zaterdag 27 oktober 2018

Pelgrims in Feinsum op doorreis op het Jabikspaad

Zaterdagmiddag 27 oktober 2018
Nederlands-Vlaamse pelgrimsgroep bezoekt Refugio Ultreia Feinsum


Go Camino @ Jabikspaad 
Aan het eind van de middag komt er een groepje wandelaars de Feinsumer Brêge over in de richting van Feinsum. Ze wandelen naar onze Refugio Ultreia Feinsum, en daar heten Durkje en ik onze vijf gasten hartelijk welkom. Het is een groep pelgrims, bestaande uit Nederlandse en Belgisch-Vlaamse wandelaars, die onder leiding van de Belgische camino-gids Elvira Rog vanmorgen bij de Jacobshoeve en bij De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie zijn begonnen aan hun eerste wandeldag op het Jabikspaad, op de Nederlands-Friese aanlooproute van het ruim 3.300 kilometer lange pelgrimspad naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Stempelen in Sint-Jacobiparochie, Zwarte Haan, Oude Bildtzijl en Mariëngaard
Het is een prachtige najaarswandeldag met slechts een enkel regenbuitje en doorgaans mooie zonnige perioden; een dag waarop ze een koffiepauze genoten in Zwarte Haan aan de Waddenzee en ze na de wandeling over de Waddenzeedijk een pauze hadden in het Grauwe Paard in Oude Bildtzijl.
Met de vier mooie eerste Jabikspaad-stempels in hun pelgrimspas komen ze dan aan in Feinsum, waar ze in onze woonkamer een uurtje kunnen bijkomen van de eerste 21 wandelkilometers van vandaag.
Na een eerste kennismaking krijgen ze thee met een zoete lekkernij, en ook een pelgrimsstempel van onze Refugio Ultreia Feinsum, als vijfde pelgrimsstempel in hun stempelkaart.
Maar eerst was er natuurlijk tijd voor de traditionele pelgrimsgroepsfoto.

Buen Camino!
Twee gast-leden van deze pelgrimsgroep hebben al pelgrimservaring op de Camino Portugués, dus in het gesprek aan tafel dat we voeren, vertellen we iets nieuws aan de beginnende pelgrims en praten we over herkenbare zaken voor de meer ervaren pelgrims.
Dan komt tegen het avonduur het moment om afscheid te nemen, want de groep gaat vanuit Feinsum nog de laatste twee kilometers stappen naar Stiens, waar zal worden genoten van een warme maaltijd en waar de nacht zal worden doorgebracht in een Stienser 'Bêd & Brochje'. En morgen gaan ze dan vanuit Stiens weer opnieuw het Jabikspaad op, richting Leeuwarden.
We wensen deze gezellige groep pelgrims een 'Buen Camino' in ons mooie Fryslân.

Geen opmerkingen: