zondag 6 oktober 2013

Startzondag met heropening van De Hege Stins

Zondag 6 oktober 2013 
Na de gong-slagen is De Hege Stins heropend

Renovatie en herinrichting van De Hege Stins
Op 23 juni 2013 waren we als Protestantse Gemeente van Stiens voor het laatst tijdens de ochtendkerkdienst bijeen in De Hege Stins. Op die zondag stonden we in een bijzondere viering als gemeente samen stil bij de toen nog aanstaande ingrijpende verbouwing van De Hege Stins, ons kerkelijk centrum.
Gedurende de zomermaanden is er door veel gemeenteleden heel hard samengewerkt om ons 40 jaar oude kerkgebouw weer eens een behoorlijke facelift te geven.
De gewassen grindvloerstenen zijn vervangen door een prachtige natuurstenen vloer met vloerverwarming, het meubilair is geheel vernieuwd, het liturgisch centrum is verlengd en opnieuw gestoffeerd, het jeugdhonk is geheel gestript en volledig heringericht tot een moderne verblijfsplek voor de jeugd, en het hele gebouw is grondig schoongemaakt. Zo maar een greep uit alles wat er is gedaan in de afgelopen zomer; teveel om op te noemen.

Kerkelijk werkseizoen van start
En vandaag is het dan zover dat we op deze Startzondag van het nieuwe kerkelijk werkseizoen op feestelijke wijze ons geheel gemoderniseerde kerkgebouw gaan heropenen.
De kerkzaal kleurt rood. Niet allen van het nieuw gestoffeerde rode podium en de vierkleden, maar ook de gemeenteleden dragen veel rood, want voor vandaag geldt: 'dresscode red'.
Kerkenraadsvoorzitter Hindrik ten Hoeve opent als ouderling van dienst deze ochtendviering, waarbij hij het werk memoreert dat door veel gemeenteleden is verricht, zulks in aanvulling op het specialistische werk dat door professionele bedrijven is gedaan. In deze kerkdienst worden ook gemeenteleden zoals bijvoorbeeld Hille de Haan (die het bouwproces begeleidde) en Loes de Vries (die zorgde voor een schitterend vernieuwd jeugdhonk) terecht in het zonnetje gezet. En met en in hen geldt die dank natuurlijk voor al die anderen, die hun evenzo belangrijke steentje bijdroegen.
De kerkzaal wordt heropend met een speciaal ritueel. Vóór op het liturgisch centrum staat een gong uit Indonesië. Eén van de oudste èn één van de jongste gemeenteleden slaan beiden op de gong, waarmee dan De Hege Stins officieel is heropend.

Feestelijke liturgische viering
Dan volgt de liturgische viering, die één groot feest is. Heel mooi is, dat de kerkdienst door de lector wordt begonnen met het lezen uit de Bijbel. Al 40 jaar kwamen we hier rond Gods Woord bijeen, en ook vandaag wordt direct weer de toon gezet, door de opeenvolgende bijbellezingen. 
Voorgangers van deze dienst zijn onze beide gemeentepredikanten Desirée Scholtens & Jaap Overeen, in samenwerking met onze kerkelijk werkster Tine de Vries. Lector is vandaag Nelleke van Wessel, en de organist en pianist is Auke de Boer. Onze Muziekfabriek (gemeenteband) onder leiding van Ridzert Beetstra verzorgt de muzikale arrangementen en Karinus Rauwerda & Pieter Koehoorn zorgen voor alle beeld en geluid, beamerpresentaties en voor de tussentijdse close up-filmbeelden.

Kleurcode Rood voor 500 aanwezige gemeenteleden
Er wordt veel en uitbundig feestelijk gezongen. Deze samenzang wordt bij toerbeurt op een groot aantal wisselende instrumenten begeleid. Ook de muzikale intermezzo's oogsten veel lof met een welverdiend applaus. 
Na de kerkdienst luisteren we nog naar verschillende sprekers, die onder andere blijken van waardering uitspreken voor al het vele en goede werk dat door zovelen in de afgelopen maanden is verricht.
En dan is het tijd voor koffie met oranjekoek. Zo'n 500 (!) gemeenteleden stromen de kerkzaal uit, op zoek naar koffie met lekkernij. Velen lopen door naar het vernieuwde Jeugdhonk, dat aansluitend wordt heropend. Daar is de film te zien van de jeugd, die vorige week een geslaagd kampweekend beleefde op een camping in Slappeterp. Ze sliepen in tenten en in dozen in de toen koude nachten van vorig weekend. Helden zijn het.

Startactiviteiten voor jong & oud
Na de koffiepauze gaat iedereen in en rond het kerkgebouw uiteen naar de verschillende activiteiten. De jeugd gaat t-shirts beschilderen, springen op het springkussen, doet spelletjes en krijgt informatie over ons jeugdwerk in het nu komende seizoen.
Verder zijn er workshops voor volwassenen, waarbij onder andere een kunstwerk wordt gemaakt, waar een foto- en muziekworkshop plaatsvindt, waar je naar de informatiemarkt van komend kerkenwerk kunt, en waar je ook de expositie van ongeveer 60 verschillende doopjurken van gemeenteleden kunt bekijken.
Het kerkgebouw is klaar, de werkprogramma's voor het komende seizoen zijn klaar, het schitterende jeugdhonk nodigt uit om te komen en om daar mee te doen; de taken van alle kerkwerkers zijn bekend, en er is volop keus aan vieringen, toerusting, jeugdwerk, catechese, pastoraat en bovenal ook gezelligheid en gemeenschap. Ons kerkelijk werkseizoen is met groot enthousiasme feestelijk geopend. Er is weer volop werk in de kerk.

Geen opmerkingen: