woensdag 7 juni 2017

Zij aan Zij zingen in de Feinsumer Sint-Vituskerk

Dinsdag 6 juni 2017 
Zij aan Zij zingen in de Feinsumer Sint-VituskerkSmûk konsert
Door twee leden van het dameskoor 'Zij aan Zij' zijn Durkje en ik genodigd om vanavond aanwezig te zijn bij haar zomerconcert in de sfeervolle Sint-Vituskerk van Feinsum. In de uitnodiging wordt het 'een klein concert' genoemd, omdat het drie kwartier duurt, en voor de dames de afsluiting betekent van het afgelopen koorseizoen. Familie, vrienden en kennissen zijn naar de Feinsumer kerk gekomen om te genieten van dit - op zijn Fries - 'smûk konsert'.

Kleurrijke klanken
In de goed gevulde kerkzaal worden de gasten welkom geheten door een koorlid, en dan treden de koorleden de concertzaal binnen en vangt het zangfestijn aan.
Begonnen wordt met twee Friestalige songs, waarbij het tweede lied over het 'tiidleas eilân, sûnder tiid' afwisselend eenstemmig en meerdimensionaal meerstemmig wordt gezongen.
Het dameskoor 'Zij aan Zij' staat onder leiding van dirigent Lars Mulder, die ook de verbindende teksten spreekt tussen de vlot opeenvolgende zangstukken, en die bovendien alle songs begeleidt op keyboard.
Het derde lied is 'De speeltuin', bekend van Marco Borsato, en het vierde lied - 'Verlangen' - heeft een songtekst van de Friese schrijfster Margryt Poortstra.
De spirit komt er al aardig in bij het zingen van 'Love, shine your light', waarbij de akoestiek van deze Feinsumer kerk het mogelijk maakt dat alle klankkleuren van de koorpartijen goed worden gehoord. Het klapsalvo van het publiek dat daarop volgt, is welverdiend.

Spelen met muziek en publiek
Het koor waagt het ook om een veel moeilijker muziekstuk te zingen, zoals bijvoorbeeld filmmuziek van 'An officer and a gentleman'; wel mooi gezongen.
En met het daarna uitbundig gezongen 'Qe sera, sera' van Doris Day solliciteert het dameskoor ondeugend in een moment van stilte naar een verdiend applaus, maar als het handgeklap nog maar net op gang is gekomen, zet het koor ineens het vrolijke refrein nóg eens in, maar daarna mag het publiek het applaus dan toch voleinden.
Daarop volgen 'As long as I have music' en het 'Hallelujah' van Leonard Cohen in het arrangement van de film Shrek.

Zang met djembé
Zingend door de wereld
Daarna gaan we over van popmuziek naar muziek uit Suriname en daarna in het Maleis, door koorlid Aukje begeleid op djembé.
Met elke keer weer een ontwapenende verstrooidheid verbindt dirigent Lars Mulder song aan song. zo ook onze muzikale reis naar Afrika, met een Afrikaans lied over marcheren in het licht van God. De Afrikaanse muziek, met een heel mooi jazzy deel daarin doet het super goed bij het publiek in de kerkzaal.
Een Nederlandstalige medley met alom bekende en meegezongen liedjes als 'Brandend zand' en 'Tulpen uit Amsterdam' brengen je door het het op muzikale geluidsgolven meedeinende koorleden in shanty-sferen, maar ik hoor toch ook klanken die we nog kennen van de revue uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Noem het maar muzikaal veelzijdig, want dat zijn ze, de dames van het koor.
En als slot en toegift zoekt dirigent Lars Mulder nog even naarstig naar een hier en nu passend slotlied, en dan eindigt het dameskoor met het lied 'Singing the night away'.
Een enthousiast staande ovatie neemt het dameskoor 'Zij aan zij' dankbaar en welverdiend in ontvangst. Vrolijk einde van een 'smûk konsert'.

Geen opmerkingen: