woensdag 15 januari 2020

Durkje Haringa exposeert in De Hege Stins

Vrijdag 10 januari 2020
Aquarel van Durkje Haringa in De Hege Stins te Stiens


















Dochter van befaamde koperslager

Tot half januari 2020 exposeert Durkje Haringa uit Oudega (Smallingerland) enkele van haar aquarellen in de ontvangsthal van De Hege Stins te Stiens.
Durkje Haringa (de partner van mijn inmiddels overleden oom Bouwe Koehoorn) werd in 1942 geboren in IJlst, waar haar vader bekend was vanwege zijn Friese koperwerk. Als kind zat ze vaak bij hem in zijn atelier te tekenen en te schilderen. Na het overlijden van haar vader (ze was toen maar 15 jaar oud) tekende ze nog op school. En later op de Rijkskweekschool in Leeuwarden schilderde ze met plakkaatverf en tekende ze met Oostindische inkt. Als onderwijzeres aan de lagere scholen in Kimswerd en Houtigehage maakte ze veel bordtekeningen.

Aquarelleren als passie
Na een moeilijke tijd in haar leven pakte Durkje Haringa de draad van tekenen en schilderen weer op. Ze ging naar Het Karwei (tegenwoordig De Meldij) in Drachten. Ze deed daar verschillende cursussen, zoals tekenen /schilderen, modeltekenen, aquarelleren en werkte daar met olieverf. Ze koos uiteindelijk voor aquarelleren, want daarmee kon je ook fijn buiten schilderen in de natuur. In de grote vakanties ging ze vaak naar Frankrijk om daar te schilderen. Later schilderde ze in Nederland met Educart. Verder ging ze met de caravan van haar vriend naar onder andere Gaasterland, het Lauwersmeer, Hantumhuizen en naar De Rottige Meenthe, om ook daar te aquarelleren.

Natuur als inspiratie
Ze zocht plekjes uit waar ze in alle rust kon schilderen. Zo is ze ook vaak op Terschelling geweest. In 2004 deed ze mee aan Kunstmaand Ameland en heeft ze ook daar later enkele jaren geschilderd.
Bij kunstwedstrijden viel ze zowel landelijk als provinciaal in de prijzen. Vanaf 2003 was ze lid van de Kunstroute Smallingerland. Afgelopen jaar vierde ze haar 40-jarig schildersjubileum met een jubileumexpositie.
Naast aquarellen van de eilanden, de kust en van andere natuurgebieden, maakt ze schilderwerken van bloemen en andere stillevens in aquarel, maar ook met acryl.
De natuur is voor Durkje Haringa de voornaamste inspiratiebron. De sfeer die haar (daar) treft, probeert ze in haar werk weer te geven.

Geen opmerkingen: