vrijdag 10 juni 2016

Ansichten

Vrijdag 10 juni 2016 
Cover van 'Ansichten'

Romandebuut
Als verjaardagskado kreeg ik in het jaar 2005 het boek 'Ansichten' van mijn collega's van het Onderwijs Expertise Centrum  van de Christelijke Hogeschool Nederland (het tegenwoordige Stenden Hogeschool).
Deze debuutroman 'Ansichten' is geschreven door Annie Proulx (1935), voor het eerst uitgegeven in 1992, met als oorspronkelijke Engelstalige titel: 'Postcards'. 
Haar boek werd in het Nederlands vertaald door Regine Willemse, die de titel letterlijk vertaalde tot 'Ansichten'.
Proulx werkte aanvankelijk jarenlang als journaliste, schreef een aantal kook- en tuinboeken. en debuteerde in 1988 met haar eerste verhalenbundel. Met haar romandebuut 'Ansichten' won ze de prestigieuze 'PEN/Faulkner Award' 'for Fiction'.

Een ansichtkaart uit ...
In het boek 'Ansichten' wordt de levensloop gevolgd van een Amerikaanse boerenfamilie.
Boerenzoon Loyal Blood vermoordt in een vlaag van woede zijn vriendin, pakt dezelfde avond nog zijn koffer, en verlaat de ouderlijke boerderij voor een zwerftocht van tientallen jaren (1944-1984) door de Verenigde Staten.
Hij zwerft - sexueel gefrustreerd, en nauwelijks tot sociaal contact in staat - al die jaren door Amerika als onder meer mijnwerker, paleontoloog en pelsjager. Het is een bijzonder hard leven, met een aaneenschakeling van avonturen, gevaren, ontberingen en herinneringen, waarbij hij telkens - als er enige rust of structuur in zijn leven lijkt te komen - zijn moeizaam verworven bezit weer kwijtraakt, en opnieuw ontberingen moet lijden

Amerikaanse plattelandssamenleving
De achterblijvers, van wie het leven ondertussen 'gewoon' doorgaat. houdt Loyal Blood door middel van ansichtkaarten op de hoogte van zijn belevenissen als moderne pionier.
Door dit eenrichtingspostverkeer zal hij echter zijn leven lang onwetend blijvend van het tragische lot dat zijn familieleden zal overkomen.
In haar boek roept Proulx een fascinerend beeld op van het Amerika van de twintigste eeuw. Het boek biedt een inkijk in de harde Amerikaanse plattelandssamenleving van vlak vóór de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal laat zien hoe de boerenbevolking als gevolg van veranderingen in de maatschappij gedwongen is naar andere inkomensbronnen te zoeken.

Geen opmerkingen: