dinsdag 18 juni 2013

Fryslân groet Zuid-Afrika

Dinsdag 18 juni 2013 
De kadokorf voor Uilkje wordt elke dag voller

Ineens mis je het
Vorig jaar vertrok weer één van onze collega's van Stenden Hogeschool Leeuwarden om aan het werk te gaan in onze Zuidafrikaanse vestiging van Stenden University in Port Alfred.
Het is natuurlijk een prachtige ervaring om bij één van onze buitenlandse sites voor korte of lange tijd werkzaam te zijn, maar als je een tijdje in het buitenland aan het werk bent, ga je toch op één of ander moment een aantal van die typische Nederlandse dingen missen, waarvan je waarschijnlijk van tevoren nooit had vermoed dat dàt nu juist zou zijn wat je mist in het buitenland.
Waarschijnlijk ken je dat gevoel wel, als je bijvoorbeeld in het buitenland op vakantie bent, en in de supermarkt nergens dat ene ingrediënt kunt vinden voor de maaltijd van vandaag.

Verrassing
Net zoals dat doorgaans bij familiebezoek en vriendenbezoek aan geëmigreerde familie of vrienden ook gebeurt, is heel snel het idee geboren om voor de in het buitenland werkende Nederlandse collega's als verrassing iets uit Nederland mee te nemen tijdens een werkbezoek vanuit een Nederlandse vestiging aan een buitenlandse site van Stenden University.

Nederlandse exportproducten
Zo zijn vorige week bijvoorbeeld twee collega's naar onze Zuidafrikaanse hogeschoolvestiging geweest om daar een audit uit te voeren op de kwaliteit van het onderwijs en de organisatie in die Stenden-locatie in Port Alfred.
Ruim een week daarvóór werd er een korf op onze stamtafel in de koffiehoek geplaatst, waar alle collega's voor Uilkje een verrassing in konden doen. Enkele suggesties waren gegeven op grond van wat we wisten dat allicht bijzonder welkom zou zijn. Binnen enkele dagen was deze kadokorf gevuld met een gevarieerd assortiment van allerlei theesoorten, pastakruiden, snoepgoed, oosterse kruiden voor bijvoorbeeld nasi, Hollandse stroopwafels, en verder nog enkele andere verrassende kadootjes. Allemaal attenties die natuurlijk niet groot en niet zwaar mogen zijn, want het moet in het vliegtuig allemaal wel mee kunnen met de rest van de persoonlijke en zakelijke bagage.

Fryslân groet Zuid-Afrika
Aan het eind van de week zat de mand vol en vandaag hoorde ik van één van de collega's die weer terug was gekomen uit Zuid-Afrika dat alle Nederlandse kadootjes met de Friese groeten in dank waren aanvaard. Het zijn maar kleine attenties, maar die maken wel het verschil, want heel even ben je er als collega's in Leeuwarden en in Port Alfred weer even nadrukkelijk bij bepaald dat we op het noordelijk halfrond en op het zuidelijk halfrond van deze aardbol gezamenlijk als collega's en studenten één grote community vormen van ongeveer duizend Stenden-medewerkers en ongeveer tienduizend Stenden-studenten, wereldwijd verspreid over negen hogeschoolvestigingen in vijf verschillende landen.

Geen opmerkingen: