zaterdag 7 december 2013

Spaans Pelgrimsspel van Sint & Piet voor twee Friese camino-lopers

Donderdag 5 december 2013
Opdrachten van het Pelgrimsspel lezen en uitvoeren

't Heerlijk avondje is gekomen,
't avondje van Sinterklaas.

Pakjesavond in Stiens
Aan het eind van deze stormachtige dag komen we als gezinsleden van alle kanten naar Stiens om bij ons thuis samen met onze kinderen het jaarlijkse Sinterklaasfeest te vieren.
De website Lootjestrekken.nl heeft ook dit jaar een vlekkeloze organisatie van deze pakjesavond gefaciliteerd, dus na een gezamenlijke warme maaltijd kunnen we zorgeloos een gezellige avond tegemoet zien.
Iedereen heeft iemand toegewezen gekregen om vanavond door Sint & Piet te laten verrassen met geschenken, en daarbij een gedicht of een surprise.
We gaan een lange avond tegemoet, want iedereen heeft zich behoorlijk van zijn taak gekweten, dus we hebben het druk met allerlei gedichten, opdrachten, quiz, spelvormen, en andere surprises.

Pelgrimsspel van Sint & Piet
Durkje en ik worden zowaar verrast met een Pelgrimsspel. Een speciaal voor ons ontworpen bordspel handelt over de laatste 100 kilometers van de Spaanse camino, van Sarria naar Santiago de Compostela, en dan als toegift ook nog door naar Cap Finisterre. De spelregels zijn eenvoudig: bij elke etappe een wandelverhaaltje en een opdracht voor pelgrims.
We gaan van Sarria naar PortomarĂ­n en moeten beiden tekenen. Op weg naar Palas de Rei moet een pleister op de (val)wonden. Tussen Palas de Rei en ArzĂșa moet een pelgrimsdronk worden uitgebracht, en op weg naar O Pedrouzo wordt onze kennis van de Jacobsschelp getest. Op het Praza de Obradoiro in Santiago de Compostela moeten we samen in pelgrimstenue en met volle bepakking op de foto, want hier laat immers iedere arriverende pelgrim zich portretteren.

Petje af, pelgrims!
Op weg naar de Atlantische kust moeten we de schilderachtige brug over de Rio Tambre in Ponte Maceira tekenen. Van de dagmars tussen Neigreira en Olveiroa moet een weblogtekst van maximaal 50 woorden worden geschreven. En als we dan uiteindelijk na die lange pelgrimage arriveren in Finisterre, moeten we in het Spaans in het pelgrimskantoor melden wie we zijn, waar we vandaan komen, en onze pelgrimspaspoorten tonen, teneinde het pelgrimscertificaat Fisterrana aan te vragen.
Maar we moeten nog enkele kilometers door, naar Cabo Fisterre, het absolute eindpunt voor pelgrims. Het is de emo-plek, waar we vorig jaar werden verrast met de verborgen videoboodschappen op onze meegenomen minilaptop, waarop alle kinderen hun eigen felicitatie en waardering hadden uitgesproken in beeld en geluid.

Geen opmerkingen: