zondag 15 maart 2020

Elfstedenpad van Harlingen naar Franeker

Zondag 15 maart 2020
Bij het Raadhuis van Franeker

De wandeltocht der wandeltochten
Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veel betreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de elf Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen.
Het door hen ontwikkelde 'Elfstedenpad' is met 283 kilometer een stuk langer dan de andere Elfstedentochten. Daar is een goede reden voor. Volgen schaatsers en ook wandelsporters over het algemeen de kortste weg, deze wandelroute zoekt de mooiste paden uit. Meer nog dan om de steden, gaat het om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden.
De schoonheid van de Fryske Greidhoeke en het Friese Merengebied staat buiten kijf, maar Fryslân is meer dan weiland en water.
Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het pad de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars ontsloten.
Van dit Streekpad nummer 19 bestaat een routegids met gedetailleerde topografische kaarten. waar de route op is ingetekend. Daarnaast verschaft deze wandelgids veel handige informatie, zoals over het openbaar vervoer langs de route.

Van start in Harlingen
Vandaag gaan Durkje en ik verder met het bewandelen van het Elfstedenpad. Voor vandaag staan het laatste deel van het 28e tot en met bijna het hele 30e traject op het programma; voor ons de achtste etappe, van Harlingen naar Franeker, over een afstand van 19 kilometer, door Westergo.
De etappe verloopt iets anders dan we aanvankelijk hadden gepland. We zouden namelijk met één auto van Feinsum naar Franeker gaan, om vanuit Franeker met de trein naar Harlingen te reizen, om dan terug te lopen naar onze auto in Franeker. Maar vanwege het oprukkende coronavirus passen we ons programma voor vandaag aan. Voor alle zekerheid niet met de trein, en onderweg geen bezoek aan horecagelegenheden. Jammer voor NS en de onderweg hier en daar nog wel opengestelde horecazaken, maar liever het zekere voor het onzekere genomen.
Om 8:10 uur verlaten we Feinsum dan ook met beide auto's en rijden we eerst naar het NS-station van Franeker, waar we de eerste auto parkeren. Met de andere auto rijden we naar het NS-station van Harlingen, waar we de andere auto in de nabijheid van het stationsgebied parkeren.
Toen we bij het Franeker station arriveerden, reed de trein net weg naar Harlingen, en als we nu bij treinstation Harlingen het spoor oversteken, zien we dat die trein al heen en terug is gereden naar en van het volgende station Harlingen Haven. De trein staat al weer klaar voor de terugreis naar Leeuwarden.
Iets na negen uur begint onze wandeletappe van vandaag tegenover het NS-station op het schelpenpad richting de in afbraak zijnde voormalige Harlinger schouwburg Trebol.

Van Midlum naar Wijnaldum
Langs de Franekertrekvaart wandelen we Harlingen uit, om verderop bij het oude witte brugwachtershuisje het Van Harinxmakanaal over te steken.
Via een tunneltje gaan we onder de oude weg van Franeker naar Harlingen door, om dan verderop langs het dorp Midlum te lopen.
Langs de Haulerwei wandelen we richting Sexbierum, maar onderweg slaan we af, de Winamerdyk op, richting Wijnaldum.
In Wijnaldum lopen we om de dorpskerk heen en daarbij ook langs het plaatselijke archeologisch steunpunt. Vlak buiten de bebouwde kom passeren we het kunstwerk van de beroemde fibula (de hier gevonden 7e eeuwse mantelspeld) van Winaam.
Als we buiten Wijnaldum bij Foarryp de Miedleande op gaan, draaien we met de neus in de wind, en merken we pas echt hoe hard het vandaag waait. Het blijft vandaag bewolkt met af en toe een stukje blauwe lucht, en de temperatuur is vandaag rond de 10 graden Celsius, maar de straffe wind bepaalt voornamelijk het weerbeeld van deze dag.

Herbaijum
Via een fietsers- en voetgangerstunneltje gaan we onder de A31 door, om ten zuiden van de snelweg naar het dorp Herbaijum te lopen.
Het is vandaag overal stiller dan gebruikelijk op straat, terwijl het in het winterseizoen normaal op zondagochtend ook wel stil is op straat. Hier en daar ontmoeten we een enkele wandelaar, al dan niet met hond. Af en toe één of meer wielrenners, en een enkele maal passeren we iemand die vanmorgen zijn of haar auto schoonmaakt, zo ook in Herbaijum.
We doorkruisen Herbaijum en gaan buiten de bebouwde kom bij een oude boerderij met een poortgebouw de smalle Leane op, voor het laatste deel van onze dag-etappe.
Nabij de boerderij van Stortemelk passeren we een waarschuwingsbord voor wandelaars, die er hier op worden gewezen dat de Slachtebrêge tijdelijk voor onderhoud is weggehaald, zodat je van hieruit niet via de Slachtedyk iets noordelijker de A31 over kunt steken. De planning is overigens dat die Slachtebrug wel weer terug zal zijn geplaatst als in juni van dit jaar de Slachtemarathonlopers er weer over heen moeten, zo las ik enkele weken geleden in een krant.

Stadswandelen in Franeker
Rond een bosperceel bij 't War naderen we de Friese Elfstedenstad Franeker. Bij Fryslâns grootste rijksmonument Kening State gaan we het GGZ-terrein van Groot Lankum op.
Over Groot Lankum lopen we naar de westelijke ringweg van Franeker, die we oversteken, om vervolgens langs het Franeker gemeentehuis naar het stadscentrum te lopen.
Dan volgt een rondje Franeker centrum.
Door de mooie Martenatuin met bloeiende stinzenplanten lopen we naar Martenastate.
Over de Voorstraat gaan we naar het kaatsveld van It Sjûkelân, waar we het Franeker Bolwerk op gaan. Dat bolwerk volgen we tot voorbij het zogenoemde Elfsteden Bruggetje.
Voorbij die houten brug gaan we het stadscentrum weer in, waar we onder andere langs het opengestelde Korendragershuisje en het oude Franeker Raadhuis (Anno 1591) lopen.
Bij de Martinikerk ontmoeten we de koster, met wie we even spreken over de bijzondere kerkdienst onder leiding van dominee Sytze Ypma, die hier vanmorgen in dit Coronatijdperk is gehouden, die door Omrop Fryslân vanmorgen is uitgezonden, om al die tienduizenden kerkgangers die vanmorgen niet naar alle geannuleerde kerkdiensten in Fryslân konden gaan, een kerkelijke viering in deze onzekere tijd aan te bieden. Mooi dat dit samenwerkingproject van de Martinikerkgemeente en Omrop Fryslân al die Friezen in de gelegenheid heeft gesteld om een eredienst bij te wonen, ook al was het voor hen een viering op afstand.
Via het Martiniplantsoen en de Schoolsteeg verlaten we de binnenstad, om bij de afslag naar Bloemketerp de doorgaande route van het Elfstedenpad te verlaten, teneinde terug te wandelen naar onze auto bij het NS-station van Franeker.
Met deze auto rijden we om 12:30 uur terug naar Harlingen, om daar onze andere auto af te halen, zodat we daarna weer huiswaarts kunnen keren, terugziend op een vitaliserende en frisse ochtendwandeltocht.

Geen opmerkingen: