maandag 12 augustus 2013

Pelgrimeren van Lectoure naar Condom

GR65 van Le Puy-en-Velay naar Montréal-du-Gers

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Le Puy
Pelgrimeren van Lectoure naar Condom
Dinsdag 6 augustus 2013 – 35 km.
Dag 20: 472 – 507 km

Over het veldpad van Espasot naar Marsolan


Vanwege het weer toch de 35 kilometer
Onze 20e dagtocht begint vandaag in Lectoure. Durkje en ik gaan vandaag de 20e etappe van de Via Podiensis lopen; van Lectoure naar Condom, over een afstand van 35 kilometer. Het thema van deze etappe is volgens onze wandelgids: ‘Een oude bisschopsstad’.
Omdat de poort van onze camping in La Romieu pas om 8.00 uur ’s morgens open gaat, en we vanmorgen om 7.00 uur willen vertrekken, hebben we onze auto gisteren al buiten de slagboom van de camping geparkeerd, zodat we vanmorgen iets na 7.00 uur al van La Romieu naar Lectoure kunnen rijden.
Gisteravond en vannacht is het behoorlijk afgekoeld, zodat het vanmorgen bij vertrek 17 graden Celsius is. De temperatuur loopt vandaag tijdens onze wandeling op tot 28 graden Celsius. Het is vandaag - meer dan tijdens de vorige dagen - bewolkt. Vanmorgen waait het af en toe behoorlijk en ook vanmiddag genieten we af en toe van een fris briesje.
Aanvankelijk wisten we nog niet of we vandaag de volledige etappe zouden lopen, of een deel ervan. Omdat het weer vandaag zo prima meewerkt, besluiten we tijdens deze wandeldag om toch te gaan voor de volle lengte van 35 kilometer, met Condom als doel.

Lectoure en Espasot
Iets voor 7.30 uur staan we aan de voet van de markante kathedraaltoren van Lectoure. Dit stadje is niet zo groot, dus we zijn vrij snel de stad uit. In het rivierdal steken we via de Pont de Pile de rivier Le Gers over, de rivier waaraan dit departement haar naam dankt.
We lopen naar de boerenhoeve Hausset. Over een stijgend veldpad langs graanstoppelvelden klimmen we naar het gehucht Espasot.

Marsolan en Cauboue
Het volgende stuk van de route volgt de historische Jacobsroute. Bij het Croix de la Justice verlaten we de asfaltweg en gaat het verder over een mooi veldpad door heuvelachtig terrein.
Deze wandelpaden voeren ons uiteindelijk naar het dorp Marsolan. Als we het dorp door zijn, gaat de weg steil naar beneden. In het dal aangekomen, gaat het eerst over asfalt licht stijgend verder, en daarna al spoedig weer over mooie veldpaden door een schilderachtig dal, langs een waterbassin en onder pruimenbomen door. Een Vlaamse pelgrim, die zich hier tegoed doet aan de uit de boom gevallen pruimen, geeft ons een pruim in het voorbijgaan mee.
Over een groot dumpterrein van een boer en/of van de gemeente wandelen we het gehucht Cauboue binnen.

De hoofdroute via La Romieu
Vervolgens gaat het weer verder over de historische Jacobsroute, tot aan de inmiddels geprivatiseerde kapel van Abrin.
Hier zouden we een ingekorte routevariant kunnen kiezen richting Castelnau-sur-L’Auvignon, maar dat doen we niet. Wij blijven de vijf kilometer langere hoofdroute van de GR65 volgen, in de richting van het dorp La Romieu.
Over diverse landweggetjes door twee ondiepe dalen, door een bosperceel en over een asfaltweg lopen we naar de boerenhoeve Le Double. Dit is een fruitboerderij, met grote percelen pruimenbomen en andere fruitbomen langs de asfaltweg.

Koffie bij de katten van La Romieu
Als we langs een bosrand lopen, zien we ineens achter de hoge bomen de grote torens van de kapittelkerk van La Romieu.
In La Romieu – waar momenteel ook onze caravan staat – vullen we bij de ‘Epicerie’ (met een Jacobsschelp in het uithangbord) eerst onze voorraad drinken weer bij. Daarna lopen we langs de VVV om daar een stempel in onze pelgrimspaspoorten te halen, en daarna gaan we pauzeren en koffiedrinken op één van de terrassen in de hoofdstraat van La Romieu. Zo langzamerhand hadden we die koffie ook wel verdiend, vinden we, want we hebben vanuit Lectoure nu ruim 3,5 uur onafgebroken gelopen. De rust en de koffie doen ons dan ook goed.
Overal om ons heen zien we stenen katten op en tegen de gevels van de huizen; La Romieu is vanwege het sprookje van de katten van Angeline de stad van de katten.

Castelnau-sur-L’Auvignon en de kapel van Sainte Germaine
Het volgende dorp dat we kruisen, is Castelnau-sur-L’Auvignon, in 1944 het centrum van de Franse verzetsstrijders, maar helaas door de Duitse troepen nagenoeg geheel verwoest. Alleen een kasteeltoren en een kerk bleven gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Voorbij dit dorp steken we in het dal de beek Auvignon over, om dan langs de hoeve La Baraille weer uit het dal omhoog te lopen naar de kapel van Sainte Germaine. Dit was vroeger een mooie romaanse dorpskerk, maar nadat het was vervallen tot een ruïne, heeft men tijdens een grondige renovatie de kerk omgevormd tot kapel. In de kapel zie ik een klein beeldje van Sint Jacob staan.

La Baraille en La Fromagère
Vrij snel daarna komen we door het gehucht La Baraille.
Langs het gerestaureerde landhuis Moras gaan we het dal van de beek de Garaillon in.
Aan de overzijde van deze beek komen we bij de oever van een klein stuwmeer nabij de boerenhoeve La Fromagère. Het water staat hier niet bijzonder hoog. Op de drooggevallen oevers bloeien waterminnende planten met mooie gele bloemen.

Aankomst in Condom
Nu gaat het in een rechte lijn door naar Condom. Op een gegeven moment zien we vóór ons in het dal de stad Condom liggen. We passeren een betonnen bermpaal, waarop de plaatselijke wandelvrienden van Condom ons van harte welkom heten en aanduiden dat het vanaf hier nog (maar) twee kilometer is naar Condom. Eerst via een halfverharde weg en verderop via een smal hol wandelpad lopen we al om 15.00 uur Condom binnen. Onze wandelgids had voor dit 35 kilometer lange traject een richttijd qua lopen van netto 8.45 uur vermeld, maar wij hebben deze etappe inclusief een uur pauzetijd in La Romieu afgelegd in bruto 7.30 uur. Op deze 20e wandeldag zijn we vanaf Le Puy-en-Velay nu ook over de 500 kilometer heen gekomen. Uiteindelijk is het weer ons vandaag goedgunstig geweest, waardoor we deze lange afstand zo vlot konden afleggen.

Condom > Lectoure > La Romieu
Omdat we nog maar één pauze onderweg hebben gehad, nemen we op het plein bij de kathedraal van Condom eerst maar eens een welverdiende lange theepauze op een terras. Het is hier gezellig druk in Condom.
Na deze pauze bezichtigen we de kathedraal en halen we bij de VVV tegenover de kathedraal een stempel voor onze pelgrimspaspoorten. De VVV-medewerkster belt voor ons ook een taxi. Bij het derde taxibedrijf lukt het haar om een afspraak voor een taxireservering van een uur later te maken.
Tegen 17.00 uur rijdt een taxichauffeuse ons naar Lectoure, waarna wij met onze daar geparkeerde auto vanuit Lectoure naar onze caravan op de camping in La Romieu rijden.

Geen opmerkingen: