zondag 12 maart 2017

Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie via Feinsum naar Stiens

Zondag 12 maart 2017
Het Jabikspaad gaat over de Hege Hearewei langs onze bouwkavel in FeinsumSint Jabik
Het is al vele weken geleden dat we ons de tijd gunden om een wandeldag in te plannen, maar toen de weersvoorspelling gisteren zo positief was, was dat meer dan genoeg reden om het besluit te nemen vandaag weer eens een lange wandeldag te organiseren.
Omdat we zijn gevraagd om eind maart 2017 een presentatie over het Jabikspaad te verzorgen voor de Vereniging voor Vrienden en Vriendinnen van Dekema State en het toch al weer bijna twaalf jaar geleden is dat we het Jabikspaad in zijn geheel liepen, leek het ons een goed idee om vandaag de eerste (oostelijke) etappe van het Jabikspaad weer eens te gaan lopen.
Zo gezegd, zo gedaan, dus vanmorgen klokslag half tien vertrekken we bij De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie voor een wandeling van 22,8 kilometer naar onze woonplaats Stiens.
De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie = startpunt van het Jabikspaad
Westhoek en Zwarte Haan
Over 't Spoorrondsy en een schelpenpad lopen we vanuit Sint-Jacobiparochie het dorp uit in noordelijke richting, om tussen de omgeploegde akkers naar de Westhoek te gaan.
Over de Oude Bildtdijk en de Boonweg lopen we naar de Waddenzeedijk, waar we over het buitendijks gebied heen het eiland Ameland op de horizon zien liggen.
Over de Waddenzeedijk wandelen we in noordoostelijke richting naar Zwarte Haan, waar we toevallig het Stienser echtpaar Gerben & Ineke ontmoeten. Na een gesprekje aan de voet van de zeedijk proberen we in het restaurant de Zwarte Haan een kop koffie te scoren, maar die vlieger gaat helaas niet op, want het restaurant is zo vroeg op de zondagmorgen nog gesloten. We hebben nog maar vijf kwartier gewandeld, dus er kunnen best nog wel wat kilometer bij, alvorens we pauzeren.
Bij de Slikwerker van Zwarte Haan
Nijesyl en Ouwesyl
Dus wandelen we over de Pol(der)dyk langs de Waddenzeekust verder tot aan het Búttendyksweggy ter hoogte van het vogelrijke buitendijkse Noorderleeg. Als we de Waddenzeedijk afdalen komt er een camper aanrijden, en daar stapt Henkie uit, en even later komt zijn vrouw Grietje ook op de fiets er achter aan. Dat staat dan weer garant voor een lang gesprek aan de voet van de zeedijk, met deze kennissen uit Oude Bildtzijl.

Uitzicht over het buitendijks natuurgebied van het Noorderleeg
Daarna wandelen we via Nieuwe Bildtzijl over de Van Albadaweg naar Oude Bildtzijl.
Henkie & Grietje vertelden ons al dat de Aerden Plaats in Oude Bildtzijl wel open zou zijn, dus daar zouden we vast en zeker wel een kop koffie kunnen drinken. En dat niet alleen, want daar aangekomen, blijkt dat we er ook nog een Ouwesylster Keeky bij kunnen krijgen, gemaakt door onze Stienser bakkerij van Nico & Aeltsje. Kortom, een aangenaam verpozen in de Aerden Plaats, mede door de gastvrijheid van de twee vrijwilligers, die ook alle tijd hebben voor een goed gesprek.
Ouwesyl
Pleisterplek Feinsum
We hebben nu de eerste zestien kilometers achter de rug als we Oude Bildtzijl weer uit lopen.
De zon schijnt heerlijk en de lentefrisse wind deert ons niet. Het is prachtig wandelweer, dus vol goede moed en met een aantrekkelijk vooruitzicht wandelen we via de Monnikebildtdijk, de Vijfhuisterdijk, de Monnikebildtslaan en de Mariëngaarderweg verder.
Als we iets verder op de Hege Hearewei komen, duurt het nog maar even alvorens we via de brug de Feinsumer Feart oversteken, die deel uitmaakt van de Elfstedenschaatstocht.
Aan de overzijde van de vaart moeten we verder over de Hege Hearewei richting Stiens. Bij het plaatsnaambord van Feinsum passeren we dan onze bouwkavel, waar we dankbaar gebruik maken van de picknickbanken bij de vissteiger langs de Feinsumer Feart. Hier pauzeren we om wat te eten en te drinken. Aan de overzijde van de vaart zit een groep jongens gezellig en met succes te vissen. Een heel mooi moment om hier in de volle lentezon met het zicht op het doorgaande Jabikspaad en op de Feinsumer Feart te genieten van ons lunchpakket.
Uitzicht over de Feinsumer Feart
Woonplaats Stiens
Maar we zijn hier en nu nog niet thuis, dus we moeten weer door, verder over de Hege Hearewei. Dat velen willen genieten van het mooie weer, blijkt ook wel uit het groot aantal wandelaars en fietsers dat we vandaag ontmoeten. Een dag bij uitstek om te genieten van deze lentezondag.
Door onze woonplaats Stiens wandelen we naar de Sint-Vituskerk, waarvan de rondgang rond kerkhof en kerk momenteel zoals elk voorjaar weer is gedecoreerd met prachtig kleurrijk bloeiende lenteboden.
Via de Langebuorren, It Kleaster en de Adlânsdyk lopen we door Stiens naar de plek waar het Jabikspaad over het nieuwe fiets-/wandelpad naar rechts afbuigt richting Britsum.
Hier verlaten we het Jabikspaad, om dan tenslotte over het terrein van Talant terug te lopen naar ons huis in het Stienser Aldlân. Bij Talant ontmoeten we onder andere onze dorpsgenoten Gerrit & Corry, en na een gezellig onderonsje wandelen we verder door naar huis, waar we om 16.00 uur arriveren.
We zien terug op een heerlijke wandeldag met een betrekkelijk groot aantal toevallige ontmoetingen. Al met al zijn we totaal ongeveer zeseneenhalf uur onderweg geweest om totaal zo'n 24 kilometers te lentewandelen.
De Sint-Vituskerk van Stiens

Geen opmerkingen: