zaterdag 28 december 2019

Zestig jaar; verlaat, maar groots gevierd in Oude Bildtzijl

Vrijdag 27 december 2019 
Presentaties over de Frans-Spaanse verjaardag en over Witrussische contacten

















Verjaardagsviering
Durkje haar zestigste verjaardag hebben we afgelopen zomer letterlijk als een hoogtepunt gevierd, op de dag dat we tijdens onze camino vanuit zuid-Frankrijk als pelgrims via de Col de Somport het hooggebergte van de Pyreneeën wandelend zijn overgestoken, om aan de overzijde noord-Spanje te betreden. Het was ook de dag waarop we de Franse Via Tolosana afsloten, en de Spaanse Camino Aragonés aanvingen, verder op weg naar Santiago de Compostela.
Zo'n buitenlandse zomerpelgrimage biedt ons doorgaans niet de kans om Durkje haar verjaardag op 31 juli samen met onze naaste familie en vrienden te vieren, dus op gestelde tijden (jaren) kiezen we ervoor om Durkje haar verjaardag op een later tijdstip - weer terug in Nederland - vieren.
Voor haar zestigste verjaardag van afgelopen zomer hadden we afgesproken deze bijzondere verjaardag te gaan vieren tijdens de twee weken waarin Aksana met haar gezin vanuit Wit-Rusland bij ons thuis logeert. Die heuglijke dag is vandaag.

Presentatie Frankrijk - Pyreneeën - Spanje
Halverwege de ochtend arriveren alle gasten van onze beide families in eetcafé 'Het Graauwe Paard' in Oude Bildtzijl, op korte afstand gelegen van de Friese Waddenzeekust.
Nadat iedereen elkaar heeft begroet en koffie heeft gedronken, verplaatsen we ons in de feestzaal naar de podiumzijde, waar we ongeveer een uur bijeen zijn voor een viertal korte presentaties.
Onze kinderen starten met een bijzondere foto-verrassing, waarbij ze de resultaten van een fotosessie laten zien, analoog aan een foto van Jan Wijbe, Pieter, Baukje en Aksana van 22 jaar geleden.
Na mijn introductie op haar zomerverjaardag, verzorgt Durkje een presentatie over haar bijzondere verjaardag tijdens onze beklimming en afdaling van de Frans-Spaanse Pyreneeën. Deze presentatie geeft een mooi beeld van de topdag die deze zestigste verjaardag werd.

Presentatie Nederland - Wit-Rusland
Als intro op de volgende presentatie luisteren we naar Ike, die een op Durkje toegesneden tekst zingt op het 'Ave Maria'.
Daarna verzorgen Durkje en ik beurtelings een deel van de presentatie over de afgelopen 22 jaren waarin we Aksana en haar gezin en familie goed hebben leren kennen tijdens het opeenvolgende verblijf van Aksana (soms ook met haar broer en moeder) aan ons gezin in Stiens, en over onze bezoeken aan Aksana en haar gezin, familie en vrienden in het Witrussische Mogilov en Vitebsk. Deze presentatie geeft een mooi tijdsbeeld van vele jaren waarin onze Nederlandse en Witrussische gezinnen en families gezamenlijk zulke warme en waarde(n)volle contacten hebben opgebouwd.
Na de presentaties volgt een lunchbuffet, en is er volop tijd tot halverwege de middag om elkaar te ontmoeten en nader met elkaar in gesprek te gaan.
Daarmee sluiten we dit gezellig samenzijn af en zien terug op een ietwat verlaat en uitgesteld, maar wel bijzonder geslaagde verjaardagsviering van Durkje, waarbij alle familieleden in elk geval ook in de gelegenheid zijn gesteld om onze Witrussische gasten te ontmoeten om onze Nederlands-Witrussische band te versterken.

Geen opmerkingen: