zaterdag 15 maart 2014

Besturen en leren in het NBG-bestuur

Vrijdag 14 maart 2014
2014 is het jubileumjaar voor het NBG

Bestuursvergadering
De eerste bestuursvergadering van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) van dit kalenderjaar vindt vandaag plaats in het NBG-kantoor te Haarlem. Eén van de agendapunten is de nieuwe strategie van het NBG, waar al geruime tijd samen met medewerkers en vrijwilligers de voorbereidingen voor worden getroffen met het oog op 2015 en daarna. Vandaag wordt specifiek stilgestaan bij de stand van zaken met betrekking tot de nieuwe lidmaatschapsformule.
Dan volgen agendapunten over dit jubileumjaar met het aanstaande jubileumfestival, de samenwerking met het Vlaams Bijbelgenootschap, en we stellen het gewijzigde Directiestatuut vast, aangezien de directie van het NBG vorig jaar met een directielid is uitgebreid.
Voordat we aan de rondvraag beginnen, volgen enkele Bestuurszaken, waaronder het voorstel ter benoeming van leden van verdienste, de voordracht van het Landelijk Beraad inzake mijn beoogde herbenoeming en een terugblik op de vorige Ledenraadsvergadering.

Samen werken leidt tot samen leren
Na een korte pauze gaan we als bestuur en directie verder. Nu de zakelijke vergadering is afgelopen, gaan we voort met een Studiebijeenkomst over Governance. Onze studiebijeenkomst staat onder leiding van professor dr. ir. Rienk Goodijk, senior consultant bij GITP en als bijzonder hoogleraar 'Governance in het (semi-)publieke domein' verbonden aan Tias Nimbas Business School van de Universiteit van Tilburg.
Bij ons onderwerp Governance staan vandaag drie typen vragen centraal met betrekking tot; Inrichting, Aansturing en Reputatie.
In zijn presentatie en in de gesprekken tussendoor, gaan we nader in op onderwerpen zoals:
  • Het NBG-verenigingsmodel met een toezichthoudend bestuur;
  • De verhouding tussen onder andere Bestuur, Directie, Ondernemingsraad, Ledenraad en Landelijk Beraad;
  • De mogelijkheden voor elkaars rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden; met onder andere aandacht voor begrippen als: rolzuiverheid en rolvastheid;
  • Van Regelgeving & modellen naar Werking & doen;
  • De 'Lessons learned'; het omgaan met belangrijke dilemma's in onze werkpraktijk, met aandacht voor begrippen, zoals: betrokkenheid vs. distantie, strategisch partnerschap, hoofdlijnen vs. details, betrokkenheid & contacten de diverse stakeholders (bijvoorbeeld Verenigingsleden, waaronder de vrijwilligers) [Mapping, Mobilising, Managing], statuten & reglementen, visie & strategische documenten, enz.
Waardevol in deze bijeenkomst is dat we voortdurend aan de hand van onze casuïstiek van het NBG concreet de werkpraktijk van verleden, heden en toekomst de revue laten passeren. Samen werken leidt zo tot samen leren.

Geen opmerkingen: