zondag 20 april 2014

1.1 Naar Buiten over het Abel Tasmanpad

Paaszondag 20 april 2014
Met de zelfbedieningspont oversteken in de Grotegastermolenpolder


















Paasfeest binnen en buiten
Na de feestelijke belevenis van een mooie Paasviering onder leiding van dominee Jaap Overeem en onder muzikale begeleiding van de koperblazers van De Muziekfabriek in De Hege Stins van Stiens nemen we de gelegenheid om eerst nog even koffie te drinken en daarna te genieten van een heerlijke paasmaaltijd.
Het is prachtig zonnig weer, weliswaar met een stevige oostenwind, maar bij een temperatuur van rond de 20 à 21 graden Celsius. We blijven niet binnen, maar gaan Naar Buiten.
Durkje en ik gaan vandaag aan de wandel in West-Groningen. We volgen route nummer 1.1 van de wandelgids 'naar buiten! - 25 wandel-weekenden". De titel van deze themawandeling is: 'Abel Tasmanpad'.

Rikkerdapad
Om half drie vanmiddag begint onze 11 kilometer lange wandeltocht in Lutjegast tussen de boerderij Rikkerda en de ijsbaan van het dorp. We lopen vanuit Lutjegast door de drassige velden richting Grootegast. Deze dorpsnamen verklaren de ondergrond waarop we lopen. 'Lutje' betekent 'klein', en 'gast' verwijst naar een zandrug. We lopen dus van de kleine zandrug naar de grote zandrug, die beide zijn ontstaan door het stuwende ijs in de IJstijd.
Achter de boerderij (voorheen een borg) Rikkerda betreden we voorbij een begrazingshek het Rikkerdapad, genoemd naar de voormalige burcht Rikkerda. We wandelen over een mooi veldpad en over kleine houten hangbruggetjes door de drassige weilanden naar het Abel Tasmanpad.

Abel Tasmanpad
Dit betrekkelijk nieuwe veldpad is genoemd naar Abel Tasman, die in het jaar 1603 hier in Lutjegast is geboren, en die later beroemd werd als ontdekkingsreiziger van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), als de ontdekker van Tasmanië en van Nieuw-Zeeland.
In het eerste veld voorbij de entree van het Abel Tasmanpad passeren we 'De Baak'. Dit is een zes meter hoog kunstwerk van tot drie zuilen opgestapelde grote zwerfkeien, met daar bovenop enkele platte zwerfkeien. Dit 'landmark' staat als een opvallend baken midden in het veld, in het landschap dat hier de overgang vormt van het zuidelijk gelegen Drents Plateau en het noordelijk gelegen zeekleigebied. Dit vertikale monument van hunebedstenen ligt op de plaats waar de 'lutje gast' vroeger het puntje vormde van het schiereiland Westerkwartier, aan de voormalige oever van de Waddenzee. 

Eendenkooi en zelfbedieningspont
Verderop bezoeken we in de drassige Grotegastermolenpolder de restanten van een eendenkooi. Hier staat nu een vogelkijkhut. Daarna gaan we door een moerasachtig bosperceel, waar we met droge voeten doorheen kunnen, omdat we over een twee planken breed vlonderpad kunnen lopen.
In het open veld steken we op een gegeven moment met een houten vlot een petgat over. Aan de overzijde van het petgat staan drie meisjes en een moeder uit Grootegast, die ons helpen om deze zelfbedieningspont veilig aan te meren aan de overzijde van de brede sloot. Wij verlaten het vlot, en de meisje steken vervolgens over naar de andere kant.
Over een zandpad bereiken we het meest zuidelijke punt van deze route, de Caspar Roblesdijk, gelegen ten noorden van Grootegast.

Westerzand en Buikstede
Over deze geasfalteerde polderdijk lopen we - tegen de straffe wind in - in oostelijke richting naar de poldermolen 'De Eendracht'. Daar gaan we in noordelijke richting verder over een schelpenpad naar het buurtschap Westerzand. Dit pad scheidt de Grotegastermolenpolder aan onze linkerzijde van de Sebalderbuurstermolenpolder rechts van ons.
In Westerzand steken we de Abel Tasmanweg over, om dan door de Westerzandermolenpolder over een smal asfaltweggetje tussen de weidegebieden vol bloeiende paardenbloemen en pinksterbloemen naar het buurtschap Buikstede te lopen.

Eibersburen en Lutjegast
Bij Buikstede staan we voor het brede Van Starkenborghkanaal. We gaan linksaf over de kanaaldijk aan de zuidzijde van het kanaal, in westelijke richting naar de kanaalbrug ter hoogte van Eibersburen.
Vóór de hoge kanaalbrug slaan we linksaf om dan in zuidelijke richting terug te lopen naar Lutjegast, waar we om 17.00 uur weer naast de ijsbaan bij onze hier geparkeerde auto arriveren.
Via Visvliet en de Friese wouden rijden we dan naar Broeksterwâld, waar we rond het avonduur een bezoek brengen aan Durkje haar ouders. Halverwege de avond zijn we weer thuis in Stiens, terugblikkend om een prachtige Paaszondag.

Geen opmerkingen: