zondag 17 november 2019

Gospel Event Leeuwarden 2019

Zaterdagavond 16 november 2019
Het projectkoor van The Young Christian Singers














Gospelkoor en Projectkoor
Al weer voor de zesde maal organiseert het Leeuwarder gospelkoor 'The Young Christian Singers' haar jaarlijkse 'Gospel Event Leeuwarden'. Evenals vorig jaar vindt dit gospel event vanavond plaats in de Stadskerk De Wijngaard te Leeuwarden. Durkje en ik zijn er vanavond bij als in een bijna volle zaal met zo'n 900 gasten de gospel-muziekavond wordt geopend.
The Young Christian Singers - bestaande uit een koor en een band - hebben voor het concert van vanavond ook een projectkoor samengesteld van maar liefst honderd koorleden. Vijf vrijdagavonden hebben de projectkoorleden gekregen om een avondvullend repertoire in te studeren, samen met The Young Christian Singers. Aangezien Jan in het gospelkoor zingt en Rennie & Anne in het projectkoor zijn wij uiteraard nu benieuwd naar hun gezamenlijke performance. Vanavond gaan wij met vele honderden aanwezigen genieten van dit muzikale spektakel, dat onder leiding staat van dirigent Wilco Kloosterman.
Koor en projectkoor beginnen het concert met de 'Welcoming Song'.

Gospelband van The Young Christian Singers
Enthousiasme en passie
Na de woorden van welkom zingt het gospelkoor de song 'Because He lives (Amen)': ik leef, omdat Hij leeft, en daarom kan ik de nieuwe morgen aan.
Dat lied wordt gevolgd door de 'Song that angels can't sing'; een wel nieuwsgierig makende titel overigens.
En dan moet het projectkoor gaan staan, want er volgt nu een gezamenlijk uptempo-lied, getiteld: 'You're the fire'. 
Direct daarna zingen beide koren samen ook 'Rise up', waarin behalve de solopartij ook de mooie switches tussen gospelkoor en projectkoor opvallen.
Dan volgt een lied van het gospelkoor over het bijbelverhaal van de overspelige vrouw: 'Toch houdt U van mij'.
Daarop volgt van het gospelkoor de 'gospel traditional' die ook wel bekend is geworden in de uitvoering van zanger Ed Sheeran, getiteld 'Wayfaring Stranger', waarmee The Young Christian Singers wil laten zien dat zij toch ook altijd wel heel dichtbij haar roots van de gospelmuziek willen zijn.
Voordat we de pauze in gaan, moeten we er met zijn duizend aanwezigen toch nog even stevig tegen aan, want de hele zaal wordt door de dirigent aan het werk gezet om de song 'We never get weary yet' met zijn allen in massale samenzang te zingen. En het klinkt nog goed ook. Die komt later nog eens weer terug in het programma ......

Gospelkoor van The Young Christian Singers

Beleving en verbinding
Met een mooi instrumentaal intro begint na de pauze de song 'You are God alone', gezongen door het gospelkoor.
Samen met het projectkoor zingen ze daarna de gospel die wel wordt beschouwd als het eerste gospel-lied: 'Precious Lord, take my hand', een lied van Thomas Dorsey, de 'father of gospel'.
Nadat een indrukwekkende fotopresentatie op de beamerschermen is gepresenteerd met beelden van de schrille contracten van onze wereld heden ten dage. zingen gospelkoor en projectkoor samen 'If everyone cared': zal er ooit een dag komen dat niemand meer sterft; zal er ooit een dag komen waarop we leren om samen te zorgen?
Twee solisten dragen bij aan het lied 'Your Spirit', dat met een imposant slotkoor eindigt met 'powerfull'-krachtige klanken.
Na een trompetsolo van Wilco Kloosterman zingen gospelkoor en projectkoor het lied 'May you have': ik wens jou een muur, een vuur, een jas, een vriend.
Het laatste lied is de zegenbede 'Untill we meet again'.
En na daverend applaus, de bloemen als dank en het slotwoord gaan we de kerkzaal pas uit nadat we met zijn alleen weer massaal en 'full power' het lied 'We never get weary yet' nog eens hebben gezongen.
Samen begonnen, samen geƫindigd, en daartussen uitbundig gespeeld, gezongen, geluisterd en genoten, mag gerust worden gesteld dat wij vanavond iet moois hebben gezien en beleefd van wat gospelmuziek met ons kan doen, en voor ons kan betekenen.

Projectkoor en Gospelkoor en Gospelband in Stadskerk De Wijngaard van Leeuwarden

1 opmerking:

Unknown zei

Prachtig verwoord Wiep, dank daarvooršŸ‘Œ