donderdag 22 september 2016

Zomerconcert Urker Mannenkoor 'Hallelujah' in Leeuwarden

Zaterdag 17 september 2016 
Het Urker Mannenkoor ''Hallelujah' in de Grote Kerk van LeeuwardenMuzikaal verjaardagskado

Of we ook eens een concert van het Urker Mannenkoor willen bijwonen, was de vraag. Welnu, ja graag, want dat is toch elke keer een belevenis. En als het Urker Mannenkoor dan naar je toe komt, naar de Grote Kerk van Leeuwarden, is dat qua koor en voor wat betreft de locatie een concert bij uitstek, dus ja, graag. Resultaat: twee toegangskaarten voor het Zomerconcert van het Urker Mannenkoor, voor mijn verjaardag.

Koor in klederdracht
Al vroeg gaan we vanavond richting Leeuwarden, zodat Durkje, Alice en ik een mooie zitplaats kunnen bemachtigen voorin de Grote Kerk van Leeuwarden. De trouwe fans van het koor en ook veel gelegenheidsgasten vinden allen een plaats in de kerk, in afwachting van de opkomst van het koor. Rond ongeveer 19:30 uur wandelt een lange stoet mannen in Urker klederdracht de kerk in, en neemt keurig in het gelid plaats ten overstaan van een goed gevulde Grote Kerk.
Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' staat onder leiding van dirigent Bert Moll, en wordt vanavond op orgel begeleid door Harry Hamer, en met pianobegeleiding van Johan Bredewout. Straks zal sopraan Willemijn de Munnik enkele liederen solo zingen, en ook in combinatie met het mannenkoor.

Zing van mijn Heiland & Verlosser
Zonder enige aankondiging steekt het Urker Mannenkoor van wal met een direct al stevige inzet op het passende lied 'Ik wil zingen van mijn Heiland'. Het programmablad en de dirigent geven aan dat het refrein met alle gasten in samenzang wordt gezongen, hetgeen resulteert in een krachtige herhaling van 'Zing o zing van mijn Verlosser'.
Daarna heet de Leeuwarder evangelist Sam de Visser iedereen namens het koor van harte welkom, en spreekt hij de wens uit dat we hier vanavond een goede en gezegende avond mogen beleven.
Daarna zingt het koor de Psalmen 135 en 123, en dan het door Alice zo geliefde 'Vaste rots van mijn behoud', en daarna 'Al wat adem heeft'.
Dan zingt Willemijn de Munnik 'Verootmoediging' en 'Heilige Geest van God', gevolgd door het koor met hun 'Wohl mir dass ich Jesum habe' en Volle verzekering'.

Zwijgen en stil zijn na de storm
Voordat het mannenkoor Psalm 105 (met piano en orgel) en 'Dichtbij het hart van God' (met een solopartij) zingt, leest Sam de Visser uit het Matteüs-evangelie het verhaal van Jezus die de storm stilt. Daarover gaat ook zijn meditatie, getiteld: 'De storm'.
De Visser legt het verhaal aan ons voor in de vorm van een vraag aan ons allen: "Stormt het wel eens in ons leven?"
Als een ziekte in ons leven komt, of als zonde en schuld ons leven overschaduwen, dan blijkt doorgaans dat je jezelf niet kunt redden. De discipelen van Jezus geven ons in dit bijbelverhaal het goede voorbeeld, want zij gaan bij de storm in hun leven naar Jezus met de vraag: "Behoed ons!"
Zo kunnen ook wij ons in ons gebed richten tot Jezus, en als je dan wordt gered, dan 'vis' je weer door.
Passend bij dit verhaal sluit het Urker Mannenkoor aan met het lied 'De storm', dat overigens wordt ingeleid op orgel met 'Ruwe stormen mogen woeden', en met als tussenspel het lied 'Scheepje onder Jezus' hoede'. Mooi in dit lied 'De storm' is ook het herhaalde 'Zwijg! - Wees stil!', en dan is het ook even stil.

Pure power
Van het lied 'Lichtstad met uw paar'len poorten' zingen we het refrein in samenzang, maar de toonhoogte van het mannenkoor is nauwelijks de evenaren, en wat spreekt uit deze hoogte en uit dat volume een expressieve kracht; pure power!
Na een piano-improvisatie van Johan Bredewout wordt Psalm 119 door het koor ingezet met de hoog zingende tenoren, en als de bassen aansluiten, klinken de doorzingende tenoren er nog opvallend hoog bovenuit. Daarna volgt Psalm 107. Bij de samenzang zie je hoe mooi de dirigent letterlijk enkele malen doordraait van koor naar publiek en van publiek naar koor, bij:
Zij, die de zee bevaren met schepen rijk bevracht,
zien op de grote baren Gods wijsheid, gunst en macht. 

Tiemen geeft de cd aan Alice
Verrassing na 35 jaar
Willemijn volgt dan met 'Ik zal er zijn' en 'The Lord bless you en keep you'.
Dan komt koorlid Tiemen Roos naar voren en introduceert de nieuwe Psalmen-cd van het Urker Mannenkoor. Het eerste exemplaar van deze nieuwe cd wordt nu uitgereikt aan evangelist Sam de Visser, en het tweede exemplaar wordt overhandigd aan oud-koorlid Hendrik Post.
En dan vertelt Roos dat het koor altijd het derde exemplaar van een nieuwe cd aanbiedt aan iemand uit het publiek.
En wie is vandaag de gelukkige?
Tiemen vertelt dan dat hij vanavond een vrouw ontmoette hier in de kerk, die hij al zo'n 35 jaar niet meer had gezien. Hij keek vroeger nog wel eens belangstellend naar haar, want ..... zij was vroeger zijn klasgenote in het voortgezet onderwijs, en nu is zij hier vanavond tot zijn verrassing in de kerkzaal. Hij vraagt dan aan ..... Alice om naar voren te komen, en dan krijgt Alice tot haar grote verrassing het derde exemplaar van deze nieuwe cd aangeboden.

Eer aan de Heer
En nog is dit prachtige zomerconcert niet afgelopen. Nog eens weer volgen prachtige songs, zoals: 'Spirit of the living God', In His love', Wait for the light to shine' en 'Dank sei dir, Herr'. Bij dit voorlaatste lied (van G.F. Händel) zet ook de sopraan Willemijn de Munnik haar toon.
Maar ook aan alle goede dingen komt een eind, en dat beleven we door het met zijn allen samen met het Urker Mannenkoor zingen van het zegenlied 'Zegen ons Algoede'.
Bij het verlaten van de kerkzaal laat organist Harry Hamer nog eens weer horen wat je allemaal uit zo'n fantastisch kerkorgel kunt halen qua muziek, alles ter ere van de Here.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het was een fantastische avond! En zo leuk om samen te beleven Wiep&Durkje. Maar liefst 23(!) liederen van 19.30-22.00 uur. Wat je zegt: Een volume, echte power! Maar ook in hun klein-/zachtheid van zingen. Alles ter ere van God. Door de afwisseling vloog de avond om. Heel bijzonder dat ik de cd mocht ontvangen. Voor mij is dit mannenkoor speciaal omdat ik ze nog ken 'van vroeger' met o.a de vroegere klasgenoot. Voor herhaling vatbaar zou ik zeggen! Groetjes Alice

Wiep Koehoorn zei

Dag Alice,
Dank voor je reactie, waarin je precies weergeeft hoe speciaal deze zomerconcertavond was. Dank voor dit mooie verjaardagskado.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
23sept18