dinsdag 22 september 2015

Interactief uitroepteken op het Kennisplein

Dinsdag 22 september 2015 
EX STRATA op het Kennisplein

EX STRATA
Inmiddels ruim een jaar is het Kennisplein tussen de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool op de Kenniscampus Leeuwarden verfraaid met een bijzonder kunstwerk. Dit object benadrukt de realisatie van de Leeuwarder Kenniscampus, die het initiatief is van deze beide hogescholen en de gemeente Leeuwarden.
Het kunstwerk - EX STRATA geheten - is een interactief kunstobject in de vorm van een uitroepteken.

Interactief beeld in de openbare ruimte
De Zwitserse kunstenaar Ralfonso is ontwerper van milieuvriendelijke interactieve, kinetisch, licht- en interactieve sculpturen. Hij maakt sculpturen die bewegen als interactie met de omgeving, middels bijvoorbeeld wind of water. Sinds 1999 heeft Ralfonso zich gespecialiseerd in het ontwerpen en uitvoeren van grote monumentale kinetische, licht- en interactieve beelden voor de openbare ruimte van zijn studio's. Zijn passie in het leven zijn de zogenoemde 'Kinetic Art for Public Places'.

Zelf doen met een app
Het Leeuwarden uitroepteken EX STRATA bestaat uit verschillende lagen. Elke laag is verschillende verlicht. Het is de bedoeling van de kunstenaar dat de studenten van Stenden en NHL zijn kunstwerk via een te downloaden app 'hacken', om vervolgens zelf de kleuren van het kunstwerk te bepalen. In die zin is het dus vooral ook een interactief kunstwerk. Met die app kun zelf de kleuren van het kunstwerk aanpassen, maar je kunt ook het geluid dat het kunstwerk produceert zelf veranderen.
Bijzonder is ook dat het kunstobject via de app in verbinding staat met een gelijknamig kunstwerk in Peking. Die connectie maakt het mogelijk dat de app-gebruikers via EX STRATA met elkaar communiceren.
Via de webcam kun je het kunstwerk op het Leeuwarden Kennisplein voortdurend bekijken.

Direct zelf experimenteren via internet doe je zo
En als je zelf via internet eens even wilt spelen met de kleuren van dit mooie kunstwerk, kun je naar deze webpagina gaan, om met 'Request Playtime' zelf een minuut te experimenteren met de kleuren van het kunstwerk.
Links kies je daarna een kleurenpatroon, of achtereenvolgens verschillende kleurenpatronen, en dan zie je vervolgens via de webcam op de rechterzijde van je beeldscherm direct het resultaat van je eigen kleurenspektakel op het Kennisplein in Leeuwarden.
Probeer het maar eens op deze webpagina.
Veel plezier ermee.

Geen opmerkingen: