zondag 29 september 2013

Het Jacobspad van Rolde naar Westerbork

Zondag 29 september 2013
Slalommend tussen de doorgezaagde boomstammen doorEtappe 5
Het is nog maar 8 graden Celsius als Durkje en ik vanmorgen om 7.30 uur vanuit Stiens via Westerbork naar het Drentse Rolde rijden. Om 9.10 uur parkeren we onze auto bij de Jacobuskerk op de kerkbrink van Rolde. Vanaf hier wandelen we verder over het Drentse Jacobspad, vanaf de plaats waar we de vorige keer onze dagtocht stopten. We zijn van plan vandaag van de Jacobuskerk van Rolde naar de Stefanuskerk van Westerbork te lopen, over een afstand van 25 kilometer. 

Van Norg via Nijlande naar Amen
Over de Nijlanderstraat lopen we het dorp Rolde uit, in de richting van het dorp Nijlande. Als we Nijlande weer verlaten, lopen we al spoedig in zuidelijke richting onder de N33 door, om dan het Westersche Veld in te wandelen. Nadat we det bosperceel doorkruist hebben, gaan we verder over het heideveld. Hier en daar zien we op de heide grote bomen vol met rijpe lijsterbessen. De helderrode lijsterbessen steken prachtig af tegen de helderblauwe lucht. Het is onbewolkt en de zon schijnt de hele dag.
Via een brug in de Holtenweg steken we het Amerdiep over. Daarna gaan we verder door de Houtesch, waar we langs een prachtig meanderend beekje lopen, die aan het zuideind uitmondt in het Amerdiep. Over een mooi zandpaadje lopen we onder de Houtesch door naar het dorp Amen, waar we voor onze koffiepauze terecht kunnen in het Cultureel (muziek)café De Amer. 

Door Boswachterij Hooghalen en over de Holmers
Na deze koffiepauze lopen we vanuit Amen de Boswachterij Hooghalen in. Daar passeren we eerst de Radiosterrenwacht Hooghalen, en - op enige afstand van onze route - ook het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Voordat we over de Westerbroeken het heideveld van de Holmers doorkruisen, genieten we van een aangename lunchpauze aan de voet van de hoge uitkijktoren van de Holmers. De zon schijnt volop, en ondanks de harde wind loopt de temperatuur vandaag op tot 17 graden Celsius.

Slalommen in het Elper Noorderveld
De website het Jacobspad adviseert om niet door het bosperceel van het Elper Noorderveld te lopen, maar er aan de zuidzijde onderdoor te lopen, omdat in het Elper Noorderveld omgevallen bomen de doorgang zouden versperren. Desalniettemin kiezen we voor dit bospad door het Elper Noorderveld, want als er omgevallen bomen over het pad liggen, zal er toch allicht een mogelijkheid zijn om om die bomen heen te lopen.
Als we op de bewuste boslocatie komen, zien we dat hier in een lange strook een groot aantal flinke bomen door een stormwind zijn geveld, en dat ze inderdaad nagenoeg allemaal nog steeds over het wandelpad liggen. Als we dichterbij komen, zien we echter dat men een smalle doorgang tussen de boomstammen door heeft gemaakt, door boven het pad een meter boomstam uit de lange boomstammen weg te zagen. Zo kunnen we dus slalommend tussen de boomstammen door, en onder de dikke takken door, toch ons wandelpad vervolgen. Het is trouwens wel een spectaculair gezicht om zoveel dikke bomen allemaal op een lange rij over het bospad te zien liggen. Dat zegt genoeg over de kracht van de stormwind, die dit heeft veroorzaakt.

En Mars van Elp langs het Oranjekanaal over de Westerborker Stroom
Het volgende dorp waar we door komen, is Elp. Voorbij Elp gaan we over de Zwiggelterweg naar het Oranjekanaal. Aan de zuidzijde van het kanaal lopen we over het zandpad in de richting van Het Timmerholt. Het jaagpad langs het kanaal wordt versperd door een dikke tak, die hier uit een oude eik is gevallen. De wind waait de hele dag stormachtig, dus we vermoeden dat deze zware eikentak vandaag hier van de boom af is gewaaid.
Nog voordat we de Westerborker Stroom oversteken, krijgen we beiden van een pauzerend fietsechtpaar een Mars-reep aangeboden, om met extra energie onze voettocht te vervolgen. We wisselen elkaars fiets- en wandelervaringen even uit en wandelen dan door naar Westerbork, onze bestemming voor vandaag.

You never walk alone in Westerbork
Door het bosperceel van de Noorderesch wandelen we naar het centrum van Westerbork. Daar komen we tot onze verrassing terecht in het Westerborker Keienfestival, dat dit jaar voor de 25e keer wordt georganiseerd. We wandelen even over de braderie in de Hoofdstraat van Westerbork, en luisteren enige tijd naar een aantal liedjes van de Borckerstroomzangers, het shanty-koor van Westerbork. De Borckerstroomzangers staan tegen de kerkmuur van de Stefanuskerk uit de frisse wind en volop in de zon te zingen. Eén van de songs die dit mannenkoor - voor ons heel toepasselijk - zingt tijdens onze muzikale pauze alhier, is het lied: 'You never walk alone'.
De vijfde wandeldag over dit Gronings-Drents-Overijsselse pelgrimspad zit erop. Totaal hebben we in de eerste vijf dagen nu de eerste 135,5 van de 208 kilometers gelopen. We zijn nu gearriveerd in Westerbork, in de provincie Drenthe.

Geen opmerkingen: