zondag 19 april 2015

Koningspad 4 - Door uitgestrekte bossen en hooilanden

Zondag 19 april 2015 
Bij de Freulevijver in 't Oude Bosch tussen Wijnjewoude en Bakkeveen


















Koningspad
De wandelgids 'Koningspad' die ik in 2013 al kreeg op Vaderdag, gaan Durkje en ik vandaag voor de vierde maal gebruiken, namelijk voor de vierde van de zes wandelingen van deze reisgids. We gaan verder met de volgende etappe door de benedenloop van beekdal de 'Boorne', ofwel het beekdal van het Koningsdiep, in het Fries ook wel Alddjip (Ouddiep) of Boarne genoemd. Deze rivier ontspringt bij Allardsoog nabij Bakkeveen, meandert in noordwestelijke richting door Fryslân, om vroeger uiteindelijk uit te monden in de voormalige Middelzee.

Etappe 4 = Door uitgestrekte bossen en hooilanden naar It Foarwurk
De wandelgids waar we vandaag mee op pad gaan, is geschreven door mijn ex-collega, de landschapsjournalist Fokko Bosker, die ook de vierdelige wandelserie 'Friesland voor Lanterfanters'schreef. De wandelgids 'Koningspad' heeft als subtitel 'Lanterfanten door het beekdal Koningsdiep'.
Vandaag wandelen Durkje en ik de vierde etappe, over een afstand van 20 kilometer, van Olterterp naar Siegerswoude. De wandelaar-auteur gaf deze route als titel mee: 'Door uitgestrekte bossen en hooilanden naar It Foarwurk'.

Olterterp
Om 10.30 uur beginnen we op de Achterwei nabij Het Witte Huis en de Sint-Hippolytuskerk in Olterterp. Langs het kantoorgebouw van It Fryske Gea lopen we over het Landgoed Olterterp naar de Van Harinxmaweg tussen Drachten en Beetsterzwaag. Aan de overzijde van deze doorgaande weg gaan we de Slotlaan op, wandelend tussen de nieuwe bomenaanplant, die de oude laanbomen - die hier vele jaren hebben gestaan - vervangen. 

Heidehuizen
Door dit bosgebied tussen de Van Harinxmaweg en de Poostweg wandelen we over brede bospaden, waarlangs een regelmatig bereden mountainbikepad loopt. Fietsers en wandelaars hinderen elkaar zo niet. Alleen waar de paden elkaar kruisen, moet je even goed rekening met elkaar houden. 
In het buurtschap Heidehuizen komen we het bosperceel uit, om dan naar de brug van de Poostweg/Poasen te lopen, op de plaats waar deze vaste brug ons de gelegenheid biedt om de door het veld meanderend Alddjip over te steken.  

Wijnjeterperschar
Voorbij het voormalige tolhuis lopen we over de Nije Heawei naar het Wijnjeterperschar, dat deel uitmaakt van De Scharren. Een houten klaphek geeft ons toegang tot de vier kilometer lange rondwandeling en poëzieroute over dit bijzondere Friese oerlandschap. Het wandelpad voert ons over de heide en door het bos weer terug naar de Nije Heawei, die we later volgen naar de N381, de weg tussen Drachten en Oosterwolde.

Omlopen bij Opperhaudmare
De routekaart geeft aan dat we bij Opperhaudmare de N381 moeten oversteken, maar de routebeschrijving vermeldt al dat de N381 wordt vernieuwd. Daardoor blijkt de voetgangers- en fietsersoversteek over de N381 inmiddels definitief vervallen, waardoor we verder door moeten lopen in de richting van Drachten, naar de eerstvolgende nog wel open zijnde oversteekplaats. We hebben ongeveer een extra kilometer omgelopen, als we bij De Mersken de N381 zijn overgestoken en als we via de alternatieve route van het Mûzebiterspaad aan de overzijde van de N381 ter hoogte van 't Skjer de reguliere route weer oppakken.

De Freulevijver in 't Oude Bosch
Via de Finne lopen we 't Oude Bosch in, gelegen tussen Wijnjewoude en Bakkeveen. Is het bos komen we uit bij de Freulevijver, een pingoruïne uit de IJstijd, die vroeger door de adellijke jonkvrouw Lycklama à Nijeholt werd heringericht als vijverpartij met theekoepel, waar de freule met haar gasten bij mooi weer aangenaam kon verpozen. 
Door de Boswachterij Bakkeveen lopen we naar de Beakendyk, waar we het bos verlaten op de plaats waar we het Koningsdiep weer oversteken. 

It Foarwurk
Tenslotte lopen we over de Mersken door naar het Voorwerk, onder de rook van Siegerswoude, Hier eindigt onze 20 kilometer lange voettocht tegen 15.30 uur bij de Bakkeveensevaart.
Aanvankelijk begon de dag nog tamelijk bewolkt. Later op de dag kwamen de eerste zonnige perioden, onder andere tijdens onze lunchpauze op het Wijnjeterperschar. Op het moment dat we onze bestemming bereiken, is de lucht grotendeels wolkenloos geworden, en kunnen we op een picknickbank aan de Bakkeveensevaart nog even heerlijk van de zonneschijn genieten, alvorens we weer in onze hier geparkeerde auto stappen, om onze andere auto nog uit Olterterp te halen, waarna we weer terugrijden naar Stiens, terugziend op een mooie voorjaarswandeldag door het mooie beekdal van het Koingsdiep.

Geen opmerkingen: