woensdag 23 april 2014

Vergaderen na Pasen in Nijkleaster

Dinsdag 22 april 2014
Het paaskruis van Nijkleaster in Jorwert

Stilstaan bij het Paasfeest
Na de vieringen in de Veertigdagentijd en van Pasen komen we vanavond als stichtingsbestuur van Nijkleaster rond de Tafel van Verhalen bijeen, in de voorkerk van de Sint-Radboudkerk te Jorwert. Maar voordat we aan het zakelijk deel van onze bestuursvergadering beginnen, nemen pionierspredikant Hinne Wagenaar & bestuurslid Sietske Visser ons eerst mee naar de kerkzaal. Hier staan we letterlijk en figuurlijk stil bij het paaskruis van Nijkleaster. Hinne & Sietske vertellen over de 'Nijkleaster-dei' van afgelopen Stille Zaterdag, en over de doorlopende vieringen van Stille Zaterdag & Paaszondag.

Kruis & Kroon
De bezoekers van de Nijkleaster-vieringen hebben in het kader van deze liturgische vieringen een driedimensionaal kruisvormig ijzerraam geheel vol gevlochten met onder andere wilgentwijgen, narcissen en veldbloemen. Aan de voet van het kruis ligt een van prikkeldraad gevlochten doornenkroon. Geschreven gedachten hangen als groende blaadjes rondom het kruis en verderop in de kerk. Allemaal verstilde tekenen van een intens gevierd Paasfeest.

Bestuursprogramma
Na deze terugblik op het Paasfeest richten we onze blik vooruit op de toekomst van Nijkleaster.
Het bestuur vergadert vanavond onder andere over:
  • Publicaties van en over Nijkleaster - we staan volop in de belangstelling van allerlei pers;
  • Bestuurszaken, over bestuursvacatures, en we stellen het Rooster van Benoemen & Aftreden en ook het Protocol voor de jaarlijkse bestuurlijke Zelfevaluatie vast. 
  • Huisvesting, met betrekking tot de fondsenwerving van de Ferdjippiing voor de verbouwing van de voorkerk, en over de voortgang op de locatiekeuze van het in ontwikkeling komende kloostergebouw van Nijkleaster.
  • Kleasterried, met rapportages over de activiteiten en programmering, en de recent bijgewoonde retraite van Missionair Werk voor de Pioniersplekken van de Protestantse Kerk in Nederland.
  • Bedrijfshulpverlening en Calamiteitenplan.
  • Religieuze kunst, met aandacht voor de film, het gedicht en een beeldje dat in de afgelopen weken aan Nijkleaster werden aangeboden en in dank aanvaard.
De Heare ûntkeart it goede net
We leven en werken nu in de tijd tussen Pasen en Pinksteren, en hopen dat onze nu al positief verlopende fondsenwervingsactie nog zoveel extra gelden zal opleveren, die het ons mogelijk gaan maken om in de komende zomer Nijkleaster uit te breiden met een extra verdiepingsvloer in de voorkerk van de Sint-Radboudkerk van Jorwert. We hopen dat we ons doel bereiken en zien in Godsvertrouwen die toekomst tegemoet. Niet voor niets eindigde de bijbellezing van bestuursvoorzitter Henk Kroes aan het begin van deze bestuursvergadering met de slotwoorden van Palm 84:
'Heare Almachtig,
hoe gelokkich is de minske dy't op Jo betrout."

Geen opmerkingen: