zondag 29 maart 2015

Afscheid van pastores Fink & Simonides van Burdaard

Zondag 29 maart 2015
da. Foekje Fink & drs. Teun Simonides tijdens de afscheidsdienst in Burdaard


















Ofskie yn de tsjerke oan 'e Ie
Op uitnodiging van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Burdaard wonen Durkje en ik vanmorgen de eredienst en de afscheidsreceptie bij van de beide pastores van Burdaard: domina Foekje Fink en kerkelijk werker drs. Teun Simonides. De afscheidsdienst voor deze beide pastores die beiden wegens hun emeritaat afscheid nemen, vindt plaats in de 'Tsjerke oan 'e Ie' in het Friese Burdaard. Ze zijn samen ruim tien jaar als predikant en kerkelijke werker verbonden geweest aan deze Protestantse Gemeente, de gemeente waar in mijn kinderjaren ook mijn overgrootouders Oegema-Visfer lidmaat waren.
Rondom het kerkgebouw is het een drukte van belang, dus het ziet er naar uit dat er volop belangstelling zal zijn om deze afscheidsdienst bij te wonen. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn, want de kerkzaal is vol als de ochtenddienst door de ouderling van dienst wordt geopend.

Palmzondag in Burdaard en Jeruzalem
Deze afscheidsdienst in de Lijdenstijd vindt plaats op de Palmzondag, de zondag waarmee de Stille Week vóór Pasen aanvangt. De beide emeriti zijn vanmorgen de voorgangers van hun afscheidsdienst. De heer T. de Jong begeleidt de samenzang op het kerkorgel, en het Christelijk gemengd koor 'Juliana' zorgt voor de koorzang in deze bijzondere kerkdienst. Voorafgaand aan de kerkdienst zingt Juliana enkele liederen.
Als Voorbereiding beginnen we met het Aanvangslied, de Bemoediging en de groet en daarop volgt van voorganger Simonides een toelichting op het thema van deze Palmzondag. Daarna zingen we twee verzen van Psalm 118 om 's Heren goedheid te prijzen, wiens liefde voor ons tot in eeuwigheid duurt.
Voordat we over gaan naar de Dienst van het Woord vertelt da. Fink aan de hand van een in Israël gekocht ezelskleed over het ezeltje dat bij de Intocht in Jeruzalem Jezus de stad in mocht dragen. Daarna gaan de kinderen naar de Kindernevendienst, om daar de Palmpasenstokken te gaan maken.

She did it
De Evangelielezing van domina Fink wordt gelezen uit het Bijbelboek Marcus, handelend over de vrouw die in Betanië haar kostbare en heerlijk geurende olie over Jezus' hoofd heen goot. Tegen de aanwezige tafelgasten die daarover hun afkeer uitspraken, verklaarde Jezus dat deze bekeerde zondares iets goeds had gedaan, omdat Zijn lichaam nu klaar is om begraven te worden.
In haar Verkondiging gaat voorganger Fink vooral in op de rol die vrouwen speelden in de tijd waarin Jezus leefde. Tegen alle gebruik in behandelde Jezus de vrouwen zoals hij ook de mannen behandelde. Jezus maakte dus in Zijn tijd wel het verschil, door géén verschil te maken tussen man en vrouw. Als domina heeft Foekje Fink dat altijd wel bemoedigend gevonden, en heeft dat haar gesterkt in de overtuiging dat er ook een goede plaats is weggelegd voor de vrouw in de geloofsgemeenschap, in de kerk, en ook in het ambt van predikant. In haar preek met als titel 'She did it' trekt ze de historische lijnen van de vrouw in de Bijbel naar de vrouw in de Kerk van vroeger en vandaag de dag.

Dorpspastoraat
Na deze afscheidspreek zingt het koor het 'Ave Verum' en volgt een declamatie over 'De geur van mirre', een gedicht van Sytze de Vries.
Na de gebeden volgt in drie collecterondes de inzameling van de gaven. De opbrengst van de hoofdcollecte is vandaag bestemd voor de 'Stichting Semmy', waarmee de beide voorgangers en deze kerkelijke gemeenschap zo verbonden zijn geraakt, door het verlies van één van de kinderen van een in Burdaard wonend gezin dat in 2010 op achtjarige leeftijd overleed aan hersenstamkanker. Deze Stichting Semmy zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek voor kinderen die lijden aan deze vreselijke ziekte, waar (nog) geen genezing voor mogelijk is. De dorpsgemeenschap van Burdaard vergeet dit zo tragische verlies van haar jonge inwoner niet, en gedenkt met deze collecte en gift ook wie hen ontvielen in de periode waarin Foekje Fink en Teun Simonides pastoraal werkzaam waren in dit Friese dorp.

Wy gean mei Jo segen bliermoedich ús wegen
Na deze inzameling van alle gaven komen de kinderen vanuit de Kindernevendienst weer binnen. De gemeente zong 'Hosanna voor de koning, hosanna voor de Heer', en de kinderen komen binnen met hun kleurrijk versierde palmpasenstokken, met daar bovenop vanzelfsprekend een grote broodhaan.
Na een kort slotwoord van de voorzitter van de kerkenraad zingen we een slotlied, en de Zegen van heenzending wordt door ons zingend beantwoord met het Friestalige lied 'Wy gean mei jo segen'.

Liefde als gave, geschenk en opdracht
Na deze ochtenddienst gaan we met zijn allen naar het indrukwekkend mooie multifunctionele centrum van Burdaard: Het Spectrum.
Daar staan de koffie en de Friese oranjekoek klaar voor de honderden gemeenteleden en gasten die ook de afscheidsreceptie van Foekje en Teun nog zullen bijwonen.
Onder leiding van kerkenraadsvoorzitter Van der Velde worden verschillende sprekers in de gelegenheid gesteld om zich met eervolle, waarderende afscheidswoorden te richten tot de beide afscheidnemende Burdaarder pastores.
Aan het eind van alle toespraken en alle prachtige afscheidskado's eindigen Teun Simonides en Foekje Fink met hun afscheidswoorden en woorden van dank. Teun Simonides spreekt daarin onder andere uit dat hij hoopt dat onze dankbare herinneringen nooit verloren zullen raken, en dat we de Liefde vooral mogen blijven beschouwen als een Kostbare gave, als een Geschenk en als een Opdracht. Amen!

2 opmerkingen:

Grietje Wijbenga zei

Het verheugde mij deze blog over twee mensen die ik ken te vinden … Bedankt Wiep voor het interessante verslag van het afscheid van zowel domina Fink en Teun Simonides.
Ik wens da. Fink en Teun veel avontuur en een heel goede gezondheid toe … Beide zijn een steun voor mijzelf en mijn zus in Fryslan geweest tijdens de ziekte, het overlijden van onze mem (in 2012) en ook daarna … Ook namens mijn zus Hinke onze hartelijke dank voor alle steun die we de afgelopen jaren mochten ontvangen.
Helaas waren wij niet bij het afscheid aanwezig, maar deze blog is voor ons waardevol ….. Mijn zus zat midden in de lammer tijd .. het was een goed seizoen, maar wel veel op s'nachts … en ik .. ik woon in de Verenigde Staten vlakbij New York.
Teun en ik gingen naar dezelfde school in Burdaard, wij verschillen niet zoveel in leeftijd.
Dit najaar hoop ik weer een bezoek aan mijn geliefde Fryslan te kunnen brengen … :) :) :)
Met vriendelijke groet,
Grietje Wijbenga, PhD
West Orange, NJ USA

Wiep Koehoorn zei

Dag Grietje,
Hartelijk dank voor deze mooie reactie. Fijn om te lezen dat mijn blog ook in de tijd en op afstand wordt gewaardeerd, en in dit geval dan voor wie niet bij deze bijeenkomst kon(den) zijn. Dat de pastorale begeleiding van beide pastores zo op prijs is gesteld, kan ik me heel goed voorstellen. Ik heb bijvoorbeeld ook jarenlang op buitengewoon plezierige wijze altijd met Teun Simonides samengewerkt in het Regiocomité Fryslân van de VU-Vereniging, waar Teun comitélid van was en ik als voorzitter samen met Teun en anderen op allerlei snijvlakken van wetenschap, levensbeschouwing en samenleving waarde(n)volle activiteiten ontplooiden in met name Fryslân.
Ik hoop dat je najaarsbezoek aan Fryslân door zal gaan en dat het je een aangename tijd zal schenken. Dat zal vast wel goed komen. Tip: als je in Burdaard bent, ga dan ook eens op bezoek bij Teun, want ik schat in dat hij dat bijzonder zal waarderen.
Nogmaals dank voor deze mooie reactie.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
Stiens, 30 mei 2015