donderdag 28 mei 2015

Koningspad

Donderdag 28 mei 2015
Cover van de reisgids Koningspad

Koningspad
De wandelgids 'Koningspad' die ik in 2013 al kreeg op Vaderdag, hebben Durkje en ik in de periode van 2 november 2014 tot en met 25 mei 2015 zes keer gebruikt, bij de zes wandelingen die in deze reisgids zijn beschreven. Deze langeafstandwandeling voerde ons in een lus van zes etappes door de benedenloop van beekdal de 'Boorne', ofwel het beekdal van het Koningsdiep, in het Fries ook wel Alddjip (Ouddiep) of Boarne genoemd. Deze rivier ontspringt bij Allardsoog nabij Bakkeveen, meandert in noordwestelijke richting door Fryslân, om vroeger uiteindelijk uit te monden in de voormalige Middelzee.


Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep
De wandelgids waar we in de afgelopen maanden mee op pad zijn gegaan, is geschreven door mijn ex-collega, de landschapsjournalist Fokko Bosker, die ook de vierdelige wandelserie 'Friesland voor Lanterfanters' schreef. De wandelgids 'Koningspad' heeft als subtitel 'Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep'.
De 120 kilometer lange wandellus begint in Lippenhuizen en doorkruist achtereenvolgens onder andere de volgende Friese dorpen in dit schitterende beekdallandschap van het Koningdiep: Gorredijk, Terwispel, Tijnje, Nij Beets, Oud Beets, Beetsterzwaag, Olterterp, Heidehuizen, Voorwerk-Siegerswoude, Bakkeveen, Duurswoude-Wijnjewoude, Moskou, om daarna weer terug te keren naar en in Lippenhuizen.

Reisgids met informatiepakket
Deze reisgids bevat naast de wandelroute ook nog een 180 kilometer lange twee- of driedaagse fietstocht door Zuidoost-Fryslân, met de twee etappes van Heerenveen naar Appelscha, en weer terug naar Heerenveen.
De Stichting Beekdallandschap Koningspad/Nije Boarn heeft een uitgebreid informatiepakket samengesteld voor mensen die belangstelling hebben om dit pad te bewandelen of te fietsen, of om er commercieel aansluiting bij te vinden.
Zo is er bijvoorbeeld een website van het Koningspad, en uiteraard ook de hier reeds genoemde reisgids. Maar daarnaast is er ook een informatieve toeristische kaart van dit mooie beekdallandschap gemaakt, waarop beide routes met aanvullende informatie zijn vermeld. En voor onder andere recreatieondernemers heeft de stichting een sfeerrijke placemat gemaakt, met daarbij ook nog een giftcard, met daarin informatie over de hoogtepunten in deze streek.
Kortom, een uitgebreid pakket informatie, voor wie zich vooraf, tijdens en/of na deze toeristische route nader wil informeren over alle ins en outs aangaande de routes en over de streek waar de beide route door lopen.

Wandelzesdaagse
Wij hebben de 120 kilometer lange wandelroute op de volgende dagen in deze zes etappes gelopen:

  1. 1e Etappe op 2 november 2014, van Lippenhuizen naar Tijnje, over een afstand van 14 kilometer;
  2. 2e Etappe op 22 maart 2015, van Tijnje naar Beetsterzwaag, over een afstand van 20 kilometer;
  3. 3e Etappe op 12 april 2015, van Beetsterzwaag naar Olterterp, over een afstand van 20 kilometer;
  4. 4e Etappe op 19 april 2015, van Olterterp naar Voorwerk-Siegerswoude, over een afstand van 20 kilometer;
  5. 5e Etappe op 27 april 2015, van Voorwerk-Siegerswoude naar Bakkeveen, over een afstand van 20 kilometer;
  6. 6e Etappe op 25 mei 2015, van Bakkeveen naar Lippenhuizen, over een afstand van 26 kilometer.


Geen opmerkingen: