zaterdag 7 december 2013

De Bijbel in Gewone Taal - Proefteksten en Website

Zaterdag 7 december 2013
Cover van de eerste proefteksten van de BGT

Een Bijbel voor iedereen
Reeds enkele jaren werken de medewerkers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) aan een nieuwe Bijbel: de 'Bijbel in Gewone Taal', afgekort de BGT.
De Bijbel is een belangrijk boek. Niet alleen voor mensen die in God geloven, maar voor iedereen is de boodschap van de Bijbel belangrijk. Daarom wil het NBG dat iedereen de Bijbel zelf kan lezen, dat iedereen de teksten goed kan begrijpen, opdat Gods woord alle mensen aanspreekt.

Proefteksten
Momenteel wordt nog gewerkt aan de laatste voorbereidingen om in 2014 de nieuwe Bijbel in Gewone Taal te publiceren.
Enkele weken geleden is een beknopte Bijbel-bundel uitgegeven, met daarin de eerste teksten. Zo kan iedereen nu alvast kennismaken met een deel van de inhoud van de prachtige nieuwe uitgave, die over enkele maanden als een complete nieuwe Bijbel zal uitkomen.
Ook in het jaar 2010 werd voor de medewerkers en voor de bijna 2.000 vrijwilligers van het NBG al een eerste bundel met enkele proefteksten uitgegeven. Met dat boekje konden we toen alvast kennismaken met de teksten van twee psalmen en van de brief aan de Galaten.

Gemakkelijk te lezen Bijbel
De Bijbel in Gewone Taal zal een Bijbel zijn die gemakkelijk te lezen is. Geen lange zinnen, en ook geen moeilijke woorden. Achterin deze Bijbel zal voor alle zekerheid toch een woordenlijst worden opgenomen, want niet iedereen die de Bijbel leest, zal direct weten wat met bepaalde bijbelse woorden wordt bedoeld. Om zo duidelijk mogelijk te zijn, wordt achterin de Bijbel kort uitgelegd wat bijvoorbeeld de betekenis is van woorden zoals: apostel, dopen, sabbat en zegenen.

Nieuw: website over de BGT
Inmiddels er ook een mooie website over de Bijbel in Gewone Taal verschenen. Daar kun je alvast enkele nieuwe teksten van de Bijbel in Gewone Taal lezen. Teksten zoals een deel van de brief die de apostel Paulus indertijd schreef aan de christenen in Rome:
"Wij zijn door God uitgekozen.
Moeten we dan bang zijn als mensen ons beschuldigen of ons veroordelen?
Nee! Want God ziet ons als goede mensen.
Jezus Christus is gestorven, maar nog belangrijker: hij is opgestaan uit de dood.
Hij is in de hemel en zit naast God, aan zijn rechterkant.
Hij laat ons nooit in de steek."

Geen opmerkingen: