dinsdag 22 december 2015

Geen Stille Nacht in Stiens

Zondagavond 20 december 2015 
Kerstverhalendienst met Kees van der Zwaard in De Hege Stins In het spoor van Jozef & Maria
Kees van der Zwaard is theoloog, schrijver, scenarist, theatermaker en verhalenverteller. Op de avond van deze vierde Zondag van Advent komt hij op uitnodiging van de Evangelisatie- en Zendingscommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens 'aanwaaien' in De Hege Stins te Stiens. Kees sjouwt rond met de koffer van de Kerstgeschiedenis. Hij dwaalt door het paleis van het geheugen en diept verhalen op uit de bron van de verbeelding. Die verhalen nodigen je uit om te luisteren; en voor je het weet, vliegen de woorden in het rond, fladderend als een vliegende vlinder, op de adem van de wind.
Eén ding is alvast zeker: wat het vanavond ook wordt; in elk geval 'Geen Stille Nacht in Stiens'. Zeker niet, en al helemaal niet als er ook nog een lied klinkt; of twee. En, o ja, iedereen is welkom: herders, wijzen, dwazen, soldaten, vluchtelingen en ook alle andere zoekers in het spoor van Jozef & Maria. Om te kijken, te luisteren, te lachten, om stil te zijn, en om (mee) te zingen,

Kerstverhalendienst
De Gemeentedienst van vanavond wordt door de plaatselijke Evangelisatie- en Zendingscommissie nu eens niet als Kerst 'Sing In' georganiseerd, maar als een een zogenoemde 'Kerstverhalendienst'.
Aan het begin van de dienst wordt Kees van der Zwaard door de organiserende commissie geïntroduceerd. Nadat we het lied 'Komt allen tezamen' hebben gezongen, steekt Kees met enkele begeleidende woorden achtereenvolgens de vier Adventskaarsen aan op het podium. Daarna zingt Kees met veel expressie het mooie lied 'Adem'. Daarna bidden we.

Wat moet er worden van mijn Kind?
Het eerste verhaal waarnaar wij luisteren, gaat over de maagd Maria, die wij even meemaken op een voor haar drukke en nogal bewogen dag. Dan zingen we het lied 'De mensen die gaan in het duister', en dan leest de voorganger het Kerstevangelie volgens Lucas. Na het lied 'Stille Nacht' volgt ook een verhaal over de stille nacht. Het Kerstverhaal speelt zich af in oorlogstijd. De jonge moeder Maria vraagt zich af wat er van haar Kind moet worden in deze bezettingstijd. En, komt er in deze wereld echt verandering door dat Kind van mij?

Beslist géén stille nacht in Bethlehem
Daarop volgt het verhaal van die onvergetelijke avond en nacht in Bethlehem, in die bewuste herberg, over die vermoeide herbergier, die na een drukke dag en avond, als al zijn gasten in de herberg zijn gaan slapen, ook naar boven gaat en op zijn bed in een diepe slaap valt.
Het wordt allesbehalve een stille nacht voor deze herbergier, want om de haverklap staat er weer iemand op de deur van zijn herberg te kloppen. Eerst Jozef, die met zijn vrouw nog plek zoekt, dan moeten ze ook nog dekens voor de nacht, en even later ook nog een klein dekentje erbij, en dan wordt de herbergier weer wakker, nu van het felle licht van een heldere ster boven de stal van zijn herberg; en alsof dat nog niet genoeg was, komen er dan ook nog allemaal herders en een groep wijzen/koningen; en allemaal zoeken ze een kind in of bij deze herberg. De herbergier verliest zijn geduld, en schreeuwt het uit: "Om de hoek, daar is iedereen, bij dat 'kanjer van een kind', in de stal!"
Mensen, wat een feest midden in de nacht, wat een herrie in mijn stal, ik doe geen oog meer dicht, niks geen stille nacht!
We sluiten dit verhaal zingend af met het lied 'Midden in de winternacht'.
Kees leest voor uit zijn grote verhalenboek
Nooit meer Kerst!? Of toch wel?
Dan komt het grote verhalenboek van Kees op schoot, en luisteren we naar zijn kerstverhaal 'Nooit meer Kerst'.
Dat verhaal sluiten we af met het zingen van 'Nu zijt wellekome', en daarna zingt Kees van der Zwaard een eigen tekst op de melodie van het lied 'Hallelujah' van Leonard Cohen.
Na het slotgebed met het samen bidden van 'Het Onze Vader' en de collecte, zingen we staande het slotlied 'Eer zij God in onze dagen'.
Na deze Kerstverhalendienst krijgt iedereen bij de uitgang van de kerkzaal een kerstdecoratie voor de kerstboom, en dan staat er voor iedereen Glühwein en warme chocolademelk klaar in de ontvangsthal van de kerk. Kortom, volop tijd om elkaar te ontmoeten en om nog even na te praten over bijvoorbeeld deze boeiende Kerstverhalendienst met Kees van der Zwaard.

Geen opmerkingen: