vrijdag 21 juni 2019

Jan Wijbe & Gaby trouwen

Zaterdag 15 juni 2019 
Trouwfotosessie op de Sallandse Heuvelrug bij de PalthetorenVoorbereiding

We hebben een feestelijke dag voor de boeg. Na een lange periode van gedegen voorbereiding is het dan zover dat Jan Wijbe & Gaby gaan trouwen. De huwelijksceremonie zal vanmiddag plaatsvinden in Diepenheim, op de grens van Overijssel & Gelderland. Maar we beginnen vanmorgen vroeg als wederzijdse gezinnen in Meerstad, dus om 7:30 uur rijden we van Feinsum naar Meerstad, waar het bruidspaar woont. Door een aanhoudende regen rijden we oostwaarts. Als we daar om 8:30 uur arriveren, regent het nog steeds. De dames gaan allen naar de bovenverdieping, waar de bruid Gaby in haar bruidsjurk wordt geholpen, en met hulp van de 'ingevlogen' kapster alle dames zich qua uiterlijke verzorging omtoveren tot de schoonheden van de dag. Als wederzijdse vaders, broers en zwager helpen wij bruidegom Jan Wijbe in zijn trouwkostuum. Dan is rond 9:30 uur het tijdstip aangebroken dat we de bruid haar gereedstaande bruidegom laten ontmoeten. Tijdens dat tedere moment van ontmoeten genieten we van de bewondering die bruid en bruidegom jegens elkaar uitspreken. Een mooi begin van deze bijzondere dag.

Ook het weer werkt mee
Het bruidspaar vertrekt met de bruidsfotografen naar de fotogenieke locatie van de voormalige Groninger suikerfabriek, en wij maken ons ook gereed voor vertrek, om daarna allen naar de groepsaccommodatie van De Woeste Wieven te rijden in Diepenheim. Daar zullen we het hele feestprogramma vandaag beleven. Onder leiding van de twee ceremoniemeesters wordt deze feestlocatie voorbereid en versierd, en ondertussen is het bruidspaar naar de Sallandse Heuvelrug gereden, waar deel twee van de bruidsfotosessie plaatsvindt. Op dat moment is het regenfront voorbij geschoven, en geniet iedereen van de zomerse opklaringen.
Het weer knapt zienderogen op, met als gevolg dat het bruidspaar op de Sallandse Heuvelrug en het voorbereidingsteam in Diepenheim volop genieten van het prachtige weer tijdens beider activiteiten.
Ondertussen is in Diepenheim het besluit al genomen dat de trouwplechtigheid toch niet in de binnenlocatie, maar buiten in het open veld zal gaan plaatsvinden. Bij de Woeste Wieven worden de daggasten - jong & oud - hartelijk welkom geheten, en vlak vóór 14:00 uur begeleid naar de trouwlocatie te velde.

Speeches te velde
In een zonovergoten setting wachten we allen op de komst van het bruidspaar. Met de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand worden de laatste zaken van de huwelijksceremonie nog even doorgesproken, en dan is het moment aangebroken dat het bruidspaar door een prachtig natuurterrein over een smal paadje door het veld naar ons toe komt lopen, waar wij als wederzijdse ouders onze dochter & zoon warm welkom heten.
De ambtenaar zal de formele handelingen voor zijn rekening nemen, maar voordat hij dat doet, wordt aan enkele gasten het woord gegeven om het bruidspaar en de gasten toe te spreken. Hans & Coby beginnen met hun toespraak over de kinder- en jeugdjaren van hun dochter Gaby, waarna Durkje en ik in de gelegenheid worden gesteld om de periode te belichten waarin Jan Wijbe nog wonend bij ons in het ouderlijk huis deel uitmaakte van ons gezin. Zijn jaren in Delfzijl, Hoogeveen en Stiens passeren daarin de revue.
Daarna krijgen de beide ceremoniemeesters het woord, die vertellen over hun belevenissen gedurende de studententijd van de bevriende bruid en bruidegom; waarbij Marlies ons meeneemt naar de studententijd van Gaby, en Arthur ons vertelt over de studententijd van Jan Wijbe. Daarop aansluitend vertelt vriend Thomas het een en ander over de gezamenlijke belevenissen nadat zij allen waren afgestudeerd.

Luisteren naar alle toespraken te velde
Liefde & Trouw
En dan volgt het bijzondere moment waarop de bruidegom zijn bruid, en daarna de bruid haar bruidegom toespreekt. Mooie verhalen over onder andere kennismaking, verliefdheid, samen reizen, samen wonen, samen bouwen, over elkaar leren kennen, waarderen en lief te hebben; wat na zoveel goede jaren samen leidt tot deze dag, waarop elkaar trouw wordt beloofd. We luisteren naar hun zorgvuldig gekozen bewoordingen, die - elkaar daarbij diep in de ogen kijkend - welgemeend worden uitgesproken. Woorden en beelden die het waard zijn om de rest van je huwelijkse leven nooit te vergeten.
De trouwambtenaar vertelt daarna dat hij - dit alles gezien en gehoord hebbend - niets anders kan concluderen dan dat alles gereed is om het burgerlijk huwelijk nu direct te sluiten, hetgeen hij op doeltreffende maar ook vrolijke wijze doet. Bruid en bruidegom spreken jegens elkaar hun ja-woord uit, trouwringen worden gewisseld, natuurlijk ontbreekt ook de innige huwelijkskus niet, en tekenen echtelieden, de vier getuigen en de ambtenaar de officiële trouwakte, waarmee het gewenste huwelijk is gesloten. Feest-activiteiten
Na deze huwelijksceremonie wandelen we terug naar de accommodatie, om op het buitenterras langs de vijver te toosten op het pas gesloten huwelijk.
Aansluitend wordt iedereen in kleine of grote groepen opgeroepen voor de groepsfoto's met het bruidspaar. Grootouders, ouders, broers/zwagers en (schoon)zussen, overige familie en goede vrienden passeren in uiteenlopende fotosessies de revue.


We verplaatsen ons even naar binnen om in gemixte groepen onze kennis over het bruidspaar te testen in de competatieve 'Mr. & Mrs. Quiz".
De kok is de hele middag in de horecakeuken en in zijn foodtruck al druk in de weer geweest om de bruiloftsgasten culinair te verwennen, en rond het avonduur is het moment aangebroken dat we vanuit de foodtruck een meergangen walking dinner krijgen aangeboden, waar iedereen binnen en buiten volop van geniet, alvorens het avondprogramma aanvangt.

Dancing with the Coverband
Aan het begin van de avond arriveren de volgende bruiloftsgasten, voor een avond met veel dans en muziek van een regionale coverband. De band kende het nog niet, maar op speciaal verzoek van het bruidspaar heeft de band in de afgelopen weken het lied 'Gras van het Noorderplantsoen' ingestudeerd, om dat hier vanavond live ten gehore te brengen. Dit lied dat eigenlijk nooit mag ontbreken op een bruiloft van oud-studenten uit Groningen, wordt met veel enthousiasme begroet, en voor wie even naar buiten was gelopen voor een drankje of om af te koelen, is dat ook hèt moment om zich onverwijld naar binnen te spoeden, om in een grote dubbele kring met zijn allen 'hèt Groninger volkslied' te zingen en te dansen op het 'Gras van het Noorderplantsoen'.
Tegen 1:00 uur wordt het uitbundige feest afgesloten met een kort dankwoord van de ceremoniemeesters, en wordt het feest met de laatste klanken van de band afgesloten. Langzamerhand nemen de bruiloftsgasten afscheid van het bruidspaar en van elkaar, en dan is het moment aangebroken dat alle naasten in deze mooie groepsaccommodatie hun slaapvertrekken kunnen zoeken voor een goede nachtrust na een prachtige huwelijksdag.
Als ouders zien wij dankbaar terug op alle zegeningen van deze mooie dag, en hopen we dat dit het begin mag zijn van vele gelukkige huwelijksjaren voor dit geliefde bruidspaar.

Geen opmerkingen: