zaterdag 3 januari 2015

Bijbelleesrooster 2014 van het NBG

Vrijdag 2 januari 2015
Cover van het Bijbelleesrooster 2014

Jaarlijkse uitgave
Elk jaar geeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een Bijbelleesrooster uit. Met ingang van het nieuwe kalenderjaar zijn we gisteren op 1 januari 2015 thuis begonnen met het rooster van 2015.
In het afgelopen jaar hebben we gelezen uit het 'Bijbelleesrooster 2014'. Dominee Klaas Touwen, Evangelisch-Luthers predikant in Arnhem, is de samensteller van dit leesrooster. Dit Bijbelleesrooster 2014 is een uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap.
Dit leesrooster wordt jaarlijks als klein Bijbel-inlegboekje uitgegeven, en het kan ook worden gevonden op en gratis gedownload via de website van het NBG. En je kunt het Bijbelleesrooster ook volgen als RRS-feed, via Twitter en via Facebook.

Oecumenisch Leesrooster
Het Bijbelleesrooster bood in 2014 elke dag een korte bijbellezing met een dagthema. De bijbeltekstkeuze is gebaseerd op het kerkelijk jaar, zoals dat in verschillende kerken in Nederland wordt gevierd. Dit Bijbelleesrooster heeft voor de dagelijkse lezingen de zondagse bijbellezingen van het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken als uitgangspunt gekozen. Zo sluiten de doordeweekse bijbellezingen optimaal aan bij de brede variëteit aan bijbellezingen die in verschillende kerkelijke tradities op zon- en feestdagen aan de orde komen.

A-jaar
Het afgelopen jaar 2014 was een zogenoemd 'A-jaar'. Dat wil zeggen dat in het afgelopen kalenderjaar het Evangelie volgens Matteüs centraal stond. De discipel-apostel Matteüs grijpt in zijn boek terug op Thora, op de eerste vijf boeken uit het Oude Testament van de Bijbel. Het is dan ook niet toevallig dat voor het jaar 2014 tevens is gekozen voor een doorgaande lezing uit de boeken Leviticus en Deuteronomium. Daarnaast besteedde dit Bijbelleesrooster 2014 extra aandacht aan de brieven, waaronder de eerste brief van Petrus (in de Paastijd) en de brief aan de Romeinen (in de zomer). Ook de eerste hoofdstukken van het boek Spreuken werden in dit kalenderjaar gelezen.

Bijbelboeken en dagthema's
Behalve de bovengenoemde bijbelboeken, is in het afgelopen kalenderjaar volgens het Bijbelleesrooster 2014 ook gelezen uit de bijbelboeken: Jeremia, Psalmen, Johannes, Jesaja, Joël, Nehemia, Efeziërs, Ezechiël, Daniël en Openbaring.
Enkele dagthema's waren in 2014 bijvoorbeeld: Meer geven dan gevraagd, Het gaat niet om uiterlijke vormen, Zichtbaar geloof, Dienend leiderschap, Positieve houding en Genade voor u.

200 jaar Nederlands Bijbelgenootschap
Omdat in het jaar 2014 het tweede eeuwfeest van het NBG werd gevierd, werden in het Bijbelleesrooster hier en daar ook de belangrijke data genoemd, waarop het NBG haar 200e verjaardag feestelijk vierde. De belangrijkste data daarvan waren:
7 februari 2014: Opening tentoonstelling 'Thuis in de Bijbel';
- 28 juni 2014: Jubileumfestival
- 29 juni 2014: Dankvieringen voor 200 jaar NBG
- 1 oktober 2014: Presentatie van de 'Bijbel in Gewone Taal'.

Geen opmerkingen: