zondag 10 juni 2018

Zuiderzeepad van Lemmer naar Ruigahuizen

Zondag 10 juni 2018
In Lemmer steken we de zeesluisdeuren overDoorstart vanuit Lemmer
Vandaag lopen we het voorlaatste traject van het Zuiderzeepad, van Lemmer naar Ruigahuizen, over een afstand van 27,5 kilometer.
Het is eerst zwaarbewolkt, maar later vandaag hebben we regelmatig zonnige perioden, met een temperatuur die tijdens deze wandeldag oploopt van 17 naar ongeveer 21 graden Celsius, met een aangenaam verkoelende stevige bries vanuit het noordoosten, kortom, prima wandelweer.
Na het ontbijt thuis vertrekken Durkje en ik met beide auto’s iets na 8.00 uur vanuit Feinsum en we rijden dan eerst naar Ruigahuizen in het Friese Gaasterland, ons eindpunt van vandaag, waar we een auto parkeren. Dan rijden we door naar Lemmer, waar we de andere auto parkeren, en dan begint daar om 9.20 uur onze aangename wandeldag.

Lemmer
Via de Lemster Polderdijk, de Willemskade komen we bij de zeesluis, waar we na het schutten van een boot de  pas weer gesloten sluisdeuren oversteken, om dan via Oudesluits, Korte Streek en langs de overtuinen van de Lange Streed door te lopen naar het Lemsterstrand. Daar vervolgen we onze route over de kruin van de dijk.
Via de brug over het Stroomkanaal passeren we op grote afstand het Ir. Wouda(stoom)gemaal, en een eindje verder steken we bij het grote sluiscomplex de sluis over tussen links het IJsselmeer en rechts het Prinses Margrietkanaal.
Aan de overzijde van het kanaal gaan we verder over de grasdijk, die hier de hoge IJsselmeerdijk is tussen rechts de polder Lemsterhoek en links de Steile Bank van het IJsselmeer. Zo laten we Lemmer achter ons.

Van Tacozijl naar Sloten
Over de hoge grasdijk lopen we om de polder Steile Bank naar de inlaat-stuw van Tacozijl. Daar bezoeken en passeren we ook de oude Joodse begraafplaats aan de binnenvoet van de IJsselmeerdijk.
Verderop zien we aan de bewegwijzering dat de nieuwe route van het Zuiderzeepad linksaf gaat over De Leijen, maar aangezien we de oorspronkelijke route in onze routegids hebben, blijven we de oorspronkelijke route volgen, die ons over De Iedyk, de Bonnebrekkenwei en over het Fjildmanspaed langs de Ee het oude Friese vestingstadje Sloten binnen brengt.
Voorbij de Waterpoort en de openstaande kerkdeuren met de klanken van de slotzang van de ochtendkerkdienst gaan we naar de brug op de kruising van de Heerenwal en de Dubbelstraat, waar we een kop koffie drinken.

Van Wikel via Bargebek naar Balk
Vanuit Sloten is het langs de provinciale weg maar een klein eindje naar Wikel, waar we tot onze verrassing het huis passeren waar de pasgeboren Benne nog maar enkele dagen geleden haar wiegje kreeg. In de tuin feliciteren we de ons bekende jonge ouders met hun lieve boreling.
Verderop lopen we langs de dorpskerk van Wikel en door het Van Coehoornbos, om daarna Wikel te verlaten richting Bargebek. Van Bargebek wandelen we direct door naar Balk.

Harich en Ruigahuizen
Buiten de bebouwde kom van Balk volgen we de Lorbuorren richting Harich.
Voorbij Harich nemen we het Tsjerkepaad om Het Harichsterbos in te wandelen.
Bij de Starnumanbrug steken we het riviertje de Luts over, om dan over en tussen de rabatten van De Starnumanbossen naar de begraafplaats met klokkenstoel van Ruigahuizen te wandelen.
Omdat het nu al behoorlijk zonnig is geworden, is dit laatste traject een welkome wandeling over de schaduwrijke bospaden van De Starnumanbossen.
Van de Ruigahuister begraafplaats rijden we met de ene auto terug naar Lemmer, waarna we één van de auto's naar Pieter & Esther in Sneek rijden, om dan tenslotte met de andere auto weer huiswaarts te keren.

Geen opmerkingen: