zaterdag 24 augustus 2013

Heen en weer in het Stienser Aldlân

Vrijdag 23 augustus 2013 
Heen en weer rijden in het Stienser Aldlân




















Buitenmaal
Een prachtige avond, met weinig wind, een aangename temperatuur, met nog de laatste zonnestralen van deze zomerse dag.
Zo'n vrijdagavond waarop je nog heerlijk in de tuin kunt zitten, vóór, tijdens en na het avondeten.
Pieter heeft een verrukkelijk tajine-gerecht voor ons klaargemaakt, waarvan we met zijn vieren heerlijk zitten te eten in de tuin.
Na deze avondmaaltijd schuiven we de stoelen een eindje verderop, om in het laatste schijnsel van de straks ondergaande zon nog aangenaam te vertoeven in de tuin.

Heen en weer
Op de achtergrond horen we vanaf de overzijde van de Kletsefeart de brommende en tikkende geluiden van een tractor, die voortdurend langzaam heen en weer rijdt over het veld in het Stienser Aldlân.
Het is het geluid van een moderne New Holland tractor-combinatie van firma De Vries uit Hallum.
In lange rijen ligt over het weiland het resultaat van grasmaaien, schudden en drogen.
De aanhanger haalt het zongedroogde gras naar binnen, en bij tijd en wijle rolt vanuit de aanhanger van de tractor een dikke rol gras, geheel met plastic omwikkeld, om als kuil, als veevoer te eindigen.
Aan de achterzijde van de aanhanger wordt de plastic rol diagonaal weggerold over het weiland, en dan gaat de tractor-combinatie alsmaar verder, heen en weer, en heen en weer over de rijen op het veld.

2 opmerkingen:

Klaas Elgersma zei

Beste Wiep,
Ik deel je mening over het mooie Stienser Aldlân, dat ik als Stienser van geboorte in al die jaren helaas veel kleiner heb zien worden. Qua grondkwaliteit bouwt Stiens al jaren structureel de verkeerde kant uit helaas.
Je vergist je, dat het bij de bovengenoemde activiteit om hooi gaat. Als zoon van een hooi- en strohandelaar kan ik je verzekeren dat het hier gaat om het maken van balen kuil. Hooi wordt er vrijwel niet meer gewonnen en daarmee is de geur van heerlijk ruikend hooi bijna nostalgie geworden.

Wiep Koehoorn zei

Dag Klaas,
Dank voor je feedback. Heb ik inmiddels verwerkt, in een nu aangepaste tekst. Ik hoop dat jullie nog lang mogen genieten van het fraaie uitzicht over het mooie 'Stienzer Aldlân'.
vr. gr.
Wiep Koehoorn
14dec16