woensdag 12 december 2012

Proefvisitatie van Small Business en Retail Management

Woensdag 12 december 2012 
Aandachtig luisteren naar de feedback van het auditpanel














12-12-12
Een bijzondere dag op de kalender: de 12e dag van de 12e maand van het jaar 2012.
Niet alleen op de jaarkalender is dit een bijzondere dag. Ook voor de HBO-opleidingen Associate en Bachelor 'Small Business en Retail Management' is dit een bijzondere dag.
Gsitermiddag begon voor deze twee opleidingen van Stenden Hogeschool de zogenoemde 'Proefvisitatie'. Nadat een proefvisitatiepanel zich gistermiddag terdege had voorbereid op haar audit, vingen gisteravond de eerste panelgesprekken aan met studenten die voltijds en duaal deze opleiding volgen.
Vanmorgen worden de gesprekken voortgezet met alle andere stakeholders van de opleiding.

Gesprekkencyclus
Aan het begin van de ochtend gaat het proefvisitatieteam in gesprek met enkele groepen studenten, docenten en werkveldbegeleiders, waarbij de kwaliteit van de begeleiding bij en van de beoordeling van de stage en het afstuderen centraal staat.
De interviewgroepen worden voorafgaand aan deze auditgesprekken ontvangen en welkom geheten in een briefingssessie, waarin de laatste informatie wordt verstrekt over het aanstaande panelgesprek. Nadat de groep heeft gesproken met het auditteam, komt deze groep weer terug in de (de)briefingsruimte, om met elkaar zo'n 20 minuten na te praten over het afgelopen interview.
Op deze wijze passeren vanmorgen en vanmiddag alle panels de revue.

Stakeholders
Het audit panel voert vandaag gesprekken met afgestudeerden, met studenten, met stage- en afstudeerbegeleidende docenten, met werkveldbegeleiders, met een deel van het docententeam, tweemaal met het managementteam en ook met een delegatie van de commissies, die verantwoordelijk zijn voor de borging van een kwalitatief goed onderwijs- en examenprogramma, zoals bijvoorbeeld de Opleidingscommissie, de Toetscommissie en de Opleidingsexamencommissie.

Feedback
Na het tweede gesprek met het opleidingsmanagement èn een intern beraad van het audit panel rapporteert dit proefvisitatieteam haar eerste en nog voorlopige bevindingen van het onderzoek van gisteren en vandaag. In de plenaire terugkoppeling vertelt de voorzitter van het proefvisitatiepanel wat het onderzoek van het zelfevaluatierapport van de opleiding (de Kritische Reflectie), de toegezonden documenten, de tentoongestelde documenten en de panelgesprekken hebben opgeleverd.
In deze terugkoppeling wordt verteld op welke aspecten het panel zich een goed beeld heeft kunnen vormen van de kwaliteit van deze opleiding en op welke deelgebieden de opleiding nog eens een keer moet kijken naar de aangeleverde documentatie, om ervoor te zorgen dat de externe visitatiecommissie - die over enkele maanden op bezoek  komt - snel een goed beeld kan krijgen van de kwaliteit van deze opleiding. Aandachtig wordt geluisterd naar de tips die de commissie aan het opleidingsteam geeft en tevreden neemt het team de complimenten in ontvangst met betrekking tot de geconstateerde kwaliteit van deze opleiding van Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Geen opmerkingen: