donderdag 2 januari 2014

Bijbelleesrooster 2013 van het NBG

Donderdag 2 januari 2014 
Cover van het Bijbelleesrooster 2013

Jaarlijkse uitgave
Elk jaar geeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een Bijbelleesrooster uit. Met ingang van het nieuwe kalenderjaar zijn we  gisteren op 1 januari 2014 thuis begonnen met het rooster van 2014.
In het afgelopen jaar hebben we gelezen uit het 'Bijbelleesrooster 2013'. Dominee Klaas Touwen, Evangelisch-Luthers predikant in Arnhem, is de samensteller van dit leesrooster. Dit Bijbelleesrooster 2013 is een uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap.
Dit leesrooster wordt jaarlijks als klein Bijbel-inlegboekje uitgegeven, en het kan ook worden gevonden op en gratis gedownload via de website van het NBG. En je kunt het bijbelleesrooster ook volgen via Twitter en via Facebook.

Oecumenisch Leesrooster
Het Bijbelleesrooster biedt elke dag een korte bijbellezing met een dagthema. De bijbeltekstkeuze is gebaseerd op het kerkelijk jaar, zoals dat in verschillende kerken in Nederland wordt gevierd. Dit Bijbelleesrooster heeft voor de dagelijkse lezingen de zondagse bijbellezingen van het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken als uitgangspunt gekozen. Zo sluiten de doordeweekse bijbellezingen optimaal aan bij de brede variëteit aan bijbellezingen die in verschillende kerkelijke tradities op zon- en feestdagen aan de orde komen.

C-jaar
Het afgelopen jaar 2013 was een zogenoemd “C-jaar”. Dat wil zeggen dat in het afgelopen kalenderjaar het Evangelie volgens Lucas centraal stond. De discipel-apostel Lucas grijpt in zijn boek terug op de Samuël-boeken uit het Oude Testament van de Bijbel.  Het is dan ook niet toevallig dat voor het jaar 2013 tevens is gekozen voor een stevige doorgaande lezing uit de boeken 1 en 2 Samuël en 1 en 2 Koningen: de profetische geschiedschrijving, waarin de profeten centraal staan.
Zo liet het bijbelleesrooster ons vorig jaar heen en weer bladeren tussen Samuël en Jezus. Vergelijk bijvoorbeeld eens de verhalen van Samuël en Jezus; beiden als twaalfjarige jongen in de tempel. Jezus wordt in het Nieuwe Testament ook de 'Zoon van David' genoemd. Jezus is geboren in de stad van David. Door zo heen en weer te lezen in deze twee Bijbelboeken, leerden we iets over het Messiaanse leven.

Bijbelboeken en dagthema's
Behalve de bovengenoemde boeken, is in het afgelopen kalenderjaar volgens het Bijbelleesrooster 2013 ook gelezen uit de Bijbelboeken: Psalmen, Habakuk, 1 Korintiërs, Hebreeën, Johannes, Spreuken, Galaten, Genesis, Amos, 2 Timoteüs, Romeinen, Titus en Jeremia.
Enkele dagthema's waren in 2013 bijvoorbeeld: Respect, Plaats maken en je plaats weten, Een nieuwe koning, Mild en doelbewust, Blijf vertrouwen en Mijn hart is gerust.

Geen opmerkingen: