vrijdag 17 mei 2019

Voor pelgrimage naar Portugees Coimbra


Goede Vrijdag 19 april 2019
Aankomst op vliegveld PortoVan Feinsum naar Schiphol
Om 00:00 uur worden we wakker van de wekker, en om 1:00 uur vertrekken we met onze auto uit Feinsum. Via de Afsluitdijk rijden we naar het vliegveld Schiphol bij Amsterdam. Daar arriveren we na een niet bewegwijzerde omleidingsroute om ongeveer 2:45 uur op langparkeerplaats P3, waar we overigens direct al onze bagage kunnen inchecken voor onze Transavia-vlucht naar het Portugese Porto.  In de vertrekhal aangekomen, kunnen we met onze online boarding cards direct door de security check doorlopen naar de gate, waar we om 5:35 uur boarden en om 6:05 uur vertrekken. 

Van Porto naar Coimbra
Na een goede vlucht vanuit Nederland komen we enigszins verlaat aan op het vliegveld van Porto,  omdat het vliegtuig direct nog geen toestemming kreeg om te landen. We vliegen een kwartier lang rondjes boven een zwaar bewolkt en enigszins regenachtig Porto, alvorens we landen.
Vanaf het vliegveld Oporto nemen we de light rail/metro voor een treinrit van ruim een half uur naar het oostelijk in Porto gelegen treinstation Campanhã. Daar proberen we een rechtstreekse trein te nemen naar Coimbra, maar dan blijkt de eerstvolgende sneltrein al vol te zitten met reserveringen, en zouden we pas de volgende om 12:45 uur kunnen nemen. De ticket-verkoper adviseert ons om eerst een stoptrein te nemen van Porto naar Aveiro, waar we dan over kunnen stappen op een volgende stoptrein van Aveiro naar Coimbra. Dat doen we, dus om 10:09 uur vertrekken we richting Aveiro, waar we om ongeveer 10:50 uur arriveren, om daar vervolgens over te stappen op de trein naar Coimbra, die om 11:40 uur vertrekt, en om ongeveer 12:45 uur aankomt in Coimbra.

Na drie jaar weer terug in Coimbra
Dan lopen we vanaf het treinstation naar het enkele honderden meters verderop gelegen Stay Hotel Coimbra Centro, waar we direct kunnen inchecken voor een hotelkamer.
Omdat we zonder te slapen afgelopen nacht en ochtend twaalf uren hebben gereisd, nemen we in de hotelkamer eerst even een slaappauze.
Om 16:00 uur gaan we het stadscentrum van Coimbra in, waar we eerst boodschappen voor morgen halen, en waar we vervolgens de Sint-Jacobskerk willen bezoeken, maar die blijkt dicht te zijn. Dan lopen we door naar de Heilige Kruis-kerk van Coimbra, want dat lijkt ons ook een passend bezoek op deze Goede Vrijdag. Drie jaar geleden waren we hier ook in de meivakantie, en toen was het hier veel rustiger, maar op deze Goede Vrijdag wordt de Santa Cruz-kerk druk bezocht door de parochianen, en door veel gasten van buiten de stad.
In de binnenstad van Porto
In de stad is het gezellig druk. Veel muzikanten vermaken het winkelend publiek in de stijgende en dalende straten van dit oude stadscentrum. Rond het avonduur zijn we weer even terug in onze hotelkamer om onder andere dit dagverslag te schrijven, en om ongeveer 20:00 uur wandelen we het stadscentrum weer in voor een goede avondmaaltijd. In één van de gezellige restaurants in het centrum genieten we van een heerlijk Portugees geitenvlees-menu, en daarna wandelen we weer terug naar het Stay Hotel voor de overnachting aldaar.

Klaar voor de start
Morgen gaan we vanuit Coimbra verder op de Caminho Portugués. De meivakantie van dit jaar zullen we gaan gebruiken om 13 dagen in noordelijke richting te wandelen op dit Portugese pelgrimspad. Drie jaar geleden pelgrimeerden we al van Lissabon tot aan Coimbra.  Morgen gaan we vanuit deze universiteitsstad verder richting Porto, de Portugees-Spaanse landsgrens, en Santiago de Compostela. We zien er naar uit om vanaf morgen weer als pelgrim onze Caminho Portugués te vervolgen.

Geen opmerkingen: