel-restaurant Het Witte Huis in Olterterp, waar we onze auto parkeren op het parkeerterrein. Hier begint onze tweede etappe van vandaag.
Tegenover de kantoorvilla Huize Olterterp van It Fryske Gea wandelen we tussen jongen beuken het Alpherbosch in. In een U-vormige bosroute lopen we naar de Poostweg, die we oversteken.
Achter landgoed Lauswolt komen we dan bij het Witte Meer, bij ijs in de winter ook in gebruik als natuurijsbaan. Hier eten en drinken we iets alvorens we verder gaan.


De route gaat verderop rond het moerasachtige heideveld Zwarte Meer, en met een korte omweg wandelen we in het Alpherveld de brug op, waarmee we het Koningsdiep (It Alddjip) over gaan. Dan wandelen we de Hemrikkerscharren in, een open nat terrein.
Daarna volgen diverse bospaden nabij Hanenburg, en voert de route ons naar het lange betonfietspad van de Bûtewei. Die volgen we richting Lippenhuizen.
Ten zuiden van de Lippenhuisterheide verlaten we de Bûtewei, om dan over het zandpad van de Ald Hearrewei de Lippenhuisterheide over te steken.
Bij de Lippenhuisterbrug over het Koningsdiep nemen we weer een korte rustpauze, om iets te eten en te drinken.

Statig Beetsterzwaag
Het is vandaag prachtig weer. De jas kon al uit en ook de trui kan uit, want de zon heeft ondanks een zachte frisse wind zoveel kracht dat het wandelen in je wandelshirt prima kan.
Aan de noordzijde van het Koningsdiep lopen we langs de bosrand van het Wallebosch in westelijke richting; een mooi bospad op de grens van bos en open weidegebied van de Zwaagstergaasten.
Bij de eerste bebouwing van Beetsterzwaag slaan we af naar rechts, om dan een lang traject in noordelijke richting te lopen, onder andere door de overtuin van Huize Lyndensteyn (1821), tot aan de weg die door het centrum van Beetsterzwaag loopt.
In die dorpsstraat komen we langs het mooie pand van de bakkerswinkel van De Bakkers van Verloop, met de prachtige Jugendstil-gevel.
Tegenover het Lycklamahûs (1824) gaan we de overtuin in, waarna we doorlopen naar de rand van de bebouwde kom, waar de kerk aan de Vlaslaan staat, waar onze kerkelijke huwelijksbevestiging in 1983 plaatsvond. Er tegenover staat nog steeds De Buorskip, de partyboerderij waar we daarna in de avond onze bruiloft groots vierden.

Over kerkenpad en achterwei naar Olterterp
Voorbij het gebouw (1858) van de stichting Van Teyens Fundatie vervolgen we onze weg over het Kerkepad Oost en de Achterwei; een mooie deel van de route door bos en veld.
Als we in Olterterp arriveren, wandelen we langs de 15e eeuwse Sint-Hippolytuskerk. Vóór de kerk, die gebouwd is van kloostermoppen, staan twee auto's van een orgelbouwer. Binnen wordt gewerkt, horen we.
We lopen om deze mooie oude kerk heen, en lopen dan nog een klein eindje verder naar hotel-restaurant Het Witte Huis, aan de overzijde van de doorgaande weg.
Het is bijna vier uur als we bij onze auto arriveren op het parkeerterrein; mooi op tijd om in Drachten op de terugreis nog een kop koffie bij mim te gaan drinken.
Aan het eind van de middag rijden we vanuit Drachten weer terug naar huis in Feinsum.
Vanavond vindt de plechtigheid van Dodenherdenking plaats. De vlaggen hangen ook in Feinsum halfstok.

Geen opmerkingen: