zaterdag 10 juni 2017

Eerste proefvisitatiedag voor Leisure Management van Stenden Leeuwarden & Emmen

Donderdag 8 juni 2017 
De panelkamer gereed voor de start van de proefvisitatie van Leisure ManagementAccreditatie voor zes jaar

In principe elke zes jaar dient elke graadverlenende opleiding in het hoger onderwijs opnieuw accreditatie aan te vragen bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Voor de overheidsbekostigde opleidingen betekent de verlening van een accreditatie dat studenten in de komende accreditatieperiode in aanmerking komen voor studiefinanciering, de overheid zorgt dan voor de bekostiging van de geaccrediteerde opleiding, en de hoger onderwijsinstelling is in die zes jaar dan gerechtigd om een door de overheid erkende degree uit te reiken, zoals wij die momenteel in het hoger onderwijs kennen: de Associate degree, Bachelor degree en Master degree.

Zelfevaluatie
Om die accreditatie te verdienen, moet de opleiding aantonen en bewijzen dat zij dat overheidskeurmerk met recht verdient.
Daartoe stellen opleidingen in het hoger onderwijs - van universiteiten en hogescholen - eerst een zogenoemde Kritische Reflectie op, waarin zij zichzelf evalueren op grond van de beoordelingsstandaarden die gelden voor het beoogde accreditatieresultaat.
Daarna komt een externe visitatiecommissie op bezoek bij de opleiding om aan de hand van diezelfde vier beoordelingsstandaarden de kwaliteit van de opleiding te beoordelen.
Om daar goed op voorbereid te zijn, organiseren opleiding doorgaans een zogenoemde Proefvisitatie, die je zou kunnen beschouwen als een soort generale repetitie.

Proefvisitatie
Vandaag en morgen hebben we bij Stenden Hogeschool in Leeuwarden weer zo'n Proefvisitatie voor twee van onze opleidingen voor Leisure Management. Een proefvisitatiepanel dat is samengesteld uit interne en externe panelleden komt op bezoek om aan de hand van de Kritische Reflectie van het Associate degree-programma en van de Bachelor-opleiding Leisure Management documentenonderzoek te doen naar de kwaliteitsbewijzen van de opleiding.
Daarnaast voert de proefvisitatiecommissie gesprekken met specifieke doelgroepen van deze opleiding.

Events in Neushoorn en Klanderij
De opleiding Leisure Management van Leeuwarden en Emmen heeft in dezen gekozen voor een heel eigen visitatiedagenprogramma, waarbij haar studenten er een waar event van hebben gemaakt, met vandaag onder andere een TEDx-programma in de Leeuwarder Neushoorn, en een sessie met mini-vloggers en speeddate-sessies in de Leeuwarder Klanderij.
Daaraan voorafgaand verzorg ik een briefing voor het proefvisitatiepanel, waarin het voor deze gelegenheid samengestelde auditteam nader wordt voorbereid op de komende twee dagen.
Tegen de avond kom ik in een laatste sessie met het managementteam nog een halfuur bijeen in de Klanderij, om samen met de vertegenwoordigers van het werkveld en met enkele alumni van deze opleiding hun laatste middagsessie te evalueren. We beleefden allen een enerverende dag en zien met belangstelling uit naar het vervolg dat morgen plaats zal vinden.

Geen opmerkingen: