zondag 1 februari 2015

Lekker Awkward in Stiens

Zondag 1 februari 2015

De jeugdband treedt op in de jeugddienst in De Hege Stins














Peper & Zout
Beslist niet 'awkward' was het eerste optreden van onze nieuwe jeugdband in De Hege Stins te Stiens. Op het programma van de ochtendkerkdienst van vanmorgen staat een jeugddienst met de tieners van de teenager community 'Peper & Zout' van onze Protestantse Gemeente van Stiens.
Als we enkele minuten voorafgaand aan de jeugddienst de grote kerkzaal van De Hege Stins binnenkomen, staat op het podium voorin de kerk een nieuwe tienerband verrassend goed te spelen en te zingen. Dat belooft iets moois te worden vanmorgen in deze dienst.

Oefening baart kunst
Pieter (de gitarist vanmorgen) is al enkele weken samen met de jeugdleiding van Peper & Zout en met de gemeentepianist Han Giesing enthousiast bezig geweest om samen met alle kerkgangers vanmorgen een mooie jeugddienst te beleven. De muziekband heeft in de afgelopen dagen enkele malen met elkaar gerepeteerd om hier en nu een goede muzikale bijdrage aan deze kerkdienst te leveren. En dat gaat heel goed!

Lekker Awkward
Voorganger van deze dienst is dominee Jaap Overeem. Peper & Zout-jeugdwerkleider Karinus Rauwerda is vandaag onze ouderling van dienst, die alle aanwezigen hartelijk verwelkomt en het thema van vanmorgen introduceert.
Het jeugdwerkteam van Peper & Zout heeft als thema van deze jeugddienst gekozen voor: 'Lekker Awkward'; zeg maar: 'Lekker onhandig', met een ietwat gênante ondertoon.

Wat zou jij doen?
In het begin van deze kerkdienst worden twee verschillende video's vertoond, die de Stienser tieners zelf hebben bedacht, geregisseerd, gespeeld en gefilmd, waarin een tweetal dilemma's wordt vertoond.
De eerste film toont een ruzie van twee tieners, die zich afspeelt in het Waling Dykstrapark van Stiens. Tijdens deze ruzie-scène draait de filmcamera naar een tiener die deze ruzie op enige afstand aanschouwt. Met de vraag 'Wat zou jij doen?' sluit deze filmscène af.
Een tweede filmpje toont een tiener die bij de kassa van de plaatselijke Albert Heijn-supermarkt tevergeefs in de jaszakken op zoek is naar die laatste 20 cent om af te kunnen rekenen. Alweer zo'n onhandige daad, die wij allemaal wel herkennen of ons voor kunnen stellen, die je als een soort slachtoffer van de situatie in een toch wel gênante situatie brengt. Met de vraag 'Wat zou jij doen?' als jij verderop in de rij bij de kassa op deze tiener staat te wachten, sluit ook deze filmscène af.
Ik moest daarbij ook even denken aan de dilemma's die we in de kerk en elders wel eens eerder voorgeschoteld kregen, met de tot nadenken stemmende vraag: "What would Jesus do?", wat zou Jezus hier en nu hebben gedaan als hij er bij stond?

Ga maar naar je pake & beppe
Als één van de tieners als lector van vandaag de schriftlezing heeft verzorgd, gaat dominee Jaap voor jeugd en ouderen nader in op het thema. Hij legt ons daarbij nog enkele andere dilemma's voor, waar je als schoolkind, tiener en/of volwassene zomaar in terecht kunt komen.
Durf je bijvoorbeeld als kerkelijk betrokken schoolkind als enig kerkgaand schoolkind aan je klasgenoten op een openbare basisschool te vertellen dat je zondags naar de kerk gaat?
En de predikant verwijst naar een onderzoek onder tieners, waaruit blijkt dat het merendeel van tieners toch ook maar slecht uit de voeten kan met een goed gesprek als tienerzoon/-dochter met zijn of haar ouders. Over sommige dingen praat je toch zeker niet met je ouders? En als je dat wel zou willen, lukt dat dan ook?
En wat moet je als kerkgaand en/of gelovig kind als je merkt dat je ouders het niet al te nauw nemen met de vaste zondagse kerkgang, of als hun geloof(sleven) niet al te zichtbaar is in wat ze doen en laten? Waar moet je dan heen als je als kind of als tiener daar toch wel eens met iemand serieus over wilt praten?
"Weet je",
zegt dominee Jaap Overeem,
"waar je vast en zeker met zulke vragen altijd bij terecht kunt voor een goed gesprek.....
..... Bij je pake & beppe!
Die zullen vast en zeker daar graag met je over willen praten.
Zij zijn dat van vroeger en van vandaag nog zeker wèl gewend,
en zij zullen graag naar je luisteren,
en je zeker graag helpen wanneer en waar ze dat kunnen. 
En weet je,
het zal je pake & beppe óók goed doen als je bij hen komt met je vragen."

Jeugd met passie
En er wordt vanmorgen niet teveel gepraat. Er wordt vooral ook muziek gemaakt en gezongen. De jeugdband onder (muzikale) (bege-)leiding van Pieter Koehoorn en Han Giesing doet het fantastisch goed. Wat knap dat deze tieners - die (let wel) nog nooit eerder met elkaar hebben opgetreden - met zoveel passie prachtige muziek maken van mooie gospels, nu eens als band, dan met instrumentale solo's, en ook als begeleiding bij de samenzang van de hele gemeente.
Pet je af voor deze jeugdband!
Het is dan ook alleszins verdiend dat dominee Jaap Overeem iedereen die aan deze dienst met grote inzet en passie heeft meegewerkt, namens ons allen heel hartelijk bedankt voor ieders inbreng. Het spontane applaus van de kerkgangers in de kerkzaal spreekt dan ook boekdelen:

Kom nog eens weer terug
en laat ons meer van jullie zien en horen!
 
Ook de techniek wordt door tieners verzorgd

Geen opmerkingen: