zaterdag 25 januari 2014

Chemins de Compostelle: Le Puy-en-Velay > Saint-Jean-Pied-de-Port

Zaterdag 25 januari 2014
Cover van de Michelin-pelgrimsgids

Michelingids voor pelgrims
Tijdens onze pelgrimage van zomer 2013 bezochten Durkje en ik in juli 2013 de Kapel van Saint Michel, bovenop de hoge vulkaanrots in het Franse Le Puy-en-Velay. Onderweg zijn we altijd op zoek naar mooie pelgrimsansichtkaarten of naar ander mooi drukwerk betreffende de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. In de kiosk van deze hooggelegen kapel vond ik de Franse Michelin-wandelgids van de 'Via Podiensis', één van de vier klassieke Franse pelgrimspaden naar het Spaanse Santiago de Compostela, die nabij de Frans-Spaanse grensplaats Saint-Jean-Pied-de-Port de Pyreneeën oversteekt.
Het is de routegids voor de pelgrims die als wandelaar van Le Puy-en-Velay naar Saint-Jean-Pied-de-Port lopen.

Handige wandelgids
Deze zestalige wandelgids is uitgegeven in een handzaam (wandelaars)formaat en geeft in een beknopt overzicht een mooi beeld van deze Franse aanlooproute naar de Frans-Spaanse passage over de Pyreneeën. Na de legenda volgen 32 pagina's met dagtrajecten. Per dagtraject is een routekaart afgedrukt, met daarboven een dwarsdoorsnede van een gestileerde hoogtekaart. In een klein inzetkaartje kun je aflezen hoeveel van de 745 Chemin-kilometers je na zo'n dagtraject al hebt afgelegd en nog hebt te gaan. Deze wandelgids bevat geen routebeschrijving, maar die heb je op dit zuidelijke deel van de pelgrimsroute ook niet nodig, want de bewegwijzering van dit Franse hoofdtraject is bijna overal goed.
Van de plaatsen die je onderweg passeert, wordt in deze gids aangegeven welke faciliteiten daar op die plek zijn, zoals winkels, herbergen, stations en medische voorzieningen.
Achterin de wandelgids staan enkele stadsplattegronden van Le Puy-en-Velay, Figeac, Cahors, Moissac, Condom en uiteraard van de beroemde pelgrimsplaats Saint-Jean-Pied-de-Port.

745 kilometer in 31 dagtrajecten
Durkje en ik hebben deze 'chemin' 'Via Podiensis' in 31 dagen gelopen, in de periode van 14 augustus 2011 tot en met 7 augustus 2013, in respectievelijk de zomervakantie 2011 (6 dagen), de herfstvakantie 2011 (4 dagen) en de zomervakantie 2013 (21 dagen).
Hieronder staat op welke dagen we de volgende 31 dagtrajecten hebben gelopen:

Geen opmerkingen: