dinsdag 10 maart 2015

Avond met de buren van Nijkleaster

Maandag 9 maart 2015
Kloosterpresentatie van Nijkleaster door architect Romke Lemstra















Uitnodiging voor de buren
Nu we als bestuur en medewerkers van Nijkleaster in beeld hebben welke boerderij we in Jorwert op termijn op het oog hebben als mogelijke vestigingsplaats van ons nieuwe klooster, is het mogelijk en ook wenselijk dat we beginnen na te denken over de wijze waarop we het klooster en het kloosterterrein zouden kunnen gaan inrichten.
Daar willen we in elk geval ook de inwoners van Jorwert in het algemeen bij betrekken, en met name de direct aanwonenden - onze aanstaande buren - in het bijzonder.

Eerste schetsontwerpen worden gepresenteerd
Toen bekend kon worden gemaakt dat we de zogenoemde 'Casteleinpleats' graag zouden willen inrichten als klooster, hebben we om te beginnen alle omwonenden in een ruime kring rond deze karakteristieke dorpsboerderij geïnformeerd over onze locatiewens; en op dezelfde avond zijn ook alle inwoners van Jorwert huis-aan-huis schriftelijk geïnformeerd over onze locatiekeus.
En nu de eerste schetsen zijn gemaakt van een mogelijke inrichting van de kloosterboerderij en van het omliggende erf, gaan we direct met de naaste buren van deze locatie in Jorwert in gesprek, om hen als eersten voor te lichten en met hen nu al het gesprek aan te gaan over een optimale inrichting van het kloosterterrein, waarvan zij onze buren zullen worden.

Inleiding door voorzitter Henk Kroes
Daarom zijn we vanavond als stichtingsbestuur van Nijkleaster samen met de naaste buren bijeen in de Voorkerk van de Sint-Radboudkerk te Jorwert.
Bestuursvoorzitter Henk Kroes heet alle gasten van vanavond hartelijk welkom, en vertelt in grote lijnen wat hier in deze kloosterkerk van Nijkleaster inmiddels klaar is, en hij legt uit dat de naaste buren vanavond geïnformeerd worden over de eerste schetsontwerpen van onze plannen binnen en buiten het beoogde kloostercomplex.

Architect Romke Lemstra over het kloostergebouw
Nijkleaster-architect Romke Lemstra verzorgt een presentatie over de eerste ideeën met betrekking tot een mogelijke herinrichting van de Castelein-pleats tot Nijkleaster-gebouw. Daarbij toont hij diverse oude afbeeldingen en nieuwe schetsen van het exterieur en het interieur van de huidige dorpsboerderij van de familie Castelein.
Vanuit de uitgangspunten die we als Nijkleasterbestuur hebben geformuleerd, laat architect Lemstra zien dat de wensen van Nijkleaster in en rond deze karakteristieke Friese boerderij technisch zouden kunnen worden gerealiseerd, uiteraard allemaal nog onder voorbehoud van allerlei voorwaarden, zoals bijvoorbeeld vergunningen en financiering voor alle wensen.
De kloosterboerderij wordt in grote lijnen ingevuld met aspecten van 'Verblijven' in het voorhuis, van 'Activiteiten' in het midden van de boerderij, en van 'Ontmoeten en Vieren' in het achterste deel van de Casteleinpleats. Met behulp van enkele inrichtingsmodellen worden deze ideeën in enkele eerste schetsontwerpen op het projectiescherm gevisualiseerd.

Presentatie van landschapsarchitecte Els van der Laan
Landschapsarchitecte Els van der Laan over het kloosterterrein
Nijkleaster-landschapsarchitecte Els van der Laan verzorgt een presentatie over de eerste ideeën met betrekking tot een mogelijke herinrichting van het Castelein-pleatshiem tot Nijkleaster-kloosterterrein. Daarbij toont zij diverse oude afbeeldingen en nieuwe schetsen van het dorp en het boerderij-erf; en van eerste beelden met betrekking tot de voorlopige schetsen van een mogelijke herinrichting van boerderij-erf naar kloosterterrein.
Zo worden bijvoorbeeld oude cultuurhistorische kaarten getoond, waarin de landschappelijke waarden van Jorwert en omgeving zichtbaar worden, en van waaruit de gedachtegang omtrent de drieslag van Kerk - Kroeg - Klooster voor Nijkleaster mogelijk vorm zou kunnen krijgen.
Voor de buren is één van de belangrijkste elementen dat Nijkleaster een moderne en vooral ook open kloostergemeenschap zal worden, waar een klein aantal 'kloosterlingen' voor langere of korte tijd zullen gaan (samen)wonen & (samen)werken. Aan de rand van het kloosterterrein zal de meer permanente bewoning worden gerealiseerd en in het kloostergebouw zal een verblijfsaccommodatie voor de kortere termijn worden ingebouwd.

Samen werken met de buren
Nadat alle schetsen zijn getoond, krijgt iedereen de gelegenheid om informatieve vragen te stellen, om met eerste reacties op de plannen te komen, en om ons als stichtingsbestuur hun eerste wensen en ideeën kenbaar te maken. Aan het eind van de avond spreken we af dat de buren de eerste schetsontwerpen op schrift zullen ontvangen, waarmee zij kunnen beginnen om met ons mee te denken over allerlei inrichtingsopties. Alle persoonlijke wensen en alternatieven zullen eerst in een kleine kring van de meest belanghebbende buren verder met ons worden besproken, en daarna komen we over enkele weken in dit grotere verband van alle buren weer bijeen, om dan met zijn allen te bekijken en te bespreken welke inrichtingsplannen voor wederzijdse partijen optimaal zijn. Daarna kunnen we verder met nieuwe schetsplannen, en zo kunnen we in de loop van de komende jaren als Nijkleaster en dorpsgemeenschap samen verder optrekken om hier iets moois van te maken voor de nabije en de nog verder gelegen toekomst van Nijkleaster in Jorwert.

Geen opmerkingen: