maandag 5 mei 2014

Herdenkingsdienst & Dodenherdenking in Stiens

Zondag 4 mei 2014 - Dodenherdenking
Joop Boertjens en Tine de Vries luisteren naar het gedicht















Herdenkingsdienst van IKW
Vanavond organiseert het Interkerkelijk Kontakt Werk (IKW) van Stiens de Herdenkingsdienst in de Sint-Vituskerk van Stiens, ter voorbereiding op de Dodenherdenking rond 20.00 uur op het gemeentehuisplein van de gemeente Leeuwarderadeel te Stiens.
Deze jaarlijkse dienst van de samenwerkende kerken in Stiens is een goed moment om op gepaste wijze alle Nederlandse slachtoffers van oorlogen in binnen- en buitenland te herdenken, waaronder ook de drie jonge mannen uit Stiens die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.
Daarnaast is zo'n kerkdienst ook een moment om ons te bezinnen op onze geweldige rijkdom aan vrijheid, die wij al decennia lang hier in Nederland genieten.

Liturgie
De korte avondkerkdienst wordt geleid door de Stienser kerkelijk werkster Tine de Vries. Jet de Vries van het IKW Stiens heet de vele bezoeker van deze herdenkingsviering hartelijk welkom. De kaarsen worden aangestoken en dan zijn we een moment stil. Na een introzang van de VistuStinsCantorij leest Ineke de Boer het gedicht 'Wie ben ik' voor van Dietrich Bonhoeffer. 
Daarvoor en daarna zingen we samen liederen uit het nieuwe Liedboek, onder leiding van pianiste Lena Steert.

Woorden en muziek ter overdenking
Nadat Anneke van der Wielen Psalm 57 heeft voorgelezen, volgen enkele woorden ter overdenking van Tine de Vries, gevolgd door pianomuziek van Lena Steert.
Daarna lezen twee leerlingen van de Stienser openbare basisschool 'De Jint' een gedicht voor.
Dit gedicht beantwoorden we met samenzang, gevolgd door een gebed van de voorgangster, afgesloten met het gezamenlijk bidden van Het Onze Vader.
De VitusStinsCantorij wenst alle aanwezigen het gezongen 'Vrede zij u' toe.
Alvorens Jet de Vries deze herdenkingsdienst afsluit, luisteren we naar indrukwekkend pianospel van Lena Steert.

Minuten stilte bij het oorlogsmonument
Een kwartier vóór de Dodenherdenking nemen waarnemend burgemeester Joop Boertjens en de basisschoolkinderen de grote witte krans vanuit de kerk mee naar buiten. Daarna volgen - ook met bloemen - de kinderen van de christelijke basisschool 'De Sprankel', die jaren geleden het Stienser oorlogsmonument heeft geadopteerd. Alle andere aanwezigen volgen hen. In een lange stoet gaan de kerkgangers - en ook anderen die zich buiten aansluiten - achter vier trommelaars van Takostu naar het gemeentehuisplein, waar Ridzert Beetstra vlak vóór 20.00 uur het Taptoe Signaal blaast.
Om 20.00 uur wordt het enkele minuten stil op het gemeentehuisplein bij het Stienser oorlogsmonument..................., met eerbied gevolgd door het samen gezongen 'Wilhelmus'.

Afsluiting van de Dodenherdenking
Daarna worden de krans en alle meegenomen bloemen door een groot aantal mensen bij het oorlogsmonument gelegd, ter eer en nagedachtenis aan allen die vielen in oorlogsgeweld.
Burgemeester Boertjens verzorgt een korte toespraak na de kranslegging, en dan sluit Jet de Vries deze plechtige herdenking af met een dankwoord aan allen die deze herdenking vanavond bijwoonden.

Geen opmerkingen: