dinsdag 28 april 2020

Drone-beelden van Feinsum voor Omrop Fryslân TV

Woensdag 22 april 2020
De drone wordt gereed gemaakt op het Flinterplein van Feinsum

















Fryslân fan Boppen

Enkele drones en een helikopter vliegen gedurende deze twee weken over Fryslân om tijdens de huidige Corona-crisis hoopvolle boodschappen van Friezen - aan elkaar - vast te leggen. De opgenomen videobeelden van deze vliegroutes zijn vanaf de daarop volgende dag te zien op de website van de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân. Het thema van dit project luidt: 'Fryslân fan Boppen'.
Met ‘Fryslân fan Boppen’ krijgen wij in onze mooie provincie allen de kans om anderen een hart onder de riem te steken. Dit videoproject wordt mede mogelijk gemaakt door de Friese gemeenten, in samenwerking met de provincie Fryslân, met Leeuwarden-Fryslân 2028, Omrop Fryslân en met de Leeuwarder Courant.
De drones en de helikopter vliegen filmend in tien vlucht-etappes over onze provincie.
Inwoners van Fryslân die aan de aangekondigde vliegroutes wonen, zijn gevraagd om vanuit de eigen tuin of vanaf het balkon te zwaaien naar de overvliegende camera, en om daartoe vooraf acties te organiseren, door bijvoorbeeld met spandoeken, stoepkrijt of andere creatieve uitingen iets zichtbaar te maken van opwekkende tekens van medeleven.

Bevrijdingsroute, Elfstedenroute, Slachtemarathon en Waddeneilanden
De eerste route die werd gevlogen, was de zogenoemde ‘Bevrijdingsroute’, die - net als in 1945 - begon boven Appelscha en die eindigde in Leeuwarden. Het was op 15 april 2020 namelijk 75 jaar geleden dat Fryslân door de Canadese geallieerden werd bevrijd.
Een dag later werd er gevlogen over de route van de Slachte(dyk)(marathon).
Deze week worden opnamen gemaakt boven Elfstedenroute-etappes en boven de Friese Waddeneilanden.
De opnames worden vooral in de ochtend gemaakt.

Feinsum op de Elfstedenroute
Vandaag begint één van de drone-Elfsteden-etappes in ons dorp, in Feinsum. De inwoners van Feinsum hebben vooraf een e-oproep thuis ontvangen om vandaag tussen 9:00-13:00 uur iets bijzonders te doen, om zo deel te nemen aan deze opwekkende video-actie.
In Feinsum zijn hier en daar gisteren en vandaag grote stoepkrijttekeningen gemaakt, en vlaggen zijn her en der op de grond gelegd opdat ze van bovenaf goed zichtbaar gefilmd kunnen worden.
Durkje en ik hebben de Friese en de Nederlandse vlaggen over het dak van onze woning gehangen, om de over Feinsum vliegende drones met onze Friese en Nederlandse rood-wit-blauwe vlagkleuren te begroeten.

Drone boven Feinsum
Op het Flinterplein vóór ons huis stopt even na 8:00 uur de auto van de 'Drone Command Unit'.
De drone wordt op het grasveldje van het Flinterplein in gereedheid gebracht, en ruim drie kwartier later gaat de drone de lucht in, om buiten en boven Feinsum mooie video-beelden op te nemen van al het moois dat de Feinsumers ten behoeve van deze mooie actie hebben gecreëerd.
Vanaf morgen zijn deze drone-beelden te bekijken.


Geen opmerkingen: