zaterdag 30 augustus 2014

Onderweg op het Sint-Jabikspaad zie je wel hoe het komt

Zaterdag 30 augustus 2014
Dubbele pagina in het Friesch Dagblad over de Zomerexpo over Pelgrimeren


















Dubbele pagina in de weekendbijlage
Vandaag publiceert het Friesch Dagblad in de rubriek 'Geloven' in haar weekendbijlage 'Sneinspetiele' een dubbele pagina over de Zomerexpositie van de Stichting Jabikspaad Fryslân, Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk en de Friese regio van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Het artikel kreeg als titel 'Sint Jabikspaad - Onderweg zie je wel hoe het komt'.
De tekst is geschreven door journalist Jaap van der Boon, en de foto's in het artikel zijn gemaakt door Frans Andringa. Op de grootste foto staat Sidon Wesselius, die in 1994 samen met haar echtgenoot Dick Wesselius pelgrimeerde naar Santiago de Compostela. Her en der in het artikel zijn fotografische afbeeldingen geplaatst van zeven van de 51 zegels, die de Friese heraldicus Jelle Terluin ontwierp ten behoeve van de stempels van het Jabikspaad, dat ligt tussen het Friese Sint-Jacobiparochie en het 150 kilometer zuidelijker gelegen Overijsselse Hasselt.

Als vanzelf komen de verhalen
Fotograaf Frans Andringa en journalist Jaap van der Boon zijn op donderdag 14 augustus 2014 bij ons op bezoek geweest in de grote tentoonstellingszaal van de Zomerexpositie in De Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie. Deze Zomerexpositie over Pelgrimeren draagt als titel 'Pelgrim, in gedachten onderweg'.
Jaap van der Boon in zijn artikel: "Als vanzelf komen de verhalen los over ontmoetingen onderweg, ontberingen én gastvrijheid."
Enkele inhoudelijke thema's die in dit artikel aan de orde komen, zijn: hoe word je pelgrim, religie, ontmoeten, verlangen, spiritualiteit, vertrouwen in en van mensen, geloof en gastvrijheid.

Motieven en ervaringen
Het artikel begint met een persoonlijke invalshoek, waarbij we als vier geïnterviewden (Hans de Jong, Eelkje Hilarides, Henny van Vugt, Wiep Koehoorn) aan het woord komen over onze motieven en ervaringen met pelgrimeren èn met betrekking tot deze mooie zomertentoonstelling over pelgrimeren. Daarna wordt met name het 'Klein Labyrinth van Sint Jacob' beschreven, dat is gemaakt door Jabikspaad-bestuurslid en emeritus-pastoor Jan Romkes van der Wal, dat in de tentoonstellingsruimte in een opgebouwd labyrint kan worden bezichtigd. Ook de documentaire over jeugdige delinquenten ('Ik dus naar Compostela') en de film 'The Way', die beide zijn en worden vertoond op de openingszaterdagen, worden genoemd.

Nog twee zaterdagen met extra activiteiten
In de extra informatieblokjes wordt nog kort een uitleg gegeven over de bedevaart naar Santiago de Compostela, over de Jacobschelp, en over de extra activiteiten in het kader van deze tentoonstelling, zoals bijvoorbeeld de vertoning van de bioscoopfilm 'The Way' volgende week zaterdag, en het samen zingen - 'Sjonge' - met Hindrik van der Meer op de laatste openingsdag van zaterdag 13 september aanstaande.

Geen opmerkingen: