zondag 3 februari 2019

Groningen loopt (Noord 10) Het Oude Hunzedal

Zondag 3 februari 2019 
Pauze bij Harssens in Harssensbosch & Paddepoel




















Groningen Loopt
Van Sinterklaas kreeg ik op Pakjesavond van 5 december 2015 de wandelgids 'Langs dorpen rondom de stad Groningen'. Deze verzamelbundel bevat 7 wandelroutes, waarmee je Groningen in al zijn veelzijdigheid kunt ontdekken. Zo'n verzamelbundel biedt derhalve een goed vertrekpunt om te genieten van hetgeen deze provincie heeft te bieden.
De 7 routes variëren in lengte van 17 tot 30 kilometer. Helaas zijn de routes niet bewegwijzerd, maar met de routebeschrijving en de ingetekende route op de streekkaart kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind. Voor wie meer informatie over de routes wenst, bestaat de mogelijkheid om de bijbehorende website te raadplegen.
Deze routes van 'Groningen loopt' zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van de Vereniging Groninger Dorpen met dorpen en ondernemers.

Route Noord 10: Het Oude Hunzedal
Vandaag wandelen Durkje en ik 'Het Oude Hunzedal', de tiende Noord-route van deze wandelgids, over een afstand van circa 18 kilometer. Om in het Groninger Adorp te kunnen starten, vertrekken we vanmorgen vlak na negen uur, en rijden we 'om de noord' van Feinsum naar Adorp. Door de weidse vergezichten zien we her en der boven deze kuststreek dreigende winterse buiten hangen, waar we af en toe enige neerslag van krijgen. Toch gloort tussen al die buien door de zon en zien we onderweg de blauwe lucht de overhand krijgen.
Torenuurwerk van Adorp

In Adorp starten we bij de Hervormde kerk van Adorp. Dit is een kerk van de Stichting Oude Groninger Kerken, en we hebben geluk, want deze kerk is opengesteld voor passanten. We bezichtigen het interieur van deze van oorsprong 13e eeuwse dorpskerk, met in een hoek van het koor het oude, gerestaureerde torenuurwerk, dat dateert van 1636.

Molens voor water en wind
We verlaten Adorp, om langs de provinciale weg richting Selwerd en Groningen te lopen. Ongeveer een kilometer ten zuiden van Adorp gaan we verder over de Harsema's Laan. Daar steken we het treinspoor over, en passeren we Poldermolen Koningslaagte, die is genoemd naar het waterrijke open weidegebied tussen Adorp en Groningen, waar de Oude Hunze al meanderend doorheen stroomt. Behalve de zojuist gepasseerde poldermolen, zien we rondom ons bij verschillende boerderijen de ons inmiddels welbekende kleine Groninger windmolens staan, die zijn gefabriceerd door de Groninger windmolenbouwers van EAZ Wind, herkenbaar aan het groene onderstel en het bovenwerk van hout.

Oude wegen
Over de vroeg-middeleeuwse Wolddijk lopen we in noordelijke richting naar de stad Groningen. Daar arriveren we eerst in het buurtschap Noorderhoogebrug, waar we langs de korenmolen Wilhelmina wandelen.
Vanaf het Groninger volkstuinencomplex lopen we dan verder langs het Van Starkenborghkanaal. De zon schijnt inmiddels volop, en veel Groningers nemen de gelegenheid te baat om vandaag sportief naar buiten te gaan om te rennen, te wandelen of te fietsen. We ontmoeten dan ook regelmatig anderen, die eveneens genieten van dit schitterende winterweer.
Ter hoogte van Selwerd nemen we eerst niet de Winsumerweg, maar gaan we verder over de Oude Adorperweg, één van de oudste wegen hier in de provincie. Daar passeren we onder andere de boerenplaats De Oude Nadorst, één van de oude herbergen (sinds 1650), waar de schippers van de Hunze nog wel eens een borrel kwamen drinken tijdens de vaart.

Herinneringen aan borgen in het wierdenlandschap Harssensbosch en Paddepoel
Verderop komen we via de Winsumerweg aan bij het betonpad van Harssens, dat langs de locaties van twee oude Groninger borg-terreinen gaat. Op één van die oude borglocaties pauzeren we bij het gastenhuis dat de Stichting Groninger Landschap hier voor recreatiedoeleinden heeft gebouwd. Op een picknickbank, uit de frisse wind, en volop in de zon rusten we, en eten en drinken we wat. Vanaf hier kunnen we het schilderachtig mooie wierdenlandschap van Paddepoel zien, met haar hoogtes en laagtes in het landschap, waar de waterloopjes doorheen slingeren. Dit is een prachtige streek van noord-Groningen.

Van Wierum via Hekkum naar Adorp
Via de Paddepoelsterweg wandelen we naar het buurtschap Wierum, waar we een bijzondere - eeuwenoude - begraafplaats bezoeken, die boven op een wierde is gelegen.
Eeuwenoud kerkhof van Wierum
Verderop komen we in Wierumerschouw, bij de brug over het Reitdiep. Die brug steken we niet over, want we moeten vervolgens in noordelijke richting - deels over de rivierdijk - aan de oostzijde van het Reitdiep naar het buurtschap Hekkum lopen. En vanuit Hekkum gaan we dan in oostelijke richting weer terug naar de provinciale weg tussen Sauwerd en Adorp, waarna we langs die provinciale weg terug wandelen naar de Hervormde kerk (1667) van Adorp, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd. Daar ontmoeten we bij toeval een collega van Durkje, die hier arriveert op het moment dat wij zullen vertrekken.
Tenslotte rijden we weer 'om de noord' terug naar Fryslân, waarbij het opvalt hoeveel drukker het momenteel op de wegen is dan vanochtend. Vooral ook in het Lauwersmeergebied is het druk. Veel recreanten trekken er hier op uit om - net als wij - te genieten van deze schitterende mooi-weer-winterdag.

Oud cultuurlandschap
Onze wandelroute van vandaag voerde door het stroomgebied van de voormalige rivier de Hunze. Dit open weidegebied is grotendeels beschermd natuurgebied van het Gronings Landschap. Dit bijzondere gebied behoort tot de oudste cultuurlandschappen van West-Europa, en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Geen opmerkingen: