zondag 24 november 2013

Memoriazondag: Onderschat nooit het geloof van anderen

Memoriazondag 24 november 2013

Kaarsen branden ter nagedachtenis aan de geliefden die wij herdenken



















Uur van stilte, van licht, warmte en aandacht
Als we vanmorgen de kerkzaal betreden, valt het oog direct op het liturgisch centrum vóór in de kerkzaal. Rechts - te midden van plantengroen met witte lelies - op de viertafel branden 7 waxinelichten vóór een gescheurde, maar fier rechtopstaande boomstronk, als wil dat uiteengescheurde hout ons duidelijk maken dat in ons altijd de herinnering overeind blijft aan alle overledenen die ons ten hemel voorgingen.
Links staan ongeveer twintig forse kaarsen op een ronde glasplaat, met groot gevoel voor symboliek: bovenop het glazen doopvont, waar je wordt geschreven in Gods hand.
Een kleine kaars staat ernaast, en op een dienblad staat nog een groot aantal waxinelichtjes klaar, allemaal gereed om straks ontstoken te worden, om licht & warmte door te geven.
We vieren vandaag de jaarlijkse Memoriazondag. Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar gedenken we al onze geliefden die in het afgelopen jaar - en ook daarvóór - zijn overleden; binnen onze kerkelijke gemeente, maar ook daarbuiten; dichtbij en soms ook heel ver weg, maar voor je gevoel altijd zo dichtbij.
 
Voor iedere overledene brandt een kaars
Alle aanwezigen - gemeenteleden en ook alle gasten van vandaag - worden hartelijk welkom geheten om in de viering van het komende uur letterlijk en figuurlijk stil te staan bij de leden van onze gemeente, die in het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden.
Aan het begin van deze ochtendkerkdienst lezen voorganger dominee Desiree Scholtens en kerkelijk werker Tine de Vries bij toerbeurt de namen, overlijdensdatum en leeftijd van hen die ons in het afgelopen jaar ontvielen. Alle betreffende familieleden worden uitgenodigd om naar voren te komen om op het liturgisch centrum voor hun geliefde zo'n grote kaars aan de Paaskaars aan te steken, om de brandende herdenkingskaars vervolgens op de glazen plaat op het doopvont te plaatsen. Velen maken van deze gelegenheid gebruik, en stellen zich daarna op in een halve cirkel achter het doopvont.

Vuur dat nooit meer dooft
Als alle kaarsen branden, nodigt dominee Scholtens de andere aanwezige gemeenteleden uit om ook naar voren te komen, om daar een waxinelicht te ontsteken en die op de tafels rond de kaarsen op het doopvont te zetten, ter nagedachtenis aan alle anderen die ook zij vanmorgen graag willen gedenken. Een lange stoet van tientallen mensen maakt gebruik van deze gelegenheid.
Tenslotte steekt dominee Scholtens nog een kaarsje aan voor iedereen die hier vanmorgen wel een herdenkingkaarsje wilde branden, maar dat nu niet aankan, of voor wie hier vandaag - om welke reden dan ook - niet wil zijn of niet bij kan zijn.
Aan het eind van deze sessie branden op het liturgisch centrum alle kaarsen, ter nagedachtenis aan al die geliefden die wij vandaag gedenken.

Als alles duister is,
ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit meer dooft,
vuur dat nooit meer dooft.

Hoop, door het geloof van anderen
Daarna gaat de kerkdienst verder. De lector leest de eerste helft van het bijbelverhaal over de wonderbaarlijke genezing van Naäman, de bevelhebber van het Aramese leger, die leed aan huidvraat (melaatsheid, lepra). In dit verhaal valt op dat deze krijgsman tweemaal het geloof en vertrouwen van anderen nodig had om weer beter te worden: eerst het geloof van zijn slavin en later het vertrouwen van zijn dienaren.
Dominee Desiree Scholtens trekt deze lijn door naar ons leven, want hoe vaak hebben wij al niet het geloof van anderen nodig gehad om daar goed mee voort te kunnen; in blijdschap en verdriet, tijdens ziekte en na de dood van onze geliefden.
Dominee Scholtens:
"Onderschat niet het geloof van anderen,
zij - je buren, je pake & beppe, je kinderen - kunnen je iets geven,
bijvoorbeeld: hoop."

Geschreven in Gods hand
We zingen vandaag veel liederen met woorden van hoop en vertrouwen:
Geen duister zal je overvallen,
er is een licht dat eeuwig brandt.
Duizenden doden kunnen vallen, -
jij blijft geschreven in Gods hand.
God is een schild voor zijn getrouwen
die leven van geloof alleen.
Hij zal een nieuwe hemel bouwen
van liefde om hun tranen heen.

Geen opmerkingen: