woensdag 1 april 2015

Visitatie voor het Diploma Christelijk Basis Onderwijs

Woensdag 1 april 2015
Terugkoppeling Voorlopige Bevindingen door het visitatiepanel van Verus


















Visitatie en accreditatie
Met een grote delegatie van Stenden Hogeschool zijn we vandaag met zijn allen aan het werk in onze hogeschoolvestiging te Assen. Hier vindt de visitatie plaats ten behoeve van het diplomatraject 'Diploma Christelijk Basis Onderwijs' (DCBO) van onze HBO-Bachelor-Opleiding tot leraar Basisonderwijs. De visitatie, die moet leiden tot een accreditatie van ons DCBO-onderwijsprogramma, wordt verzorgd door een auditteam van Verus, de nationale vereniging voor christelijk onderwijs.

Zelfstudie en documentenonderzoek
Ter voorbereiding op deze audit heeft de opleiding een Zelfstudie geschreven, waarin het diplomatraject van deze opleiding is beschreven, en waarin op grond van diverse kwaliteitsstandaarden de kwaliteit van dit onderwijstraject wordt geëvalueerd.
Naast alle toegezonden documenten neemt de visitatiecommissie in de hiertoe ingerichte documentenkamer ook kennis van alle bijlagen en andere opleidingsdocumenten die voor dit kwaliteitsonderzoek van belang zijn.
De Documentenkamer voor de visitatie
Auditgesprekken
Vandaag is de visitatiecommissie bij ons in Assen op bezoek om in gesprek te gaan met diverse vertegenwoordigers van de Stenden-Opleiding tot leraar Basisonderwijs. Ruim 40 deelnemers worden achtereenvolgens door dit visitatiepanel bevraagd op allerlei kwaliteitsissues van dit opleidingstraject. Achtereenvolgens spreekt het auditpanel met de volgende panels:
  • Het managementteam en een lector (inclusief een showcase-presentatie);
  • Alle docenten van de Sectie Godsdienst & Levensbeschouwing (in twee deelsessies, die aansluitend ook de rondleiding door het hogeschoolgebouw verzorgen);
  • Opleidingsdocenten van de overige vakgroepen;
  • Werkveldvertegenwoordigers en DCBO-afgestudeerden (alumni).
Bovenstaande Stenden-panels vertegenwoordigen de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen, van onze vijf hogeschoolvestigingen van Stenden Hogeschool in Leeuwarden, Assen, Meppel, Emmen en Groningen.

Bevindingen en beoordeling
Aan het eind van deze visitatiedag komen ongeveer twintig deelnemers van bovenstaande panels weer terug in de visitatiekamer, waar de visitatiecommissie van Verus een korte presentatie verzorgt omtrent haar eerste en nog voorlopige bevindingen betreffende deze DCBO-visitatie.
Na vandaag zal dit visitatiepanel haar visitatierapport schrijven, en dat met een accreditatieadvies aanbieden aan de zogenoemde DCBO-commissie, die in de komende zomermaanden op grond van dat advies een accreditatiebesluit zal nemen. We wachten nu met belangstelling en vertrouwen het visitatierapport en het accreditatiebesluit af.

Geen opmerkingen: