zaterdag 31 augustus 2013

Wandelverslagen Via Podiensis 2013

Zaterdag 31 augustus 2013 
De Via Podiensis - ofwel de GR65 - in woord en beeld gevat

 






















Vooraf, tijdens en na afloop genieten
Een goede vakantie biedt je de gelegenheid om te genieten: vooraf bij de voorbereiding, tijdens de vakantie op locatie, en nadien herbeleven aan de hand van bijvoorbeeld foto's of film.
Toen Durkje en ik in het jaar 2005 zijn begonnen aan onze jarenlange pelgrimage van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela, vatten we al na onze eerste dagen het plan op om van alle wandeldagen van onze pelgrimage een verslag te schrijven.
Dat is gemakkelijker gezegd, dan gedaan, want om van alle 154 dagen een nauwkeurig verslag te schrijven, is 'enige' zelfdiscipline vereist.

De 'film' van de dag
We hebben ervoor gekozen om tijdens elke pelgrimsdag op alle markante plaatsen en tijdens bijzondere momenten foto's en korte films te maken, om dan na afloop van elke wandeldag daarbij direct een kort verslag te schrijven van de gelopen dagroute èn van alle belevenissen van die dag.
Zo'n insteek zorgt er in elk geval voor dat je pelgrimsdag veelal volgens een vast stramien verloopt, en dat je af en toe bij nacht en ontij toch nog je verslag moet schrijven en de foto's moet uploaden, om daarin geen achterstand op te bouwen, want dan is het hek van de dam. Als je bijvoorbeeld twee of drie dagen geen verslag hebt geschreven, ben je vanwege alle belevenissen van de daaropvolgende dagen de 'film' van de voorgaande dagen grotendeels kwijt. Je ziet zoveel interessante dingen onderweg en je komt langs en door zoveel plaatsen, en je ontmoet zoveel mensen, dat het bijkans onmogelijk is om dagen later nog precies te recapituleren in welke volgorde je elk aspect hebt beleefd.

Regelmaat voor de wandelmaat
Daardoor bestaat elke pelgrimsdag in grote lijnen doorgaans uit: vroeg opstaan, ontbijten, wandelen, boodschappen halen, overnachtingsaccommodatie zoeken, douchen, verslag schrijven en foto's uploaden, eten, ontspannen, en per eerste gelegenheid gaan slapen. Zo rijgen de wandeldagen zich aaneen. Dat is overigens geen probleem, maar wèl puur genieten; elke dag opnieuw; en elke dag weer anders.
Thuisgekomen worden de onderweg geschreven verslagen nog eenmaal gecheckt en gepubliceerd op mijn weblog: elke dag een praatje bij een plaatje.
Daarna volgt de fikse klus om een doorlopend geïllustreerd verslag te maken van de hele tocht van dat jaar, waarbij de onderweg gemaakte foto's op de juiste plaatsen worden ingevoegd in de tekst. Op die wijze ontstaat een prachtig reisverslag van alle wandeldagen afzonderlijk, en in chronologische volgorde een bijzonder mooi pelgrimsverslag van het traject dat we in de afgelopen periode als pelgrims hebben gelopen.

Het verhaal van de pelgrim
Van de hele tocht van Sint-Jacobiparochie en van Zwarte Haan aan de Waddenzee tot aan Santiago de Compostela en tot aan Finisterre aan de Atlantische Oceaan hebben we nu een groot aantal dikke ordners met het doorgaande wandelverhaal. Vele malen per jaar nemen we één of meer map(pen) er op tafel bij om even iets op te zoeken, of om nog eens na te genieten van al die mooie dagen op het pelgrimspad. Honderden pagina's tekst en duizenden foto's rijgen een uniek verhalensnoer van 154 dagen pelgrim zijn.

De Via Podiensis
Daar zouden we het aanvankelijk bij laten. Maar zoals het wandelen en het pelgrimeren onmiskenbaar verslavend werkt, heeft ook het rapporteren van dergelijke pelgrimstochten ons in haar greep genomen. Toen we afgelopen zomerweken 21 dagen pelgrimeerden op de Via Podiensis van Le Puy-en-Velay naar Montréal-du-Gers (een deel van de GR65) zijn we onverminderd doorgegaan met het maken van prachtige foto's van alle etappes, De dagverslagen hebben we weliswaar iets korter gehouden dan voorheen, maar die geven nog steeds een goede weergave van onze belevenissen van alle wandeldagen op dit middeleeuwse pelgrimspad in het zuiden van Frankrijk.

Doorlopen
Met het nodige doorzettingsvermogen zijn we er in de afgelopen drie weken samen in geslaagd om vandaag ons unieke wandelverslag van 21 dagen pelgrimeren op de Via Podiensis af te ronden. Twee ordners met schitterende wandelverslagen van de Via Podiensis is het resultaat. We zullen vast en zeker nog vaak - ook met andere belangstellenden - door al die bladzijden heen 'wandelen', nagenietend van al die mooie dagen, van vele kilometers, van uiteenlopende paden en wegen, en van al die waardevolle ontmoetingen met andere pelgrims, wandelaars en andere mensen, thuis of onderweg.

Geen opmerkingen: