donderdag 21 augustus 2014

Informatieavond in de kroeg over het klooster

Donderdag 21 augustus 2014
Pionierspredikant Hinne Wagenaar van Nijkleaster

Nijkleaster in Jorwert
Het gaat voorspoedig met Nijkleaster, het nieuwe protestantse klooster in het Friese Jorwert. Nadat Nijkleaster in 2012 officieel van start is gegaan in de voorkerk van de eeuwenoude Sint-Radboudkerk te Jorwert is gebleken dat het bestaan en de activiteiten van Nijkleaster bijzonder worden gewaardeerd door de bezoekers van Nijkleaster. Het nieuwe klooster - dat tevens een pioniersplek is van de Protestantse Kerk in Nederland - is ook een welkome aanvulling gebleken voor de dorpsgemeenschap van Jorwert. Als bestuur van de Stifting Nijkleaster zijn we ervan overtuigd dat de drieslag van 'kerk - kroeg - klooster' een waarde(n)volle combinatie is voor zowel Nijkleaster als voor Jorwert.

De Ferdjipping
Omdat Nijkleaster zo succesvol draait, konden we niet meer volstaan met één zaal in de voorkerk van de Sint-Radboudkerk. Met hulp van veel financiële steun - subsidie en donaties - is het ons gelukt om in de zomermaanden van start te gaan met de nieuwbouw van een verdiepingsvloer op de zaal in de voorkerk, waardoor we - als alles over enkele weken gereed is - gebruik kunnen maken van twee zalen.

Een eigen kloostercomplex
Dat zien we als een mooie tussenoplossing voor de komende jaren, want eigenlijk willen we graag in of bij Jorwert een eigen kloostergebouw realiseren, waarin zaken als vieren en dienen, en (samen)wonen en (samen)werken in een eigen kloostercomplex kunnen plaatsvinden. We zijn verheugd dat we kunnen melden dat we over een beperkt aantal jaren hoogstwaarschijnlijk een dergelijk kloostercomplex kunnen realiseren in en rond een boerderij in en tegen de rand van het Friese dorp Jorwert, het dorp waarin Nijkleaster nu al is gevestigd. Op deze mooie locatie zien we goede kansen om de essenties van ons klooster te realiseren: stilte - bezinning - verbinding.

Kerk - Kroeg - Klooster
Nu we hebben besloten welke locatie we voor Nijkleaster op het oog hebben, hebben we als bestuur van de Stifting Nijkleaster alle directe omwonenden van Nijkleaster uitgenodigd om hen als eersten te informeren over de het feit dat we ons oog hebben laten vallen op deze locatie in het dorp, waarmee we op een hele mooie manier vorm en inhoud kunnen gaan geven aan de drieslag van kerk - kroeg - klooster.
We komen als bestuurders en medewerkers van Nijkleaster vanavond met die omwonenden bijeen in de bovenzaal van het Jorwerter dorpscafé "Het Wapen van Baarderadeel".   

Klooster in een boerderij
Pionierspredikant Hinne Wagenaar, medewerker van Nijkleaster, heet alle gasten van harte welkom, schetst dan kort het begin van Nijkleaster, vertelt over de activiteiten van de afgelopen twee jaren, en over de uitbreidingen die Nijkleaster in de afgelopen jaren al heeft gerealiseerd en nog wenst te realiseren in de komende vier jaren.
Daarna vertelt stichtingsbestuursvoorzitter Henk Kroes met wie we in gesprek zijn geweest en welke boerderij we op het oog hebben, om daar over enkele jaren ons kloostercomplex in te kunnen vestigen.
Zo worden vanavond de omwonenden van deze beoogde locatie als eersten geïnformeerd, en zullen alle inwoners van Jorwert vanavond huis aan huis een brief van de Stichting Nijkleaster ontvangen, waarin breed bekend wordt gemaakt wat de plannen van Nijkleaster voor de komende jaren zijn.

Nijkleaster is thuis in Jorwert
Na deze mededeling wordt een korte pauze gehouden, waarna alle omwonenden in de gelegenheid worden gesteld om hun vragen te stellen, en waarin alle aanwezigen worden uitgenodigd om met ons mee te gaan denken over waar we allemaal rekening mee zouden moeten houden om Nijkleaster op deze locatie in Jorwert te vestigen.
Vanavond blijkt hoe goed onze plannen worden ontvangen. De aanwezigen noemen het een goed idee, dat het goed is voor de toekomst van Jorwert, dat het leven in het dorp brengt en dat het een mooie kans is voor Jorwert. Eén van de omwonenden komplimenteert ons met dit mooie plan. Tenslotte komt ook de voorzitter van de vereniging voor dorpsbelangen aan het woord, die Nijkleaster bedankt voor de snelle en open wijze waarop Nijkleaster haar plannen communiceert naar de dorpsgemeenschap, vanavond hier in de zaal, en schriftelijk huis aan huis in het hele dorp.
Nijkleaster heeft in de afgelopen twee jaren haar plekje gevonden in Jorwert, en ziet met vertrouwen een verdere doorgroei hier in Jorwert tegemoet.
  

Geen opmerkingen: